Under Krisberedskapsveckan ligger fokus på att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället kan göra att vardagen vänds upp och ner. Med rätt förberedelser bidrar du till att både du och hela landet klarar en svår påfrestning bättre, oavsett vad som har hänt.
Under veckan erbjuds föreläsningar på Eksjö stadsbibliotek och aktivitet på Stora torget med fokus på krisberedskap och hemberedskap. Du möter Försvarsutbildarna och Räddningstjänsten.
Vad gör du om internet har slutat att fungera, mobilen är urladdad och el och vatten är avstängt? Det är klokt att reflektera över hur du kan lösa vardagen vid kris och krig. Du kan bli mer förberedd genom “egenberedskap” vilket innebär att ha en god kunskap om vad som kan hända och hur olika kriser kan påverka dig själv och samhället. Det handlar också om att ha en god “hemberedskap” genom att ta ansvar för att kunna klara sig utan samhällets stöd i minst en vecka. Se till att ha mat- och vattenreserver, medicin och annat som kan behövas. Du behöver också möjlighet att ta till dig information och nyheter och att kunna kommunicera med anhöriga och vänner.
Föreläsningen “För din säkerhet” hålls av Försvarsutbildarna i samarbete med Eksjö kommun. Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för allmänheten. Du som deltar får grundläggande kunskaper om var du hittar information vid kriser och hur du stärker din förmåga att ta hand om dig själv och dina nära vid kriser i samhället. Du får också med dig en checklista. Föreläsningen hålls vid två tillfällen på Eksjö stadsbibliotek, 28 september och 1 oktober, och du anmäler dig via länken nedan (maxantal 120 personer). Välj "Eksjö" under "Jönköpings län".
Onsdag 28 september, klockan 18–21 (anmälan senast 26 sep)
Lördag 1 oktober, klockan 10–13 (anmälan senast 29 sep)
Anmälan: www.forsvarsutbildarna.se/kris Länk till annan webbplats.
Räddningstjänsten och Försvarsutbildarna är på Stora torget i Eksjö på onsdag 28 september klockan 9–15 och pratar om krisberedskap, hemberedskap och visar upp en krislåda.
Stora torget 28 september, klockan 9–15
Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39 och i år 26 september till 2 oktober.
Nyheten publicerad: 7 september 2022
Kontakt
Kontaktcenter
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
kommun@eksjo.se
Fax:
0381-166 00
Krisberedskapsveckan – 26 september till 2 oktober
Krisberedskapsveckan lägger fokus på att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. I Eksjö kommun erbjuds föreläsningar på Eksjö stadsbibliotek och aktivitet på Stora torget med fokus på krisberedskap och hemberedskap. Du möter Försvarsutbildarna och Räddningstjänsten.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.