Eksjö kommuns logotyp

Stärk din egenberedskap och öva under Beredskapsveckan

Tema för Beredskapsveckan är i år Öva! och förhoppningen är att fler invånare ska stärka sin egenberedskap genom att ta del av aktiviteterna. En allvarlig störning i samhället kan göra att vardagen vänds upp och ner, med rätt förberedelser bidrar du till att både du och hela landet klarar en svår påfrestning bättre.

Beredskapsveckan pågår 25 september till 1 oktober. Med årets tema Öva! vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig. Genom att öva blir man medveten om sin egen förmåga och vad man behöver göra för att stärka sin hemberedskap.

– Beredskapsveckan är ett bra tillfälle att sätta extra fokus på vår beredskap för olika kriser och prata om hur vi tillsammans kan bygga ett motståndskraftigt lokalsamhälle, säger Diana Johansson, säkerhetssamordnare vid Eksjö kommun och fortsätter:

– På lördag den 30 september finns räddningstjänsten på Stora torget i Eksjö, klockan 10–14, för att informera om hur man själv kan förbereda sig inför en kris. Vi visar bland annat upp en krislåda med förslag på vad den kan innehålla. Det kommer också finnas material att dela ut till den som vill veta mer och få med sig lite tips.

Material för att öva själv

För att lyfta temat Öva! erbjuder MSB materialet Sju dagar som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar för sju dagar och tips för en god egenberedskap. Sju dagar heter även en digital övning för privatpersoner som MSB tagit fram till årets Beredskapsvecka och som utmanar vår hemberedskap vid ett längre elavbrott, msb.se/hemberedskap Länk till annan webbplats.

Om Beredskapsveckan

Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan) arrangeras årligen av MSB i vecka 39. I år genomförs den för sjunde året i rad. Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig.

Nyheten publicerad: 25 september

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se