Fotograf: Karin Sellden
Under odlingssäsongen 2023 driver Eksjö kommun ett odlingsprojekt på flera förskolor i kommunen, genom medel från Astrid Lindgrens Hembygd. Syftet är att öka medvetenheten om varifrån maten kommer, uppmuntra till odlingsintresse och visa på hur ett hållbart samspel mellan natur och människa kan fungera.
Barnen på förskolorna Blåsippan i Eksjö, Skogsgläntan i Hjältevad och Hults förskola i Hult kommer att delta i projektet. Initiativtagare till projektet är Gun Svensson, måltidsutvecklare i Eksjö kommun.
– Jag hoppas projektet kan vara grunden till ett växande intresse hos barn och elever för odling, och visa på ett konkret sätt var maten kommer ifrån. Att det kan bidra till en mer hållbar livsstil bland kommunens yngre invånare och deras familjer, säger Gun.
Projektet innebär att alla avdelningar på förskolorna kommer att ha en gemensam odling på sina gårdar.
Linnea Granath är anställd som projektledare med odling som pedagogiskt verktyg och ansvarar för verksamheten. Under odlingssäsongen kommer hon att ha regelbundna träffar med barnen i odlingen och på ett pedagogiskt sätt lära ut grunderna i odling.
– Vi vill väcka intresset för odling och visa på hur roligt och lärorikt det är. Det handlar om så mycket mer än just att odla grönsaker. Hur vi får vi jorden att må bra och nyttiga insekter att trivas? Och hur blir fröer till? Hur många vuxna har egentligen ens tänkt på hur morotsfrön blir till? Det kommer barnen som deltar i projektet kunna berätta i höst, säger Linnea Granath.
Projekt: Odling som pedagogiskt verktyg
Projektet ”Odling som pedagogiskt verktyg” är ett Leader-projekt på 10 månader finansierat av Astrid Lindgrens Hembygd. Astrid Lindgrens Hembygds uppdrag är att fördela projektstöd för lokal landsbygdsutveckling, leaderstöd, med finansiering från medlemskommunerna och EU/Landsbygdsprogrammet. Jordbruksverket ansvarar för Landsbygdsprogrammet.
Mer information på www.astridlindgrenshembygd.se Länk till annan webbplats.
Nyheten publicerad: 3 april 2023
Kontakt
Kontaktcenter
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
kommun@eksjo.se
Odling som pedagogiskt verktyg i Eksjö kommun
Under odlingssäsongen 2023 driver Eksjö kommun ett odlingsprojekt på flera förskolor i kommunen, genom medel från Astrid Lindgrens Hembygd. Syftet är att öka medvetenheten om varifrån maten kommer, uppmuntra till odlingsintresse och visa på hur ett hållbart samspel mellan natur och människa kan fungera.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381-360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.