Kommunfullmäktige har beslutat om en ny politisk organisation för Eksjö kommun. Enligt beslutet upphävs reglementet för tillväxt- och utvecklingsnämnden, och nämnden avvecklas därmed vid årsskiftet. Parallellt inrättas en ny nämnd, myndighetsnämnden. Beslutet innebär inte att förvaltningen omorganiseras samtidigt.
Kommunfullmäktige i Eksjö kommun beslutade den 24 november 2022 att en ny politisk organisation ska gälla från och med årsskiftet 2022/2023.
Den nya politiska organisationen kommer likt tidigare att bestå av kommunfullmäktige, kommunstyrelse (tillika krisledningsnämnd), samt kommunrevision, valnämnd, överförmyndarnämnd. Förändringen gäller nämnderna med ansvar för olika kommunala verksamhetsområden. Som idag kommer organisationen att bestå av fyra nämnder, men med förändrade ansvarsområden. De fyra nämnderna blir barn- och utbildningsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden, socialnämnden och myndighetsnämnden.
Enligt beslutet avvecklas tillväxt- och utvecklingsnämnden och de verksamhetsområden som den nämnden har ansvarat för flyttas till andra nämnder och styrelser.
Kultur- och fritidsfrågor flyttas till samhällsbyggnadsnämnden. Högskole- och vuxenutbildningsfrågor flyttas till barn- och utbildningsnämnden. Turism och destinationsutveckling samt marknadsföring flyttas till kommunstyrelsen. Enligt tidigare beslut flyttas även näringslivsfrågor till kommunstyrelsen. För att undvika jävsituationer flyttas ärenden med bäring på till exempel miljöbalken, plan- och bygglagen, livsmedelslagen och alkohollagen till den nya myndighetsnämnden.
Eksjö kommun har som tradition att förvaltningens organisation följer den politiska organisationen. Att den politiska organisationen förändras från årsskiftet innebär inte att en omorganisering av förvaltningen sker samtidigt. Exakt hur förändringen kommer att se ut och när den kommer att genomföras hanteras enligt arbetssätt för organisationsförändring. Detta kommer att ske i samverkan med både berörda verksamheter och fackliga representanter.
Nyheten publicerad: 30 november 2022
Kontakt
Kontaktcenter
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
kommun@eksjo.se
Fax:
0381-166 00
Förändring av den politiska organisationen
Kommunfullmäktige har beslutat om en ny politisk organisation för Eksjö kommun. Enligt beslutet upphävs reglementet för tillväxt- och utvecklingsnämnden, och nämnden avvecklas därmed vid årsskiftet. Parallellt inrättas en ny nämnd, myndighetsnämnden. Beslutet innebär inte att förvaltningen omorganiseras samtidigt.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381-360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.