Välkommen till Eksjö kommun

Bild: Palais du Luxembourg i Paris.
LYSSNA

Språk

Vi erbjuder franska, spanska och tyska, från steg ett till steg fem, där steg ett är nybörjarspråk och steg fem är avancerade språkstudier. Dessutom finns Latin som kurs att läsa. Vi prioriterar språkstudier och försöker ge de elever som vill läsa språk möjlighet att göra det.

På Eksjö Gymnasium kan du läsa franska, spanska och tyska. Vi erbjuder studier på alla språksteg, från steg ett till steg fem, där steg ett är nybörjarspråk och steg fem är avancerade språkstudier. Steg tre börjar man på, om man läst språket på grundskolan.

Elever som läser de högre stegen i moderna språk (från och med steg tre) kan få meritpoäng vid ansökning till högskola eller universitet. Vi försöker anknyta språkstudier till verkligheten i respektive länder genom en studieresa.

Språkelever på Eksjö Gymnasium mötte varma våren i Spanien 2023!

Åtta entusiastiska språkelever från Humanistiska programmet och kursen spanska steg 5 har varit med om en resa de sent kommer att glömma. De bytte det vanliga klassrummet i spanskundervisningen på Eksjö Gymnasium mot en språk- och kulturresa till Málaga i provinsen Andalusien i Spanien. Veckan innehöll fördjupade studier i det spanska språket på språkskola med inhemska lärare, varvat med kulturella upplevelser såsom guidat besök till Al-hambra i Granada, danskurs i Flamenco, besök på Picassomuseet, guidning i den historiska staden Malaga och flertalet gastronomiska upptäckter såsom äkta paella och inhemska churros samt ett svalkande dopp i medelhavet.

Läs mer om Spanienresan här!

Språkeleverna i Eksjö var med om en rad minnesvärda upplevelser när de var på en sju dagar lång språk- och kulturresa till Spanien. På plats i den vackra staden Malaga på Spaniens solkust kastades eleverna in i hetluften direkt då deras språkliga kunskaper sattes på prov i de spanska värdfamiljer de inackorderades hos. Det var dock inte enbart för att bredda sina språkkunskaper som de valde att åka till Spanien. Det hanns även med en hel del sevärdheter till olika platser.

Historiska Al-hambra

En eftermiddag gjorde eleverna en minnesvärd utflykt till en av Spaniens främsta historiska platser: Alhambra, ett stort borg- och palatsområde beläget på en höjd i den andalusiska staden Granada. En unikt bevarad byggnad inom västlig islamsk arkitektur daterad 1250-talet – 1300-talets slut. Där kunde eleverna vandra omkring och beundra Nasrid-dynastins extravagans i form av njutbara trädgårdar och den vackra arkitekturen som vittnar om en händelserik och spännande historia. Dagen avslutades med en vandring till stadsdelen Albaicin, Granadas gamla stadsdel, beläget på höjden bredvid Alhambra som har kvar mycket av den moriska arkitekturen daterad före 1492. Just Granada gjorde stort intryck på besökarna vars främsta attraktioner Alhambra, närbelägna trädgårdsanläggning Generalife och stadsdelen Albaicin numera finns med på Unescos världsarvslista.

Varierande Malaga

Andra sevärdigheter som eleverna kommer att minnas under lång tid framöver är förstås staden Málaga som grundades av Fenicier på 1000-talet före Kristus. Där bjöds eleverna på ett varierande program med guidning i charmiga gränder i ”gamla stan”, guidning runt el Alcazaba och Gibralfaro, det imponerande fortet och slottet från 1000-talet, och besök i den majestätiska romersk-katolska katedralen i renässansstil där eleverna fick en ovanlig guidad tur på taket, även där med fantastisk utsikt över staden till följd. Stort intryck gjorde även påskfirandet i staden som inleddes på palmsöndagen med storslagna påskprocessioner som skred längs gatorna och där passionshistorien återskapas. Särskilt anmärkningsvärda är los Nazarenos (nasareerna) som klär sig i capirotes (kåpor) som syftar till botgöring inför påskfirandet och dramatiseras under påskveckan.

 

Vad var det bästa med resan?

