SKRIV UT DELA KONTAKTA OSS

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax: 0381-166 00

Lotteritillstånd

Lotterier är en av föreningslivets viktigaste inkomstkällor. I Sverige regleras lotteriverksamheten i lotterilagen och lotteriförordningen. Ideella föreningar ansöker om lotteritillstånd för kommunala lotterier hos kommunen.

Enligt Lotterinspektionenlänk till annan webbplats är ett lotteri ett spel där det är slumpen som avgör om du vinner eller inte. Enligt lotterilagen kan endast ideella föreningar som i huvudsak ägnar sig åt allmännyttig verksamhet få lov att sälja lotter. Föreningen ska vara öppen för alla och ha behov av inkomster från lotterier.

Registrering och tillstånd för lotterier

Kommunalt lotteri

Om ett lotteri ska genomföras inom en kommun, ett så kallat kommunalt lotteri, så är det den aktuella kommunen som ger tillstånd eller registrerar lotteriet. Det är även kommunen som ansvarar för kontrollen.

Registrering av lotteri

En förening kan registreras av kommunen och får då arrangera lotterier för högst tjugo prisbasbelopp under en treårsperiod. Kommunen är ansvarig för kontrollen. På Statistiska centralbyråns webbplats kan du se aktuella prisbasbelopplänk till annan webbplats.

Tillstånd för lotteri

Ideella föreningar kan även ansöka om tillstånd för att arrangera lotterier. Detta är oftast bara aktuellt om insatserna i alla lotterier som föreningen arrangerar överstiger tjugo basbelopp. Det finns två typer av lotteritillstånd.

1. Tillfälligt lotteritillstånd söks enligt 15 och 16 § lotterilagen och gäller för enstaka lotterier.

Följande handlingar ska bifogas ansökan för tillfälligt lotteritillstånd:

  • ekonomisk plan
  • senaste verksamhetsberättelsen, ekonomisk berättelse och styrelsens sammansättning
  • protokoll som visar att föreningen har beslutat att ansöka om lotteritillstånd, samt vem som ska vara föreningens lotteriföreståndare
  • stadgar

Blankett för ansökan om tillfälligt lotteritillstånd får du genom kommunens kontaktcenter, telefon 0381-360 00 eller e-post kommun@eksjo.se.

Lotterier utan tillstånd

Undantag från registrering eller tillstånd kan ges enligt lotterilagen § 19 och § 20. En ideell förening behöver inte ha tillstånd att anordna ett lotteri om detta sker i samband med en tillställning inom ett avgränsat område. Då gäller vissa fastställda gränser för insatser och vinster.

Även andra än ideella föreningar kan få anordna lotterier utan tillstånd, till exempel i samband med mässor eller marknader. Kravet är då att insatserna och vinsterna är låga och att det bara går att vinna varor eller tjänster.

Lotteriredovisning

HJÄLPTE DEN HÄR SIDAN DIG? JA NEJ

Sidan senast uppdaterad: 29 augusti 2018

Lotteritillstånd

Lotterier är en av föreningslivets viktigaste inkomstkällor. I Sverige regleras lotteriverksamheten i lotterilagen och lotteriförordningen. Ideella föreningar ansöker om lotteritillstånd för kommunala lotterier hos kommunen.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–14.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag och vid så kallade klämdagar stänger kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.