Information om vård och omsorg

Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen har beslutat om ett nationellt besöksförbudlänk till annan webbplats på samtliga äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet träder i kraft den 1 april och gäller tills vidare. Detta är ingen allmän rekommendation, utan ett skarpt beslut av regeringen.

Besöksförbudet gäller på samtliga äldreboenden (särskilda boenden) i Eksjö kommun. Till de särskilda boendena hör Almgården, Marieberg och Mogården i Eksjö tätort, och Solgården i Ingatorp.

Hur kan anhöriga få kontakt med den närstående?

För att komma i kontakt med en närstående som bor på ett särskilt boende, använd telefonnumret som du har till den enhet där han eller hon bor. De särskilda boendena arbetar för att möjliggöra för dig som anhörig att komma i kontakt även via Skype och Facetime. Kontaktvägen är densamma som till enheten.

Gäller besöksförbudet även trygghetsboenden?

Besöksförbudet gäller inte på trygghetsboendena Bobinen, Snickaren och Tuvan. Däremot uppmanar Folkhälsomyndigheten att de som är 70 år och äldre ska begränsa sina nära kontakter. Du som anhörig bör därför vara restriktiv med dina besök hos de som tillhör denna grupp.

Kan man göra undantag från besöksförbudet?

Generellt nej, men enhetschefen för ett boende får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten.

Får anhöriga ta med den närstående utomhus?

Vår rekommendation är att du som anhörig avstår från att ta med din närstående utomhus, till exempel på en promenad. Detta på grund av att det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till varandra.

Eksjö kommun kan dock inte hindra någon från att gå ut. Om din närstående ändå vill gå ut med dig som anhörig kommer personalen att hjälpa till med påklädnad för att sedan möta upp vid entrén.

Kan man ha underhållning utomhus?

Ja, avdelningsvis.

Kommer dörrarna till boendet vara låsta?

Nej.

Ska inflyttning och utflyttning ske som vanligt?

Ja.

Får tandvården besöka brukarna?

Ska välkomstsamtal genomföras?

Ja, men med anhöriga med på telefon eller Skype/videosamtal.

Ska fotvård erbjudas som vanligt på boendet?

Ja, medicinsk fotvård.

Ska hårvård erbjudas som vanligt på boendet?

Nej.

Får vaktmästare eller servicepersonal komma in?

Ja, om det är tjänsteärende. Det är viktigt att personalen informerar vaktmästaren eller servicepersonal om ärendet ska göras på rum hos brukare med misstänkt eller konstaterad covid-19.

Restauranger stängda, matlådor erbjuds

För att minska risken för smittspridning för personer över 70 år, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, har Eksjö kommun beslutat att stänga restaurangerna på trygghetsboendena Snickaren, Tuvan och Bobinen, samt restaurangen på Solgården. (De boende på vårdboendeenheterna och demensboendet på Solgården får sin mat serverad som vanligt.)

Restaurangerna erbjuder istället matlådor för avhämtning, alla dagar mellan klockan 12.30–13.45. Ingen förbeställning krävs.

Du som brukar ha ledsagning eller annan insats vid restaurangbesöket kan få matlådan levererad hem till dig via hemtjänsten.

Stängningen av restaurangerna är tillfällig.

Aktiviteter särskilda boenden /träffpunkter inställda

För att minska risken att sprida smitta bland de mest sårbara är alla aktiviteter på särskilda boenden och träffpunkter tills vidare inställda.

Dagverksamheter stängda

Dagverksamheterna vid Talgoxen, Elvings och Bobinen är tillfälligt stängda mellan den 12 maj 2020 och 6 september 2020.

Hjälp med att handla mat och medicin

För att minska risken för smittspridning uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som är 70 år och äldre att begränsa dina sociala kontakter och stanna hemma en tid framöver. Vid störningar och kriser bör alla ta ett gemensamt ansvar och hjälpa varandra. Eksjö kommun uppmanar därför anhöriga, vänner eller grannar att hjälpa de som är påverkade av rådande situation med att handla den mat och andra förnödenheter som krävs.

Tillsammans med föreningar och andra frivilliga i kommunen samordnar Eksjö kommun inköp och hemkörning av mat och medicin till dig som inte har någon i din närhet som kan hjälpa till.

Beställning

Behöver du hjälp med inköp av mat och medicin, kontakta Eksjö kommun på telefonnummer 0381-364 00, måndag-fredag, klockan 9.00-13.00. Du kan även göra en beställning via vår e-tjänst i Självservice.

Betalning

Betalning av köpta varor sker genom faktura. I de fall betalning uteblir kommer sedvanlig påminnelseavgift att utgå.

Hemkörning

Hemkörning av varor sker tisdagar och torsdagar mellan klockan 9.00-16.00. Det utgår ingen kostnad för hemkörning av varorna.

Tillfällig lösning

Detta är en tillfällig lösning. Eksjö kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket innebär att arbetet angående hjälp med livsmedelsinköp kan komma att förändras eller upphöra med kort varsel.

Informationen senast uppdaterad: 2020-05-05, klockan 15.55

Sidan senast uppdaterad: 5 maj 2020

Information om vård och omsorg

Information om vad som gäller för vård och omsorg angående coronaviruset covid-19