Det är väldigt svårt att säga vad som var bäst med resan. Vi fick uppleva väldigt mycket, allt ifrån olika aktiviteter som att gå på Picasso museum till att få testa att använda språket i språkskolan och på stan. Jag tror faktiskt att det bästa var känslan när man mötte människor på vägen och man efter många år av spansk-studier fick testa att använda språket och prata med främmande människor och samtidigt även få svar av spanjorerna. Utmaningen och lyckan man kände när man kunde kommunicera med spanskt-födda människor var nog det bästa jag fick uppleva på denna resa”, säger Leonie Specht, en av de nöjda deltagarna på resan.

“Det fanns mycket bra med resan både hur vi som grupp hjälpte varandra med språket och kulturen men också de guidade turerna, med väldigt bra guider som pratade tydligt och med intressanta platser, speciellt Granada!”, säger en nöjd Matilda Källman som gärna återvänder till Spanien i framtiden. ”Det var ett utmärkt tillfälle att lära sig att både förstå och prata spanska”, avslutar hon.

”Att se Malaga och den fina arkitekturen där, de guidade turerna runt om i Malaga och Granada var också härliga och man uppskattade städerna mer. Att höra spanska runt omkring sig och att uppleva den spanska kulturen. Blommorna i Alhambra var också superfina”, säger Alma Höjman som också var med på resan.

Hur var behållningen av språkkursen?

“Jag tyckte den var mycket bra. Tiden vi spenderade i skolan var precis lagom och man fick möjligheten att träffa andra som i sin tur var glada över att få lära ut spanska och den spanska kulturen. Enligt mig hade språkkurserna inte kunnat vara bättre. Det var en härlig avslappnad stämning och väldigt givande, uttrycker Leonie Specht.

”Jag tyckte språkkursen var väldigt bra. Det var enkelt att följa med för det mesta och uppgifterna var roliga. Det var också lättare att förstå språket när man fick se den som talade och hur personen använde kroppsspråket”, påpekar eleven Alma Höjman vidare.

“Jag skulle rekommendera alla som har möjligheten att göra en sådan resa. Man lär sig mycket, får nya perspektiv och kommer närmare andra människor. Man utvecklas som individ och får härliga minnen, avslutar Leonie. “

Gemensamt för samtliga resenärer är att resan gav mersmak och att de gärna återvänder till Spanien!

Bestående inslag

”Det är första gången efter pandemin som vi reser med elever från Eksjö gymnasium till Spanien och Málaga är en för oss ny destination vilket blev en fullträff även den här gången. Tidigare resor före pandemin styrdes mot Ávila i norra Spanien. Att ha fått vara på plats och se alla historiska platser som vi annars bara läser om i historieböckerna, att våra elever får göra miljöombytet till den spanska kulturen och uppleva att språket faktiskt bär i mötet med människorna och kulturen är en oerhörd vinning för oss och det absoluta syftet med resan ”, menar en nöjd spansklärare Emma Garcia Rostedt som tillsammans med programansvarig för Humanistiska programmet Christine Perger-Löfgren tog med sig eleverna ut på resande fot den här gången. ”Vi hoppas att resorna fortsätter att vara ett bestående inslag på Humanistiska programmet”, avslutar Christine hoppfullt.

Med på resan var: Miriam Havskog, Minna Lehikoinen Johansson, Leonie Specht, Alma Höjman, Matilda Källman, Alexandra Deva, Tilde Östergren och Fabian Berglund samt lärare Christine Perger Löfgren och Emma Garcia Rostedt.

Kontakt


Lärare - Tyska

Christine Perger-Löfgren
e-post: christine.pergerlofgren@eksjo.se
telefon: 0381-363 54
Lärare - Spanska

Emma Garcia Rostedt
e-post: emma.garcia-rostedt@eksjo.se
telefon: 0381-363 54
Lärare - Franska

Areej Nouri-Mohamad
Länk till annan webbplats.
e-post: areej.nouri-mohamad@eksjo.se
telefon: 0381-361 07Lärare - Latin

Jenny Ragnarsson
e-post: jenny.ragnarsson1@eksjo.se
telefon: 0381-361 66

 

Sidan senast uppdaterad:

Språk på Eksjö Gymnasium

Eksjö Gymnasium erbjuder franska, spanska och tyska, från steg ett till steg fem, där steg ett är nybörjarspråk och steg fem är avancerade språkstudier. Vi prioriterar språkstudier och försöker ge de elever som vill läsa språk möjlighet att göra det.

Text