Eksjö kommuns logotyp

Miljöbalken

Miljöbalkens mål är att främja en hållbar utveckling för att kommande generationer ska få en hälsosam och god livsmiljö.

Reglerna i miljöbalken ska tillämpas så att:

  • människans hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter
  • natur- och kulturområden ska skyddas och vårdas
  • den biologiska mångfalden ska bevaras
  • en god hushållning av mark och vatten tryggas
  • återanvändning och återvinning främjas.

Hänsynsreglerna

Regeln för bevisbörda – innebär att den som driver en verksamhet ska kunna visa att verksamheten kan bedrivas på ett godtagbart sätt för miljön.

Kunskapskravet – den som driver en verksamhet ska ha kunskap om att verksamheten inte stör människors hälsa eller miljön.

Försiktighetsprincipen – om det finns risk för negativ påverkan för människors hälsa eller miljön är den som driver verksamheten skyldig att vidta skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått.

Lokaliseringsprincipen – den plats som är lämpligast ur miljösynpunkt ska väljas.

Hushållnings- och kretsloppsprincipen – den som driver verksamheten ska hushålla med varor och energi.

Produktvalsprincipen – den som driver verksamheten ska välja de kemiska produkter och biotekniska organismer som är minst skadliga för miljön.

Läs mer om Hänsynsreglerna, 2 kapitlet miljöbalken Länk till annan webbplats.

Miljökvalitetsmål

Sverige har 16 miljökvalitetmål. Målen är vägledande vid tillämpningen av miljöbalken. Varje miljökvalitetsmål har ett antal delmål.

Miljömålen är grund för regionala och lokala miljömål.

Läs mer här:
Sveriges miljömål - Sveriges miljömål Länk till annan webbplats.

Lokala föreskrifter om människors hälsa

Kommunen har möjlighet att besluta om lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa för bland annat dessa områden:

  • djurhållning inom detaljplanelagt område
  • tomgångskörning
  • spridning av gödsel i eller intill område med detaljplan

Eksjö kommuns lokala föreskrifter för människors hälsa

Prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Prövning

Prövningen syftar till att på ett rättssäkert och effektivt sätt pröva verksamheter som påverkar omgivningen. Genom prövningen säkerställs ett godtagbart skydd för människors hälsa och miljön. Prövningen sker genom tillstånd eller anmälan.

Ett tillstånd ger verksamhetsutövaren trygghet eftersom det krävs relativt mycket för att ändra det. Tillståndsprövningen syftar även till att ge allmänheten insyn och inflytande i prövningen.

Anmälan används för mindre verksamheter och ändringar.

Tillsyn

Tillsynen bedrivs av tillsynsmyndigheterna, främst av landets länsstyrelser och kommuner. Vilken myndighet som har ansvar för tillsynen regleras i miljötillsynsförordningen.

Tillsynsmyndigheten ska på eget initiativ eller efter klagomål i nödvändig utsträckning kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheternas och domstolarnas beslut efterlevs samt vidta de åtgärder som behövs för att verksamhetsutövare ska följa reglerna.

Verksamhetsutövare och enskilda har ansvar för att följa lagar och regler och är den som bäst känner till sin verksamhet. Ansvaret innefattar att fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön. Genom egna undersökningar eller på annat sätt ska verksamhetsutövaren veta vilken påverkan verksamheten har.

Läs mer under avsnittet egenkontroll för verksamheter.

Kontakt

Miljöenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

samhallsbyggnad@eksjo.se