Vuxen och barn dricker varm dryck sittandes på trästam i skogen.
LYSSNA

Ge din tid och omtanke till ett barn – bli kontaktfamilj

Just nu finns specifika behov av kontakt­familjer varannan helg till dels en 14-årig pojke och dels till ett syskon­par på ett och två år. Det finns även fler barn och ungdomar i behov av kontakt­familj eller kontakt­person. Tveka inte att höra av dig om du vill öppna ditt hem för ett barn som behöver extra stöd.

Att ett barn behöver en kontaktfamilj kan bero på att barnet är i behov av stimulans i en annan miljö, behöver träffa andra vuxna eller att barnets föräldrar behöver avlastning. Kontaktfamiljen blir ett extra stöd och en viktig del i barnets nätverk. Uppgiften som kontaktfamilj bygger på samarbete med barnets vårdnadshavare och socialtjänsten.

Kärlek och trygghet hos en kontaktfamilj

Som kontaktfamilj måste du kunna erbjuda barnet tid, kärlek, trygghet och ha kraft att stötta barnet. Det går bra att bo på landet eller i staden. En kontaktperson kan vara en ensamstående eller ett par, med eller utan barn. I Eksjö kommun finns flera olika språkgrupper, kulturer och etniciteter representerade. Alla är välkomna att höra av sig.

Skapa en rikare fritid som kontaktperson

En kontaktperson ska vara en vardaglig kontakt, trygg förebild och god lyssnare för ett barn eller en ungdom. För att bli kontaktperson ska du vara över 18 år.

Som kontaktperson medverkar du till att barnet, ungdomen eller den vuxne får ett större socialt nätverk och en rikare fritid. Oftast sker träffarna ett par timmar varje eller varannan vecka och tanken med träffarna är att umgås, prata, fika eller göra någon aktivitet.

Vill du veta mer?

Hör av dig till familjehemssekreterarna Julia Thushini 0381-360 61 eller Martina Ember 0381-367 81 för mer information.

Alla blivande kontaktfamiljer och kontaktpersoner utreds noggrant. Det görs alltid utdrag från socialtjänstens register samt Polisens misstanke- och belastningsregister.

Nyheten publicerad: 21 april 2022

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se

Fax:

0381-166 00

 TILLBAKA

Ge din tid och omtanke till ett barn – bli kontaktfamilj

Det finns barn och ungdomar i Eksjö kommun i behov av kontaktfamilj eller kontaktperson. Tveka inte att höra av dig om du vill öppna ditt hem för ett barn som behöver extra stöd.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.