Göran och Ulla, två gode män som står framför ett rött hus.
LYSSNA

Godmanskapet är ett gemensamt fritidsintresse för Göran och Ulla

Att vara god man har gett Göran och Ulla en meningsfull fritid där de får utmanas, utvecklas, lära nytt och möta människor.

– Det är spännande. Som pensionär är det inte så kul att bara sitta hemma, på det här sättet får man hålla igång tankeverksamheten, säger de.

Godmanskapet har blivit som ett fritidsintresse för makarna Karlsson, en aktivitet där de kan bolla med varandra, hjälpas åt och samtidigt känna att de gör nytta.
– Egentligen är det samma grund som att skänka pengar till en hjälporganisation; man vill göra en insats. Skillnaden är att man på det här viset får engagera sig handgripligen, säger Göran.

Efter ett långt arbetsliv inom bankvärlden valde han 2014 att engagera sig som god man.
– Jag hade egentligen aldrig sysslat med socialt arbete och hade inget begrepp om olika diagnoser, men jag kan ekonomi och det har jag haft stor nytta av, säger han.

Den sociala kunskapen fanns dock hos hustrun Ulla, som jobbat som socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd och som för några år sedan valde att hoppa på godmanskapet även hon.
– Genom åren har jag träffat många som behöver hjälp och förstår att det finns ett stort behov. Som god man kan jag stötta människor som annars kanske hade blivit utslagna i samhället, säger hon.

Att vara god man innebär att bistå människor som av olika orsaker inte själva kan hantera vardagsfrågor som ekonomi eller kontakt med myndigheter. Det kan vara att fylla i blanketter, undersöka möjligheter för bidrag, betala räkningar, ha kontakt med sjukvård eller att hjälpa till med pappersarbetet kring en flytt.
– Det handlar alltså inte om några praktiska uppgifter som att packa flyttlådor eller sätta upp gardiner. Det är klart att vi kan hjälpa till med något litet som medmänniskor, men det ingår inte i uppdraget, säger Ulla.

Som gode män har de regelbunden kontakt med sina huvudmän, det vill säga de personer som de är god man för. Ibland genom fysiska möten, ibland via telefon eller digitalt. En huvudman kan vara allt ifrån en ung vuxen med neuropsykiatriska funktionshinder eller någon som lever i ett missbruk till en gammal person som bor på äldreboende.
– Jag gillar mötet med människan, man lär sig väldigt mycket av att bygga relationer. Jag tror att man måste tycka om och vara intresserad av människor för att trivas som god man. Sen får man gärna vara lite påhittig och klurig och kunna hitta extra lösningar när det behövs, säger Göran.

Med sina olika bakgrunder kompletterar Göran och Ulla varandra bra och har stor nytta av sina tidigare yrkeserfarenheter.
– Det är klart att det är en fördel att ha en bakgrund inom ekonomi, juridik eller det sociala, men jag skulle inte säga att man måste ha det. Har man bara intresset så kan man lära sig mycket och bygga på kompetensen där det behövs. Det är ju egentligen samma sak som när man stöter på något i sin egen vardag som man inte varit med om förut, man samlar information och hittar kontaktvägar och så brukar man oftast lösa det, säger Göran.

Som ny god man kan man få stöd av en erfaren mentor, det finns också en godmanförening i vars träffar både Ulla och Göran deltagit.
– Nu har vi ju varandra att prata med, men annars är det förstås värdefullt att det finns ett nätverk med personer som har samma roller och som man kan ta hjälp av, säger de.

För den som vill ta steget att bli god man men inte riktigt vågat ännu tipsar Göran och Ulla om att börja med ett enkelt ärende. Ett bokföringsprogram till datorn kan också underlätta arbetet.
– Sen ska man komma ihåg att när man startar upp ett ärende så är det alltid lite intensivt i början när man ska fixa med adresser, autogiron och konton och identifiera vilka luckor som finns. Men det är bara en inledande fas. Hur mycket tid man lägger ner sen beror förstås på hur många och hur komplicerade ärenden man har, men man behöver inte vara pensionär och helledig för att vara god man. Jag tror att det är bra om unga engagerar sig också, man får en förståelse för andra och hur livet kan vara, säger Göran.

Läs mer om god man, förvaltare och förmyndare

Nyheten publicerad: 20 oktober 2020

Kontakt

Överförmyndarkansliet i Vetlanda

Besök:

Storgatan 7 A, Vetlanda

Post:

Vetlanda kommun, 574 80 Vetlanda

Telefon:

0383-971 72

 TILLBAKA

Godmanskapet är ett gemensamt fritidsintresse för Göran och Ulla

Att vara god man har gett Göran och Ulla en meningsfull fritid där de får utmanas, utvecklas, lära nytt och möta människor.

Till toppen

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag, dag före afton och vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.