Klimatveckan 2018 logotyp
SKRIV UT DELA KONTAKTA OSS

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax: 0381-166 00

12 september 2018 till 19 september 2018

Klimatveckan 2018

Den 12-19 september arrangeras Klimatveckan 2018. Under veckan anordnas flera spännande aktiviteter i både Eksjö kommun som i Jönköpings län. Syftet med Klimatveckan är att ge kunskap, inspirera och öka medvetenheten om fördelarna med ett aktivt klimatarbete.

Årets sommar är det många som kommer att minnas som den varmaste sommaren på länge. Men de höga temperaturerna har även lagt fokus på miljön och klimatfrågor. Hur påverkas vi av de allt varmare och torrare sommardagarna? Hur måste vi anpassa oss inför de utmaningar som vi ställs inför på grund av ett förändrat klimat? Detta är några av frågorna som kommer att ligga i fokus under årets Klimatvecka som går av stapeln i hela Jönköpings län den 12-19 september.

Klimatveckan är full av aktiviteter och händelser. Jönköpings län omfattar över 350 000 invånare, 170 000 hushåll, 13 kommuner och förhoppningen är att så många som möjligt ska bli engagerade och inspirerade. Denna veckan är för dig, hela länet och på flera sätt även för hela världen.

Vad är Klimatveckan?

Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet sedan år 2014. Det övergripande syftet med Klimatveckan är att bidra till att nå Klimatrådets vision om att Jönköpings län senast år 2050 är ett plusenergilän (Att mer förnybar energi produceras än vad vi gör av med, vilket leder till ett överskott). Detta genom att sprida kunskap, inspirera samt skapa och lyfta fram möjligheter inom energi- och klimatområdet.

Agenda 2030

Agenda 2030 handlar om att vi tillsammans ska jobba för att uppnå en långsiktigt hållbar utveckling i världen. Detta ska göras genom att uppnå flera delmål som att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Sveriges regering har bestämt att Sverige ska vara ledande i genomförandet av agendan. Genomförandet av den handlingsplan som tagits fram innebär en omställning av det svenska samhället till en modern och hållbar välfärdsstat.

Klimatanpassning

Bild på hur klimatanpassning kan se ut

Vad är klimatanpassning?

Klimatanpassning innebär åtgärder för att anpassa samhället till de klimatförändringar vi ser idag och som vi inte kan stoppa i framtiden. Vi anpassar oss till exempel till att det blir varmare och torrare, men också till kraftigare skyfall och större risk för översvämningar.

Klimatförändringar påverkar hela samhället och vi måste gemensamt anpassa oss för att möta förändringen. Vi klimatanpassar samhället och den byggda miljön för att förebygga riskerna och minska sårbarheten. De klimatförändringar som framförallt påverkar oss är värme och regn.

Hur anpassar vi oss?

Samhället anpassar sig på olika sätt för att människors hälsa och välmående inte ska påverkas negativt av ett förändrat klimat. Vi anpassar oss också genom hur vi planerar våra städer – byggnader placeras så att de inte översvämmas vid kraftiga regn och platser där människor vistas länge får skugga av träd och byggnader. Vi sparar vatten när det är torrt och tar hand om regnvatten när det regnar.

Ett sätt att anpassa våra miljöer till klimatförändringar är genom grönska, träd och växter. Träd ger skugga och grönska bidrar till att sänka temperaturerna i stadsmiljö. Gröna områden kan också absorbera regnvatten och minska risken för översvämningar.

Program för Klimatveckan 2018

Här hittar du de aktiviteter som äger rum i Eksjö kommun under Klimatveckan 2018. Programmet för hela Jönköpings län innehåller många punkter som är spridda i länets alla kommuner. Solceller, klimatanpassning, ekosystem, trähus, klimatsmart mat, klimatkommunikation, prisutdelning, solbilstävling och mycket mer står på programmet!

Hela programmet för Klimatveckan 2018 i Jönköpings län finns på Klimatrådets webbplatslänk till annan webbplats.

Trädgårdslördagen den 8 september

Rådgivning, försäljning och utställning om växter och trädgårdsinredning. Medverkar gör: Emma Larssons keramik, Spakarps plantskola, Mikas honung, Breviks gård, lammskinn, Nordells musteri, Handelshuset Källan.

Klockan 14.00 är det föredrag med Elisabeth Jörgensen, stadsträdgårdsmästare, och Ola Johansson, expert från Mariannelund, på temat ”Hur man bygger en Skogsträdgård”

Trädgårdslördagen äger rum i Folkdanslokalen vid Eksjö museum klockan 11.00-15.00. Kaffeservering kommer att finnas i trädgården. Fri entré.

