Att vara deltidsbrandman innebär att du gör en stor insats för företagen och invånarna i den ort du bor på. Är du intresserad kontaktar du Räddningstjänsten för att få veta mer om vilket behov som finns av deltidsbrandmän.
I Eksjö kommun finns det brandstationer med deltidsbrandmän i Eksjö, Hjältevad och Mariannelund.
Det är inget heltidsjobb att arbeta som deltidsbrandman eller räddningstjänstpersonal i beredskap, som det egentligen heter. Vanligtvis har du ett annat jobb i grunden, där din arbetsgivare ser fördelarna med att ha din kompetens i sitt företag. Därför släpper din arbetsgivare dig när du behöver rycka ut på insatser.
Att arbeta i en räddningstjänst innebär ett ständigt lagarbete som utvecklar dig mycket som individ och som gruppmedlem.
Vad innebär det att vara deltidsbrandman för dig och din arbetsgivare
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en webbsida, "Bli deltidsbrandman nu", i syfte att hjälpa Sveriges kommuner med rekrytering av brandmän.
Beredskap
När räddningstjänstpersonal i beredskap har beredskap ska du vara tillgänglig dygnet runt. I Eksjö kommun har deltidsbrandmännen beredskap var tredje vecka. Du har då beredskap från måndag morgon till nästa måndag.
Larmen får du genom en personsökare som du bär med dig. När larmet går ska du kunna infinna dig på räddningstjänsten och vara klar för utryckning inom ett visst antal minuter.
Anspänningstid, tiden du ska kunna innfinna dig på räddningstjänsten är för:
Utbildning och övningar
Du deltar regelbundet i utbildning och övningar inom den egna brandkåren. Den ersättning som du får är dels ersättning för den tid som går åt till utryckningar, övningar och utbildning, dels beredskapsersättning.
Många arbetsgivare tycker att det är en tillgång att ha räddningstjänstpersonal i beredskap anställda, eftersom arbetsgivaren då har en bra kunskap om bland annat brandskyddsarbete.
Du hamnar i en fin gemenskap och du gör vardagen tryggare och säkrare på din hemort. En trygghet som kan vara avgörande för bygdens utveckling.
Vid anställning
Om du får en anställning, så ser räddningstjänsten till att du får den utbildning som behövs. Utbildningen heter Grib, grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap Länk till annan webbplats.
Intresseanmälan
Om du är intresserad av att bli räddningstjänstpersonal i beredskap, kontakta räddningstjänsten i Eksjö. Tala om att du är intresserad av att veta mer om vad som krävs för att kunna jobba som deltidsbrandman. Du får då mer information om vilket behov som finns och vilka krav som ställs för anställning.
Brandman, deltid – intresseanmälan Länk till annan webbplats.
Din huvudarbetsgivare måste godkänna att du arbetar som deltidsbrandman. Blanketten ska arbetsgivaren fylla i
Medgivande huvudarbetsgivare Länk till annan webbplats.
Kontakt
Räddningstjänsten Mats Kraft
Besök:
Västerlånggatan 21
Post:
Eksjö kommun, 575 32 Eksjö
Telefon:
0381-368 88
E-post:
mats.kraft@eksjo.se
Fax:
0381-132 95
Sidan senast uppdaterad:
Bli deltidsbrandman i Eksjö kommun
Att vara deltidsbrandman innebär att du gör en stor insats för företagen och invånarna i den ort du bor på. Är du intresserad kontaktar du räddningstjänsten för att få veta mer om vilket behov som finns av deltidsbrandmän.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.