Eksjö kommuns logotyp

För föräldrar och vårdnadshavare

På denna sida har vi samlat all information för föräldrar och vårdnadshavare om bibliotekets tjänster och utbud för barn och unga.  

Lånekort till barn och unga

För att barn under 18 år ska få ett lånekort behöver vi vårdnadshavares godkännande.

Är man under 18 år betalar man inga förseningsavgifter. Däremot om medierna som lånats försvinner eller förstörs måste man ersätta dem.

Nedan finns en länk till blankett att skriva ut.
Barnen kommer även att bli erbjudna lånekort vid besöket i årskurs 3.

Familjehylla - böcker om barn

Vid bibliotekets barnavdelning finns en familjehylla där vi samlat böcker som behandlar föräldraskap och barns utveckling och som särskilt kan intressera dig som förälder eller närstående vuxen.

2,5 årsboken

Genom ett samarbete mellan barnhälsovården (BHV) och biblioteken i Eksjö kommun delar vi ut en bokgåva till alla 2,5 åringar i kommunen. Presentkortet delas ut via BHV och sedan är ni välkomna in till något av våra bibliotek för att lösa in detta mot en bilderbok. Barnet får välja mellan tre olika bilderböcker.

Barnteater

Vi erbjuder flera föreställningar per termin. Föreställningarna är helt gratis men man måste anmäla sig till biblioteket innan och det är begränsat med antal platser. För aktuella föreställningar och datum samt anmälan se bibliotekets evenemangskalendern Länk till annan webbplats. eller vårt programblad som du kan hämta på biblioteken.

Språklust - språkutveckling för barn

Språklust är ett samarbete mellan barnhälsovården (BHV), bibliotek och logoped. Vi vill lägga grunden för en god språkutveckling hos alla barn i länet.

Språklust består av två olika spår: Ett allmänt spår som sker genom ett samarbete mellan BHV och bibliotek. Det innebär att BHV-sköterskan vid
8-månaderskontrollen pratar om barn, böcker och språk och hänvisar till biblioteket.

Det andra spåret är mer riktat då vi samarbetar med logoped för att nå de som behöver språkträning av olika anledningar. Logopederna väljer efter en bedömning ut vad det enskilda barnet behöver träna på och skriver ut recept på böcker som sedan ska lånas på biblioteket.

På Eksjö stadsbibliotek och Mariannelunds bibliotek finns en särskild hylla med språklust-böcker på barnavdelningen.
Läs mer om Språklust Länk till annan webbplats.

Kontakt

Eksjö stadsbibliotek

Besök:

Kaserngatan 20 B, Eksjö

Post:

Eksjö stadsbibliotek, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-361 00

E-post:

stadsbiblioteket@eksjo.se