Solsafari

Den 16 september klockan 12-15 anordnas för andra gången Solsafari i Jönköpings län. Under dagen kan du besöka olika solcellsanläggningar, ställa frågor till ägaren och få information om hur de fungerar i praktiken. Förra året åkte ungefär 500 personer och tittade på solceller i länet.

I Eksjö kommuns närområde finns fyra platser där du kan titta på solceller

  • Peter Sjöbrink, Eksjö Elteam, Surbrunnsgatan 1, Eksjö
  • Johan Hugosson, Gåsarp gård, Eksjö
  • Göte Axelsson, Åsarps gård, Eksjö
  • Mats Mimer, Orrenässtigen 5, Eksjö

I Eksjö kommuns närområde finns fyra platser där du kan titta på solceller och mer information och kartor finns på Klimatrådets webbplatslänk till annan webbplats.

Biet i naturen

En föreläsning om binas betydelse i naturen och ekosystemen. Lotta Fabricius Kristiansen är biodlare och naturpedagog med stora kunskaper om bin och biodling, under klimatveckan besöker hon Eksjö stadsbibliotek för en föreläsning där du får lära dig mer om binas liv. Lotta kommer även föreläsa om den viktiga roll som bina har i ekosystemen.

Föreläsningen äger rum torsdagen den 13 september klockan 18.30 på Eksjö stadsbibliotek. Fri entré gäller.

Skogsträdgården i projektet "Naturhjältarna"

En del av aktivitetsdagen "Naturhjältarna" i Vildparken den 13 september. Alla femåringar i Eksjö kommun ska tillsammans med kommunen skapa en skogsträdgård i Vildparken.

Att anlägga en trädgård med betoning på ätbart skall vara roligt och enkelt. Det blir det om man samarbetar med naturens överflöd.

I en park med stora träd finns det gott om material, till exempel löv, som annars forslas bort när den kan användas till att skapa fruktbar mylla.

Genom att täcka marken med ett tjockt lager höstlöv bryts gräs och ogräs ner av maskar och mikroliv till näringsrik lövkompost. Denna passar till att odla frukt, bär och andra smakliga och användbara växter. Det är det samma som att skapa en ytkompost som varje höst får ny påfyllning.

Att redan som barn få bekanta sig med det som växer som att smaka på goda bär och dofta på vackra blommor gör att intresset för trädgård och naturens samspel väcks. Något som man sedan bär med sig hela livet. Det är som att så ett frö i fruktbar mylla.

Dunderpojken - Sagan om lille Vill Vallareman

Teater Trassel tar sig an Cyrus Granérs traditionella saga “Sagan om de fyra stortrollen och lille Vill Vallareman”, känd från John Bauers vackra målningar.

Jerry är oroad och ledsen över det han sett på tv om hur miljön förstörs. För att få honom på andra tankar börjar Lina berätta sagan om lille Vill Vallareman. Tillsammans gestaltar de sagan om hur en liten trollpojk, med sin vishet och godhet, räddar trollriket från de naturkatastrofer som följer i de maktgalna stortrollens spår.

Dunderpojken är en föreställning där vi vill prata om något som är viktigt. Det är okej att vara rädd, men vi finner tröst i sagan och hoppas få kraft att göra något för att förändra. Dunderpojken är ett bevis på att även småtroll kan uträtta stordåd. Om och för små hjältar!

Anmälan

För hela familjen från fem år och uppåt. Klockan 10.00 den 17 september i Eksalen (Juventum, Kaserngatan 16, Eksjö). Fri entré. Begränsat antal platser. Anmälan görs till Eksjö stadsbibliotek på telefon 0381-361 00.

Utställningen Trädens liv på Eksjö museum

I skulptur, måleri och teckning presenteras fem konstnärer med ett särskilt förhållande till skogen. Titeln hänvisar till skogvaktaren Peter Wohllebens uppmärksammade bok "Trädens hemliga liv”. Wohlleben beskriver hur träd kan ha vänner, känna ensamhet, uttrycka smärta och på andra sätt kommunicera via det underjordiska nätverk av svampmycel han kallar ”wood wide web”. Genom konstnärernas skilda uttryck speglas nya aspekter av trädet, denna mytomspunna storhet som människan i alla tider haft att förhålla sig till.

