Information för dig som företagare

Rådgivning och stöd till företagare

Eksjö kommun har utökat bemanningen på näringslivsenheten och välkomnar företagare i kommunen att ringa eller skicka ett mejl för rådgivning och stöd.

Nedanstående telefonnummer bemannas av medarbetare från näringslivsenheterna i både Eksjö och Aneby kommuner. För att kunna erbjuda bästa tillgänglighet ber vi er därför att i första hand ringa till detta telefonnummer, och inte till enskilda medarbetare.

Telefonen är bemannad måndag-torsdag, klockan 8.00–16.00.

E-post: naringsliv@eksjo.se

Information från andra organisationer

Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av coronaviruset, covid-19, har vi samlat ett antal länkar där du som företagare i Eksjö kommun kan hitta viktig information.

Verksamt.selänk till annan webbplats samlar myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information som är viktig för dig som företagare att känna till.

Nationella företagsakutenlänk till annan webbplats är ett samarbete mellan Region Jönköpings län och Tillväxtverket. Dit kan du som har akuta problem i ditt företag med anledning av covid-19 vända dig.

Tillväxtverketlänk till annan webbplats informerar om vad som gäller för korttidspermittering.

Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats för dialog med regeringen angående för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter.

Organisationen Företagarnalänk till annan webbplats har samlat artiklar gällande påverkan på svenska småföretagare.

Almilänk till annan webbplats ger information till dig som behöver finansiellt stöd på grund av krisen.

Skatteverketlänk till annan webbplats informerar om vad som är viktigt för dig som företagare att känna till utifrån deras regelverk.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats har tagit fram information och underlag till arrangörer av evenemang.

Information från Försäkringskassanlänk till annan webbplats angående reglerna för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab.

Möjlighet till anstånd med betalning

Företag i kommunen kan ansöka om anstånd med betalning av vissa avgifter inom kommunalt vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme, sophämtning och viss kommunal tillsyns- och tillståndsverksamhet. Anstånd beviljas efter prövning till de verksamhetsutövare som ansöker om detta. Kontakta utställaren av fakturan för mer information.

Tillstånd för uteserveringar

Uteserveringar kan uppföras redan nu. Som vanligt krävs tillstånd från polisen för att ha uteservering på en offentlig plats. Ansökan skickas till polisen som sedan hämtar in yttrande från kommunen innan tillstånd kan lämnas. Eksjö kommun prioriterar snabb handläggningstid. Sök tillstånd för uteservering hos polisenlänk till annan webbplats

Marknadsstånd / handelsbodar

Eksjö kommun erbjuder handlare att låna marknadsstånd/handelsbodar från Eksjö Museum. Målsättningen är att handlarna i kommunen på ett enkelt sätt ska kunna erbjuda försäljning av vissa varor utomhus till de kunder som inte vill gå in i aktuell butik.

• Det finns ett begränsat antal marknadsstånd/handelsbodar för utlåning. Dessa lånas ut i turordning utifrån bokningstillfälle.
  • Erbjudandet gäller samtliga handlare i hela kommunen.
  • Stånden/bodarna sätts upp efter bokning. Placering sker utifrån aktuell butiks förutsättningar med hänsyn till bland annat tillgänglighet och framkomlighet för räddningstjänst.
  • Eksjö kommun säkerställer att nödvändiga polistillstånd lämnas in.

Att tänka på vid försäljning av livsmedel:

• Undvik beredning utomhus. Gör så mycket som möjligt inomhus i ordinarie beredningslokaler.
  • Förpacka livsmedlen så mycket som möjligt, innan förvaring/försäljning utomhus.
  • Förvara livsmedlen i rätt temperatur. Är det kallt ute finns inget behov av kylskåp.
  • Förpackade livsmedel behöver inte vara märkta, men korrekt information ska kunna lämnas till kunden, till exempel innehållsförteckning. Extra viktigt med allergener.

För mer information och bokning:

Thomas Hanzen, kulturchef

Informationen senast uppdaterad: 2020-04-23, klockan 17.05