Information om vård och omsorg

For information in other languages, please click on Translate in the site's menu to read more.

Besök på särskilda boenden (äldreboenden)

För att begränsa smittspridning av covid-19 råder Eksjö kommun till säkra besök på våra särskilda boenden enligt nedanstående rutiner. Till de särskilda boendena hör Almgården, Marieberg och Mogården i Eksjö tätort, och Solgården i Ingatorp. Observera att rutinerna kan komma att ändras om ett virusutbrott skulle uppstå.

Rutiner vid besök

• Innanför entrén finns en behållare med handdesinfektion. När du kommer in ska du desinfektera dina händer.
  • Alla besök ska ske i din anhöriges lägenhet. Du får inte vara i gemensamma utrymmen på den enhet som du besöker.
  • När du kommer in i din anhöriges lägenhet ska du tvätta och sprita händerna.
  • Innan du avslutar besöket och lämnar lägenheten ska du tvätta och sprita dina händer igen.

Tänk även på att

• Du inte ska besöka våra särskilda boenden om du är sjuk eller har några symtom på sjukdom.
  • Besök utomhus rekommenderas.
  • Ni inte bör vara fler besökare än att ni kan hålla avstånd till er anhörige. Vår rekommendation är att ni bör undvika att vara fler än två besökare åt gången.

Tack för visad omtanke!

Hur kan anhöriga få kontakt med en närstående?

För att komma i kontakt med en närstående som bor på ett särskilt boende, använd telefonnumret som du har till den enhet där han eller hon bor. De särskilda boendena arbetar för att möjliggöra för dig som anhörig att komma i kontakt även via Skype och Facetime. Kontaktvägen är densamma som till enheten.

Gäller besöksrutinerna även trygghetsboenden?

Besöksrutinerna gäller inte på trygghetsboendena Bobinen, Snickaren och Tuvan.

Får anhöriga besöka en närstående utomhus?

Det finns möjlighet för dig som anhörig att besöka din närstående vid särskilda besöksutrymmen utomhus som finns vid varje särskilt boende. Besöksutrymmet utomhus är en plats där ett avstånd om 2,5 meter mellan den närstående och dig som anhörig upprätthålls utifrån gällande riktlinjer.

Varje enskilt särskilt boende beslutar själv om hur många besöksutrymmen utomhus som kan tillhandahållas, och på vilka tidpunkter på dygnet som de används. Ingen närvarande vid besöken får uppvisa några förkylningssymtom.

Ta kontakt med det särskilda boende där din närstående bor för mer information.

Kan man ha underhållning utomhus?

Ja, avdelningsvis.

Ska inflyttning och utflyttning ske som vanligt?

Ja.

Får tandvården besöka brukarna?

Ja.

Ska välkomstsamtal genomföras?

Ja, men med anhöriga med på telefon eller Skype/videosamtal.

Ska fotvård erbjudas som vanligt på boendet?

Ja, medicinsk fotvård.

Ska hårvård erbjudas som vanligt på boendet?

Det är tillåtet för frisörer att erbjuda hårvård på de särskilda boendena, men under vissa restriktioner. Ta kontakt med respektive boende för mer information.

Får vaktmästare eller servicepersonal komma in?

Ja, om det är tjänsteärende. Det är viktigt att personalen informerar vaktmästaren eller servicepersonal om ärendet ska göras på rum hos brukare med misstänkt eller konstaterad covid-19.

Smittskyddsrutiner inom vård och omsorg

Eksjö kommun följer de vårdhygieniska riktlinjerna som Region Jönköpings län tagit fram vad gäller hantering av misstänkt och bekräftat smittade personer. Hanteringen kan se olika ut beroende på omständigheterna i det enskilda fallet.

Dropp- och kontaktsmitta

Covid-19 är en dropp- och kontaktsmitta mellan människor. För att bli smittad av covid-19 måste smittämnet hamna på slemhinnor i ögon, näsa eller mun.

Dropp- och kontaktsmitta förebyggs främst genom att följa basala hygienrutiner i kombination med skyddsutrustning som skyddar mot stänk mot ansiktet, tillsammans med goda rutiner för rengöring och desinfektion av ytor och utrustning.

Provtagning

Region Jönköpings län gör bedömning om vilka som är aktuella för provtagning. Vid en konstaterad smitta efter provtagning ansvarar smittskydd vid Region Jönköpings län för vidare hantering och smittspårning.

Informationen senast uppdaterad: 18 maj 2022, klockan 17.30

Hjälpte informationen dig?

Sidan senast uppdaterad:

Information om vård och omsorg

Information om vad som gäller för vård och omsorg angående coronaviruset covid-19

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.