Medverkande: Ann Böttcher, Ellen Ehk, Oscar Furbacken, Arne Persson och Maria Westerberg.

Fri entré (från och med den 1 september, innan dess 50 kr).

Öppen trädgård i Mariannelund

Den 15-16 september klockan 10-18 hålls det öppen trädgård på Prästgårdsallén 4 i Mariannelund. Kom och beskåda en vacker trädgård på cirka 3 000 kvadratmeter. Trädgården består till stor del av en nyttoträdgård fylld med frukt, bär och grönsaker.

OBS! Vänligen respektera att det inte är tillåtet att plocka på sig av de frukter, bär och grönsaker som växer i trädgården. I det tryckta programmet har det kommit med en olycklig formulering som kan tolkas som att detta är okej men så är alltså inte fallet.

Hållbar utveckling i praktiken

Välkommen till en leaderträff på Emåns Ekomuseum i Bodafors med fokus på hållbar utveckling, inspiration, nya kunskaper och nätverkande.

Föreningen Astrid Lindgrens hembygd bjuder in till en visning av Naturskolan på Ekomuseet, som har fått leaderstöd för att utveckla sin verksamhet. Kristina Lindelöf berättar om hållbarhet och kretsloppstänk på Ingebo Hagar. Kvällens träff är en del av klimatveckan i Jönköpings län.

Datum

Onsdagen den 12 september 2018, klockan 18.30 till cirka klockan 21. Anmälan se nedan.

Plats

Emåns Ekomuseum, Bodafors
Vägbeskrivning: Dammgatan 15, Bodafors
http://ekomuseum.nulänk till annan webbplats

Målgrupp

Gamla och nya medlemmar i föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, föreningar och företag och ideella krafter som är intresserade av utveckling av sin bygd, destination och hållbar utveckling.

Ur innehållet

  • Visning av Emåns Ekomuseum och deras Naturverkstad av naturskolepedagog Jenny Carlsson. Vi serveras våfflor bakade över öppen eld samtidigt som vi får veta mer om naturskolans verksamhet och får även möjlighet att se deras lokaler.
  • Hur arbetar vi med hållbar utveckling inom Astrid Lindgrens Hembygd? Carina Engqvist/Kristina Lindelöf
  • Hållbar utveckling på Ingebo Hagar - Kristina Lindelöf, berättar om byn Ingebo och sitt företag med café, gårdsbutik, djur, skogsbruk i ett kretsloppstänk med mottot ”bruka utan att förbruka”.
  • Leadercheckar kan ge nya möjligheter till landsbygdsutveckling. Kort beskrivning av vad som är på gång inom Astrid Lindgrens Hembygd och nya leaderstöd att söka. Johanna Stejdahl verksamhetsledare och Cathrine Jansson, projektledare.

Anmälan

Deltagandet är kostnadsfritt men för att beräkna fika vill vi gärna ha din anmälan senast den 10 september till info@alhembygd.se eller till Cathrine Jansson,
telefon 072-236 16 06.

Varmt välkommen!

Astrid Lindgrens Hembygd www.astridlindgrenshembygd.selänk till annan webbplats

Astrid Lindgrens Hembygd är föreningen som arbetar med att skapa möjligheter för människor på landsbygden. Vi främjar och driver lokal utveckling i kommunerna Nässjö, Eksjö, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn med visionen att bygden ska bli mer attraktiv att verka, bo och växa upp i. Detta gör vi genom att stötta människor och organisationer som har bra idéer genom att bidra med att vara bollplank till finansiering, arrangera mötesplatser och kompetensutveckling.

Arrangörer av Hållbar utveckling i praktiken

Vandra och smaka

Den 15 september har du möjlighet att ta en utflykt till Boarp och följa med på en vandring på cirka 10 kilometer i skog och mark. Antalet platser är begränsat så anmäl dig i god tid.

Mer information om vandringen och anmälan hittar du på All som skers webbplats.länk till annan webbplats

Studiebesök inom logistik och transporter

Den 13 september klockan 9-12 anordnar Hjältevadshus tillsammans med fokusgruppen för Transporter och Planering ett studiebesök med temat logistik och transporter. Studiebesöket äger rum vid Hjältavadshus i Hjältevad.

 TILLBAKA

Klimatveckan 2018

Den 12-19 september anordnas Klimatveckan 2018 i hela Jönköpings län. Bli inspirerad och lär dig mer om fördelarna med ett aktivt klimatarbete för ett hållbart samhälle.

Till toppen

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–14.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag och vid så kallade klämdagar stänger kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.