Kvänsås bokskog i skir grönska och Ukrainas flagga .
LYSSNA

Cykla eller gå för Ukraina på Reservatens dag, 22 maj

Söndagen den 22 maj firar vi den biologiska mångfalden genom att uppmärksamma några av kommunens fina naturreservat. Cykla, eller gå till olika stationer utanför Eksjö. För varje person som cyklar skänker företagen i Eksjö en summa pengar till UNHCR Ukraina. Vill du delta och göra en en insats för Ukraina? Glöm inte att anmäla dig.

Anmälan

Anmäl dig gärna genom att klicka på länken nedan så vi kan beräkna hur mycket mat och dryck det går åt. Helst före den 19 maj, men det går att efteranmäla sig (på samma länk nedan).

Naturreservaten

Turen går från Eksjö till Kvänsås bokskog, vidare till naturvårdsbrännan i Bjässarp, Skurugatas reservat och därefter till våtmarken i Klintens reservat. På de olika stationerna får du möjlighet att lära dig mer om naturen och olika naturtyper som bokskog, naturvårdsbränning och våtmarker. Varför det finns reservat och hur man i skogsbruket tar naturvårdshänsyn.

Vid våtmarken på Klinten visar vi vad som gömmer sig i vattnet och du får också möjlighet att själv med håv fiska efter insekterna. Kanske får du upp något urtids-djur i håven! I våtmarken finns också många fåglar som du kan titta närmare på genom tubkikare.

Vid naturvårdsbrännan i Bjässarp kan du själv göra ditt pinnbröd över öppen eld. Du bestämmer själv hur sotig den ska bli! Du kan också grilla marshmallows på träspett.

Det är cirka 12 kilometer till sista stationen och sedan cirka 12 kilometer tillbaka till Eksjö. Det kommer att finnas en vattenstation vid Räveberg. Vill du inte cykla eller gå hela vägen tillbaka kan du kanske själv ordna med upphämtning vid Klinten.

Har du inte möjlighet att vare sig cykla eller gå så kan du ta bilen till de olika stationerna men det går inte att köra bil mellan Bjässarp och Klinten (avstängt med bommar för biltrafik). Till stationen vid Klinten kan du komma genom att gå från Skuruhatt mot Klinten. Du kan också parkera vid Klinten och gå mot Skuruhatt. Tydlig vägvisning kommer att finnas. Om du cyklar hela rundan är det cirka 24 kilometer. Se karta:

Start och stängning

Starten är vid Cykelsmedjan (mitt emot ICA i Eksjö) mellan klockan 9 och 11 där du registrerar dig. Du kan även registrera dig vid något av reservaten.

Stationerna är bemannade från klockan 9 men stänger efter hand. Kvänsås stänger vid klockan 11.30 och Bjässarp vid klockan 13.00 och Klinten vid klockan 15.00.

Vi bjuder på fika och mat längs vägen

  • Kvänsås bokskog: vatten i olika smaker.
  • Bjässarp: pinnbröd, vanligt eller smaksatt vatten, kaffe, te, chokladmjölk, marshmallow.
  • Klinten: kolbullar med fläsk och lingonsylt, gulasch-soppa och grillkorv, marshmallow.

Mat och dryck kostar inget. Maten är laktosfri och det kommer att finnas glutenfritt alternativ. Gulasch-soppan är vegetarisk. Tyvärr har vi inte möjlighet att anpassa maten mer än enligt ovan. Möjlighet finns att ta med egen mat för grillning.

Vill du låna en cykel?

Har du inte egen cykel så finns ett tjugotal cyklar att låna på Cykelsmedjan där arrangören betalar kostnaden för de som cyklar rundan. Du tar själv kontakt med Cykelsmedjan om du vill låna en cykel, telefonnummer 0381-142 10.

Företag som vill skänka pengar

Kontakta stefan.johansson@eksjo.se, Eksjö kommun

Läs mer om naturreservaten

På länsstyrelsens webbplats finns mer information om naturreservaten:

Välkommen och glöm inte att anmäla dig Länk till annan webbplats.!

Arrangör: Eksjö kommun och Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Länsstyrelsens logotyp
Eksjö kommuns logotyp


 

Nyheten publicerad: 10 maj 2022, uppdaterad den 16 maj

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se

Fax:

0381-166 00

 TILLBAKA

Cykla eller gå för Ukraina – besök naturreservat, 22 maj

Söndagen den 22 maj firar vi den biologiska mångfalden genom att uppmärksamma några av kommunens fina naturreservat. Cykla, eller gå till olika stationer utanför Eksjö. För varje person som cyklar skänker företagen i Eksjö en summa pengar till UNHCR Ukraina. Vill du delta och göra en en insats för Ukraina? Glöm inte att anmäla dig.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.