Miljöenheten handlägger klagomål utifrån bland annat miljöbalken, livsmedelslagen och strålskyddslagen med flera. Klagomålen kan vara allt från störande industriverksamhet, vedeldning, brister i bostaden, störande ljud till misstänkt matförgiftning och så vidare.
Det är viktigt att du som upplever en störning kontaktar den verksamhet eller person som du upplever är ansvarig för störningen innan du lämnar in ett klagomål till myndighetsnämnden.
Olägenhet för människors hälsa är, enligt miljöbalken, en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan ha en större påverkan på hälsan och som inte är tillfällig.
Så här lämnar du ett klagomål
Ett klagomål lämnar du in via e-tjänsten nedan.
Fyll i e-tjänsten så noga du kan för att miljöenheten ska kunna handlägga klagomålet. För klagomål gällande buller, lukt och liknande störning behöver du föra störningsdagbok under ett par veckor.
Kan mitt klagomål lämnas anonymt?
Klagomål kan lämnas anonymt. Om du anmäler ett klagomål anonymt innebär det att du inte kan underrättas om eller överklaga beslut i ärendet. Tänk på att om det framgår vem du är genom till exempel namn, telefonnummer eller e-postadress så är du inte anonym eftersom kommunens handlingar är offentliga.
Klagomål på hyreslägenhet
Till dig som hyr
Upplever du besvär med hälsan och misstänker att det är den hyres- eller bostadsrätt du bor i som är orsaken till besvären? Eller är det en annan hyresgäst eller bostadsrättsägare som stör? Då ska du i första hand kontakta fastighetsägaren/hyresvärden för din hyresrätt eller styrelsen när det gäller en bostadsrätt med ditt klagomål.
Kommer besvären från till exempel en industri, väg eller liknande kontaktas den som har ansvar för den aktuella verksamheten och klagomålet ställs dit.
I dessa fall kontaktar du kommunens samhällsbyggnadsnämnd:
Det är hyresvärdens, styrelsens eller verksamhetsutövarens ansvar att göra nödvändiga undersökningar och visa för nämnden att dina besvär inte orsakas av problem i fastigheten eller av verksamheten.
Som villaägare kan du klaga på grannar och verksamheter som stör dig och ditt boende. Du gör på samma sätt som när det gäller en hyres- eller bostadsrätt med att i första hand kontakta den som stör dig. Besvär som uppstår i ditt eget boende innefattas däremot inte av miljöbalken. Dessa får du lösa på egen hand genom kontakt med till exempel försäkringsbolag, hantverkare eller konsult.
Enligt miljöbalken ska bostäder och lokaler för allmänna ändamål användas på ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer.
En bostad ska:
Många av de problem som uppstår kan lösas genom att du pratar med fastighetsägaren, styrelsen eller med den som stör. Hjälper inte samtal kan du vända dig till nämnden. Använd då gärna e-tjänsten för klagomål, synpunkter och förbättringsförslag:
Klagomål inom hälso- och miljöskydd Länk till annan webbplats.
Deponering av hyra
Om du som hyresgäst anser att du lider eller har lidit skada på grund av brister i ditt boende, har du rätt och möjlighet att deponera en del av hyran hos länsstyrelsen. Detta kan ske enligt 12 kapitlet 21 § Jordabalken. Detta är ett sätt att påverka hyresvärden att rätta till besvären i boendet. Summan som deponeras samt den del som betalas till hyresvärden utgör tillsammans fullt hyresbelopp och räknas som betald hyra.
Summan som deponeras sätts in på ett särskilt konto hos länsstyrelsen. Summan ska stå i proportion till fordran vilket innebär att det inte är tillåtet att "ta i lite extra" för att påskynda processen. Är du medlem i hyresgästföreningen bör du fråga dem om råd angående summans storlek.
Länsstyrelsen meddelar hyresvärden att du som hyresgäst deponerat en del av hyran på ett speciellt konto mot att denna utför rimliga åtgärder för att avhjälpa besvären. Deponeringen kan sedan ske till dess att åtgärderna är klara. När hyresvärd och hyresgäst bekräftat till länsstyrelsen att rättelse skett kommer parterna överens om hur den deponerade summan ska fördelas.
Mer information samt blankett för deponering av hyra finns på länsstyrelsens webbplats eller tala med handläggare på länsstyrelsen.
Deponering av hyra – länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.
Kontakt
Miljöenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se