Logotyp Eksjö kommun

För föräldrar och målsmän

På denna sida har vi samlat all information för föräldrar och målsmän om bibliotekets tjänster och utbud för barn och unga.  

Lånekort till barn

För att barn under 18 år ska få ett lånekort behöver vi målsmans godkännande.

Är man under 18 år betalar man inga förseningsavgifter. Däremot om medierna som lånats försvinner eller förstörs måste man ersätta dem.

Nedan finns en länk till blankett att skriva ut.
Barnen kommer även att bli erbjudna lånekort vid besöket med Förskoleklassen och i årskurs 3.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Låntagaravtal minderåriga.pdf 119 kB 2018-06-07 15.54
Meröppetavtal Eksjö stadsbibliotek.pdf 472 kB 2020-12-14 13.47

Föräldrahylla - böcker om barn

Vid bibliotekets barnavdelning finns en föräldrahylla där vi samlat böcker som behandlar föräldraskap och barns utveckling och som särskilt kan intressera dig som förälder.

Ettårsbok - en bokgåva från ditt bibliotek

Genom ett samarbete mellan barnavårdscentralen (BVC) och biblioteken i Eksjö kommun delar vi ut en bokgåva till alla ettåringar i kommunen. Presentkortet delas ut via BVC och sedan är ni välkomna in till något av våra bibliotek för att lösa in detta mot en bok. En bok full av sagor, rim och ramsor - perfekt för de minsta barnen.

Föreställningar för barn

Vi erbjuder flera föreställningar per termin. Föreställningarna är helt gratis men man måste anmäla sig till biblioteket innan och det är begränsat med antal platser. För aktuella föreställningar och datum samt anmälan se bibliotekets hemsida eller bibliotekets program. I programmet hittar du även andra aktiviteter att hålla utkik efter.

Språklust - språkutveckling för barn

Språklust är ett samarbete mellan barnavårdscentralen (BVC), bibliotek och logoped. Vi vill lägga grunden för en god språkutveckling hos alla barn i länet.

Språklust består av två olika spår: Ett allmänt spår som sker genom ett samarbete mellan BVC och bibliotek. Det innebär att BVC-sköterskan vid 10-månaderskontrollen pratar om barn, böcker och språk och hänvisar till biblioteket.

Det andra spåret är mer riktat då vi samarbetar med logoped för att nå de som behöver språkträning av olika anledningar. Logopederna väljer efter en bedömning ut vad det enskilda barnet behöver träna på och skriver ut recept på böcker som sedan ska lånas på biblioteket.

En lista med språklust-böcker finns på biblioteket eller som pdf-fil här på hemsidan. På Eksjö stadsbibliotek finns en särskild hylla med språklust-böcker på barnavdelningen.

Läs mer om Språklustlänk till annan webbplats

Lista med språklust-böcker: 

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Boklista språklust 2017.pdf 333 kB 2018-06-08 17.43

Kontakt

Eksjö stadsbibliotek

Besök:

Kaserngatan 20 B, Eksjö

Post:

Eksjö stadsbibliotek, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-361 00

E-post:

stadsbiblioteket@eksjo.se