För att vårt samhälle ska fungera krävs en medveten stadsplanering. I en planprocess har du vid flera tillfällen möjlighet att påverka planeringen genom att lämna dina synpunkter.
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som styr hur marken inom det detaljplanelagda området får användas. I detaljplanen kan det till exempel stå om marken ska användas till bostäder, handel, kontor, park eller något annat. Det kan också stå vilken storlek det får vara på hus, hur höga husen får vara och hur långt från tomtgränsen de får vara. I detaljplanen framgår det också vilka rättigheter som finns att dra fram ledningar eller gångvägar över andras mark. Inom planprocessen olika steg vägs både allmänna och enskilda intresse mot varandra vilket justeras i plan- och bygglagen.
En detaljplan gäller tills att den upphävs eller ersätts av en ny. De flesta detaljplanelagda områden finns i tätorterna, och i vissa fritidshusområden.
I Kunskapsbanken på Boverkets webbplats finns information om översikts- och detaljplanering.
Här kan du läsa om bland annat om vad en detaljplan är och om planprocessen. Du kan också fördjupa dig i specifika frågor som buller eller dagvatten relaterat till detaljplanering.
På Boverkets webbplats kan du också läsa om översiktsplanens nytta, funktion och användning samt om översiktsplaneprocessen.
Kontakt
Planenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Fax:
0381-166 00
Sidan senast uppdaterad:
Planprocessen i Eksjö kommun
Kommunen tar fram översiktsplaner och detaljplaner som visar hur mark och vatten i staden och kommunen ska användas, för att vi ska få en bra och trivsam livsmiljö. Planerna tas fram enligt plan- och bygglagen.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.