Eksjö kommuns logotyp

Sjuksköterskeprogrammet

Är du intresserad av människor och deras livsvillkor? Utbilda dig till sjuksköterska genom ett program som ger dig professionell kunskap och kompetens att ansvara för omvårdnaden för personer som är i behov av vård.

  • Sjuksköterskeexamen och Filosofie kandidatexamen med huvudområdet omvårdnad
  • 180 högskolepoäng, 3 år
  • Studietakt: helfart
  • Utbildningsstart: januari 2025
  • Ansökan öppen: 16 september - 15 oktober 2024
  • Undervisningen bedrivs på Campus i12 (vissa delar av studierna genomförs på Campus JU)
  • Huvudman: Jönköping University, Hälsohögskolan
  • Ansök hos www.antagning.se Länk till annan webbplats..

Under dina studier studerar du främst huvudområdet omvårdnad, men även både natur- och beteendevetenskapliga ämnen såväl som kurser inom vetenskap och akademisk skolning. Genom utbildningen fördjupar du ditt kunnande i relation till din kommande profession och din kunskap sätts på prov såväl teoretiskt som praktiskt.

De flesta kurser innehåller praktiska moment såsom färdighetsträningar, praktiska examinationer och verksamhetsförlagd utbildning, VFU, med en stark koppling mot ett teoretisk kunnande och evidensbasering av omvårdnaden.

Under utbildningen vidgas ditt sjuksköterskeperspektiv för att göra dig redo för yrkeslivet. Studierna kräver förmåga till att läsa, ta till sig och omsätta kunskap såväl som att skriva och räkna då både akademiskt skrivande och läkemedelsberäkning ingår i professionens kunskapskrav. Kvalitet och säkerhet i yrkesutövandet är ledord. Jönköping University har en genomgående internationell prägel och inom sjuksköterskeprogrammet ökas möjligheten till internationella erfarenheter genom att hela termin 4 har engelska som undervisnings- och examinationsspråk.

Förkunskapskrav och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.
Eller:
Grundläggande behörighet samt Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A.

Urval

65 procent av platserna avsätts för sökande i betygsgruppen och 35 procent i högskoleprovsgruppen. För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.

Ansökan

Ansök hos www.antagning.se Länk till annan webbplats., öppnar 16 september

Studiegrupp Eksjö, utbildningens upplägg

Campus i12 – studiegrupp Eksjö

Du kommer som student att ingå i en studiegrupp med andra studenter som är antagna till studiegrupp Eksjö. Tillsammans förväntas du och dina medstudenter i din studiegrupp att gemensamt förbereda er inför olika obligatoriska moment såväl som stötta varandra i era studier.

Vissa delar av studierna genomförs på Campus JU och det innebär att du som student ska vara beredd att resa till Jönköping ca 8-10 gånger/termin. Kostnader för detta står du som student för.

  • Inom undervisningen förekommer till exempel inspelade föreläsningar och undervisning i realtid via digitala kanaler på Campus i12. Utbildningen är inte en distansutbildning.
  • Första tentamenstillfället per kurs sker oftast på plats på Campus i12 men eventuell omtentamen genomförs på Campus JU i Jönköping.
  • Under dina studier kommer merparten av din verksamhetsförlagda utbildning, VFU, att ske inom område Höglandet men resor även till andra områden inom region Jönköpings Län kan förekomma. Vid sådana tillfällen ansvarar du som student för samtliga kostnader i samband med VFU såsom resor eller boende.
  • Klinisk utbildning sker på Kliniskt träningscentrum, KTC, beläget på Campusi12 Kaserngatan 24 i Eksjö, under handledning av sjuksköterska. Resor till KTC på Campus JU kan förekomma.

Praktik

Verksamhetsförlags utbildning, VFU

Under dina studier kommer du att erbjudas Verksamhetsförlags utbildning, VFU, inom kommunala vårdformer, sjukhusvård samt på vårdcentral. VFU inom programmet sker över termin 2-6. Kraven för teoretiskt kunnande fördjupas inför varje period. Detta kommer ge dig en gedigen insikt i yrkets skiftande karaktär och ge dig en stabil grund att stå på. I samband med VFU kommer resor inom hela Jönköpings län att förekomma. Mer information om VFU hittar du på VFU-handboken Länk till annan webbplats..

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en viktig del av utbildningarna på Hälsohögskolan vid Jönköping University. Hälsohögskolans VFU har fina omdömen i Vårdförbundet students undersökningar under flera år.

Kurser

År 1 - Sjuksköterskans profession – omvårdnadens grunder

Omvårdnad - profession, ämne och vetenskap 15 hp
Fysiologi och anatomi för sjuksköterskor 15 hp
Medicinsk mikrobiologi, vårdhygien och immunologi för sjuksköterskor 7,5 hp
Psykologi för sjuksköterskor 4,5 hp
Praktisk omvårdnad - personcentrering, kvalitet och säkerhet 18 hp

År 2 - Att stärka människans hälsa - sjuksköterskans professionella omvårdnad

Omvårdnad vid sviktande hälsa 15 hp
Sjukdomslära och farmakologi för sjuksköterskor 15 hp
Hälsa och välfärd i ett föränderligt samhälle 4,5 hp
Palliativ omvårdnad 4,5 hp
Psykiatrisk omvårdnad 7,5 hp
Gerontologisk och geriatrisk omvårdnad 9 hp
Hälsa och hälsoproblem hos barn och familj 4,5 hp

År 3 - Den självständiga och professionella sjuksköterskan

Ledarskap och teamsamverkan inom omvårdnad 7,5 hp
Kvalitetsförbättringar applicerade inom hälsofrämjande omvårdnad 7,5 hp
Innovationer, entreprenörskap och informatik inom samskapande omvårdnad 7,5 hp
Vetenskaplig teori och metod för evidensbaserad omvårdnad 7,5 hp
Sjuksköterskans professionella roll i den samskapande omvårdnaden 15 hp
Omvårdnad, examensarbete 15 hp

Kontakt

Campus i12

Besök:

Kaserngatan 24 A, Eksjö

Post:

Campus i12, Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-361 20

E-post:

info@campusi12.se