Bord med mat, vatten och broschyr från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Krisbered­skaps­veckan – 26 september till 2 oktober

Ett långvarigt strömavbrott eller annan allvarlig störning i samhället kan göra att vardagen vänds upp och ner. Ta del av föreläsningar och aktiviteter under Krisberedskaps­veckan och lär dig mer om hur du kan förbereda dig inför en samhällskris!

Med rätt förberedelser bidrar du till att både du och hela landet klarar en svår påfrestning bättre, oavsett vad som har hänt. Under veckan erbjuds föreläsningar på Eksjö stadsbibliotek och aktivitet på Stora torget med fokus på krisberedskap och hemberedskap. Du möter Försvars­utbildarna och Räddnings­tjänsten.

Föreläsning “För din säkerhet”

Föreläsningen “För din säkerhet” hålls av Försvarsutbildarna i samarbete med Eksjö kommun. Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för allmänheten. Du som deltar får grundläggande kunskaper om var du hittar information vid kriser och hur du stärker din förmåga att ta hand om dig själv och dina nära vid kriser i samhället. Du får också med dig en checklista. Föreläsningen hålls vid två tillfällen på Eksjö stadsbibliotek, 28 september och 1 oktober, och du anmäler dig via länken nedan (maxantal 120 personer). Välj "Eksjö" under "Jönköpings län".

Onsdag 28 september, klockan 1821 (anmälan senast 26 sep)
Lördag 1 oktober, klockan 1013 (anmälan senast 29 sep)

Anmälan: www.forsvarsutbildarna.se/kris Länk till annan webbplats.

Om krisberedskap och hemberedskap på Stora torget

Räddningstjänsten och Försvarsutbildarna är på Stora torget i Eksjö på onsdag 28 september klockan 9–15 och pratar om krisberedskap, hemberedskap och visar upp en krislåda.

Stora torget 28 september, klockan 915

Podcasten "Om krisen kommer"

För den som inte har möjlighet att delta på föreläsningen men är intresserad av ämnet så finns podcasten "Om krisen kommer". I den får du lära dig mer om hur samhället fungerar i en kris eller katastrof och vad du själv kan göra för att förbereda dig. Alla avsnitt går att hitta i appar för podcast som finns i smarta telefoner. Sök på "msb", 15 stycken avsnitt finns tillgängliga.

Podcasten "Om krisen kommer" Länk till annan webbplats.

Du är en del av Sveriges beredskap

Vad gör du om internet har slutat att fungera, mobilen är urladdad och el och vatten är avstängt? Det är klokt att reflektera över hur du kan lösa vardagen vid kris och krig. Du kan bli mer förberedd genom “egenberedskap” vilket innebär att ha en god kunskap om vad som kan hända och hur olika kriser kan påverka dig själv och samhället. Det handlar också om att ha en god “hemberedskap” genom att ta ansvar för att kunna klara sig utan samhällets stöd i minst en vecka. Se till att ha mat- och vattenreserver, medicin och annat som kan behövas. Du behöver också möjlighet att ta till dig information och nyheter och att kunna kommunicera med anhöriga och vänner.

Krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39 och i år 26 september till 2 oktober.

Nyheten publicerad: 26 september 2022

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se

Fax:

0381-166 00

 TILLBAKA

Krisberedskapsveckan – 26 september till 2 oktober

Krisberedskapsveckan lägger fokus på att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. I Eksjö kommun erbjuds föreläsningar på Eksjö stadsbibliotek och aktivitet på Stora torget med fokus på krisberedskap och hemberedskap. Du möter Försvarsutbildarna och Räddningstjänsten.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.