Inspelning av avsnitt ett av podden "Dolda motiv i rampljuset"
LYSSNA

Ny podd ska öka kunskapen om våld i nära relationer

Nu lanserar Eksjö kommun en podd – Dolda motiv i rampljuset – som syftar till att med information och ökad kunskap verka förebyggande mot våld i nära relationer.

Den nya podden kommer att ledas av Pernilla och Annasofia som arbetar på Eksjö kommuns biståndsenhet/socialtjänst. De vill med poddens hjälp sprida information och öka kunskapen om våld i nära relationer.

- Våld i nära relationer är ett folkhälsoproblem som kan få allvarliga konsekvenser för den som är utsatt. Både män och kvinnor utsätts för våld, men på vilket sätt man blir utsatt är olika, förklarar Pernilla.

Coronapandemin har ökat isoleringen

Coronapandemin har, med de råd och rekommendationer som införts, medfört en ökad isolering i samhället. Den ökade isoleringen har inneburit att personer som är utsatta för våld i nära relationer eller hedersrelaterat våld och förtryck, i många fall har fått en förvärrad livssituation.

- En ökad isolering får ofta som följdeffekt att det blir svårare att komma intill för att få rätt stödinsatser av samhället. Det är bland annat mot bakgrund av detta som vi behöver utveckla nya arbetssätt för att nå ut, till exempel för att förmedla var du som utsatt kan vända dig om du har frågor eller vill ha stöd och skydd, berättar Annasofia.

Podden riktar sig till den som är utsatt, men även till närstående och andra aktörer som är verksamma inom området.

- Genom att öppna upp och prata om våld i nära relationer så hoppas vi att det kan leda till fler tidiga upptäcker där vi kan erbjuda rätt stöd och hjälp, förklarar Annasofia.

Vill nyansera bilden av socialtjänsten

Att ta kontakt med socialtjänsten kan för många upplevas som svårt och ibland skamligt, och många vet inte vad som händer när socialtjänsten får information om någon som är utsatt.

- Vår förhoppning är att vi kanske kan nyansera bilden av socialtjänsten, hur vi arbetar och vilket stöd som finns att få. Att vi ska upplevas som mer tillgängliga för fler, förklarar Annasofia.

Till podden kommer olika gäster att bjudas in för att belysa olika områden och teman.

- Vi kommer att erbjuda en mix av gäster där vi genom intressanta samtal hoppas väcka en del tankar, menar Pernilla.

Ett nytt avsnitt var fjärde vecka

Det första avsnittet i den nya podden släpps idag, den 25 februari 2021. Avsnitten kommer sedan att ges ut var fjärde vecka. Pernilla och Annasofia berättar att de är väldigt glada för podden, och upplever att de hittills har fått positivt gensvar när de har berättat om att den är på gång.

- Vi tycker att det ska bli spännande att se hur den utvecklas och vilken respons vi får. Vi hoppas att så många som möjligt kommer att lyssna.

Vill du veta mer om våld i nära relationer? Information och kontaktuppgifter hittar du under omsorg och stöd.

Lyssna på podden

Du hittar podden både under våld i nära relationer och på Anchors webbplatslänk till annan webbplats. Du kan även lyssna på podden via Spotify. Inom kort kommer podden även att finnas på de vanligaste lyssningsplattformarna som Apple Podcasts och Google Podcasts.

Nyheten publicerad: 25 februari 2021

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se

Fax:

0381-166 00

 TILLBAKA

Ny podd ska öka kunskapen om våld i nära relationer

Nu lanserar Eksjö kommun en podd – Dolda motiv i rampljuset – som syftar till att med information och ökad kunskap verka förebyggande mot våld i nära relationer.

Till toppen

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.