Eksjö kommuns logotyp

Låneregler

Välkommna att låna på biblioteken i Eksjö kommun.

Lånekort

För att låna på biblioteket behöver du ett lånekort. Lånekortet är gratis, för att registrera ett nytt lånekort besöker du något av våra bibliotek. Ditt lånekort är en personlig värdehandling och du är ansvarig och ersättningsskyldig för alla lån som registreras på ditt kort. Föräldrar ansvarar för sina barns lån. Meddela biblioteket om du tappat bort ditt kort så att det kan spärras. Du kan låna med hjälp av lånekortet, ditt körkort eller ditt personnummer och PIN-kod i bibliotekets utlåningsautomater. Du kan även låna med hjälp av lånekort eller legitimation när du lånar av personal i informationsdisken

PIN-kod

En PIN-kod kopplas alltid till ditt lånekort. Den ger dig tillgång till bibliotekets tjänster via Internet, såsom omlån, reservationer och e-böcker med mera. PIN-kod behövs också för att låna i biblioteket. 

Lånetider

Lånetiden för böcker och CD-böcker är normalt fyra veckor, medan andra medier har kortare lånetid. Sista återlämningsdatum står på lånekvittot som du får när du lånar. Det är möjligt att skicka utlåningskvitto som e-post från våra utlåningsautomater. Du kan också se dina lån om du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod i vår bibliotekskatalog och i våra utlåningsautomater.

 • Böcker och ljudböcker: 28 dagar
 • Böcker och ljudböcker med reservationskö: 14 dagar
 • Tidskrifter: 14 dagar
 • Musik-CD: 14 dagar
 • DVD: 7 dagar
 • DVD-boxar/TV-serier: 14 dagar
 • Max antal DVD: 5 stycken
 • TV-spel: 14 dagar
 • Max antal TV-spel: 5 stycken

När biblioteket är stängt kan du lämna dina lån i återlämningsfacket, placerat på gaveln till vänster om ingången till stadsbiblioteket. Tänk på att återlämna i bokinkastet eller på biblioteket innan biblioteket stänger för dagen om det är sista förfallodag på dina lån, annars påförs förseningsavgift.

Omlån och reservationer

Omlån

Räcker inte lånetiden till? Du kan låna om dina media, om inte någon har reserverat dem. Max 3 omlån per media.
DVD-film och 7-dagarslån går inte att låna om.
Omlån kan göras via vår bibliotekskatalog där du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod. Omlån kan också göras i våra utlåningsautomater, via e-post eller på telefon.

Reservationer

Böcker som är utlånade av någon annan kan du reservera (ställa dig i kö).
Om biblioteket inte har den bok som du behöver kan vi i regel beställa den från ett annat bibliotek, ett så kallat fjärrlån.
För att reservera och låna DVD och TV-spel måste du vara över 18 år.

Avgifter och förseningar

Avgifter

Förseningsavgift tas ut för böcker och annan media som återlämnas för sent. Avgiften ska i möjligaste mån betalas när lånen lämnas åter. Avgiften kvarstår i annat fall på ditt lånekort och om den sammanlagda avgiften överstiger 100 kronor så spärras kortet till dess att avgiften är betald.

Har du försenade lån får du två påminnelser innan en räkning skickas.
Du kan se din aktuella skuld när du loggar in i bibliotekskatalogen på Mina sidor eller fråga personal.

Försenad media

 • Bok, CD-bok, musik-CD och tidskrift: 5 kronor per media och påbörjad vecka
 • Dvd och TV-spel: 15 kronor per media och påbörjad vecka
 • Fjärrlånade böcker: 30 kronor per media och påbörjad vecka

Exempel: Är du en dag försenad med en bok påförs 5 kronor i förseningsavgift. Är du 8 dagar försenad med en bok påförs 10 kronor i förseningsavgift.

Ingen förseningsavgift för den som inte fyllt 18 år eller på barn- och ungdomsböcker.

Förkommen media

Avgifter som gäller vid fakturering:

 • vuxenbok, CD-bok: 300 kronor
 • barnbok och barn CD-bok, CD-skiva lånade av vuxen: 150 kronor
 • pocketbok: 50 kronor
 • språkkurs: 400 kronor
 • tidskrift: 50 kronor
 • DVD, TV-spel: 500 kronor
 • Fjärrlånade böcker: Det utlånande biblioteket anger kostnaden

Vid mer värdefulla medier görs en bedömning för avgiften.

Förvarningar och aviseringar

Du som har registrerat din e-postadress och mobilnummer hos oss får förvarningar skickade till din e-postadress. Du som bara har registrerat ditt mobilnummer hos oss får istället ett sms.

Utskicken görs några dagar innan lånetiden går ut. Förvarningar skickas ut dagligen. Vi kan dock inte garantera att det inte sker avvikelser i utskicken.
Du som får förvarning med e-post får mer detaljerad information om vilka lån det gäller eftersom det ryms mer text i ett e-postmeddelande än i ett sms.

Vill du byta eller ta bort din e-postadress kan du logga in i bibliotekskatalogen och göra ändringar i Mina uppgifter eller kontakta biblioteket. Vill du få förvarning som sms kan personal inaktivera utskick med e-post.

Från utlåningsautomater och vid utlåning av personal är det möjligt att skicka kvitto som e-post eller skriva ut ett vanligt kvitto. Du kan alltid logga in och se dina lån i bibliotekskatalogen med lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod.

Utskick av aviseringar och påminnelser om försenade lån skickas ut till e-post, sms och brev.

Kontakt

Eksjö stadsbibliotek

Besök:

Kaserngatan 20 B, Eksjö

Post:

Eksjö stadsbibliotek, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-361 00

E-post:

stadsbiblioteket@eksjo.se