Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Urvalsprov UPPGIFT 3

MOODBOARD
BILDER SOM UTTRYCKER EN KÄNSLA

Sätt samman ett kollage med bilder, en mood-board, som passar bra tillsammans och beskriver en känsla. Ge din mood-board ett namn/tema.

Mood-boards används flitigt av inredare, fotografer, formgivare och andra kreatörer för att tydliggöra övergripande koncept. De är kollage där du kan samla bilder, texter, färger, typsnitt, materialprover – ja, egentligen vad som helst som förmedlar rätt uttryck. En mood-board kan vara användbar på en mängd olika sätt. Den kan hjälpa dig att uttrycka en idé eller förklara för dina medarbetare hur ni ska arbeta vidare med ett projekt.

GÖR SÅ HÄR

Klipp och klistra – digitalt eller för hand

Det går att skapa digitala mood-board i flera olika program, som Photoshop eller Powerpoint. Det finns också appar och digitala verktyg som är särskilt utvecklade för att skapa just mood-boards. Om du föredrar att arbeta analogt går det utmärkt att använda exempelvis en kartongbit eller en anslagstavla. Använd gärna nålar om du gör din mood-board för hand så att du enkelt kan göra ändringar.

Börja stort

Samla ihop en stor mängd inspiration och material från olika håll. Spara bilder från nätet eller tidningar, ta egna foton när du är ute, samla prover på färger, tyger eller tapeter, leta efter prylar i rätt stil – här finns inga begränsningar! Ur samlingen väljer du sedan ut de beståndsdelar som bäst passar in på din mood-board.

Välj en grundbild

Utgå från en bild som får sätta tonen på din mood-board. Det kan vara en miljöbild eller en detaljbild som du bygger upp resten av din mood-board kring. Du kan också utgå från någon helt annat än en bild, exempelvis ett materialprov eller en färg.

Lägg till detaljer

Komplettera med fler bilder som förstärker känslan i grundbilden. Lägg ingen värdering i dina val utan låt spontaniteten styra och mixa och matcha som du vill. Så småningom kan du börja plocka bort delar om det behövs för att skapa en tydlig röd tråd så din mood-bord hänger ihop och uttrycker din valda känsla.

Du får bearbeta dina bilder i tex Photoshop, men det är inget krav.
Formatet, i ditt utsnitt bestämmer du själv, om det ska vara stående, liggande

Du namnger din moodboard för inlämning:
Namn (Förnamn Efternamn) Moodboard, Tema/namn
Inlämningsformat: JPG, JPEG

Exempel på moodboard

 TILLBAKA