Fotoa: ringmur.
LYSSNA

Humanistiska programmet

Utbildningen vänder sig till dig som

  • Vill fortsätta studera efter gymnasiet.
  • Är intresserad av andra länder och kulturer samt vill arbeta utomlands.
  • Är intresserad av att fördjupa dina kunskaper i språk och skaffa de bästa förutsättningar för såväl studier som arbete i Sverige och internationellt.

Inriktningar

Inriktning Språk - med kultur

Humanistiska programmet utvecklar dina kunskaper i språk, litteratur, historia, kulturhistoria och filosofi. Efterfrågan på språkkunskaper utöver engelska ökar och att fördjupa dina språkkunskaper i flera språk är en bra investering för framtiden. Språk är en förutsättning för att verka i en globaliserad värld. Mycket av undervisningen på programmet går ut på att förbereda dig för högskolestudier och ge dig de verktyg som behövs för fortsatt utbildning. Du ges möjlighet att utveckla din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Vi har en varierad undervisning, med exempelvis myndighetskontakter, möten med universitet och näringsliv, internationella kontakter, samt studieresor till andra länder.

Språk

Den språkliga inriktningen är högskoleförberedande och vänder sig till dig som är intresserad av språk och internationella kontakter. Här läser du dubbelt så många poäng i moderna språk än övriga elever och dessutom latin. Inriktningen ger fördjupade kunskaper i språk och belyser sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Som språkelev får du delta i olika evenemang med språklig anknytning. Vi har även merparten av kurserna inom kulturinriktningen eftersom det är viktigt att känna till sin egen och andras kulturer när man möter människor från skilda delar av världen.

Resor

Spanien 2018

Tolv elever från spanskundervisningen bytte klassrummet på Eksjö Gymnasium mot en veckas språkstudier i hjärtat av Spanien. Eleverna reste med tåg till Köpenhamn och därefter med flyg vidare till Madrid. Slutdestinationen var den vackra medeltida staden Ávila cirka en timme med buss från huvudstaden. Veckan bjöd på ett mångsidigt och varierande program: allt från gitarrkonsert, matlagningskurs och tapas till guidade utflykter i Ávila, Segovia och Madrid. Dessutom kom eleverna den spanska kulturen och vardagslivet extra nära eftersom de bodde i spanska värdfamiljer. Den upplevelserika veckan avslutades med ett besök i Madrid och en kort visit till Santiago Bernabéu-stadion som är namnet på fotbollsklubben Real Madrids hemmaarena – ett inslag som uppskattades mycket av fotbollsentusiasterna i skaran. Nöjda och glada bar det därefter hemåt med flyg igen. På återseende Spanien!! !!Hasta luego!!

Rom 2017

Treorna på Humanistiska Programmet åkte till Rom, för att utforska både anrika kulturella rötter, samt mer modern konst och arkitektur. Vi reste utanför staden till antika ruiner, i Roms gamla hamnstad Ostia. Vatikanstaten gick vi också till för att studera kristendomens historia och religiösa arv. På kvällarna gjorde vi rundvandringar bland stadens sevärdheter - Fontana di Trevi och Pantheon för att nämna ett par. Vi åt gott, på stadens trevliga restauranger. Resan fungerade delvis som språkresa, men även som examensresa för Humanistiska Programmet. Eleverna hade förberett sig innan genom att läsa på om stadens olika monument, så att de sedan kunde hjälpa latinläraren guida runt.

Berlin 2016

Som varje år genomförde vi vår mycket omtyckta språk-och studieresa – i år gick den till Berlin. 40 förväntansfulla elever från olika program som läser språk i årskurs 2 och 3 och Humanistiska programmet följde med. Vi åkte med buss via Danmark och bodde på Wombat´s, et hostel mitt i Berlin. På programmet stod Topografi des Terrors, TV-tornet, ett besök i Berlins bunkrar, Brandenburgertor, Checkpoint Charlie och Berlinmuren, Riksdagshuset och dess fantastiska glaskupol, koncentrationslägret Sachsenhausen, Gedächtniskirche, shopping på Kurfürstendamm med mera.
En mycket lyckad studieresa där vi inte bara fick lära känna Berlin och dess rika historia utan också lära känna varandra och ha kul tillsammans över programgränser.

Wien 2015

I april 2015 var alla humanister i Wien på en 5-dagars resa. De hade sällskap av Hotell- och turismeleverna i årskurs 3 som genomförde guidningar inom sitt gymnasiearbete. Som tur var hade alla bra skor att gå i för de hade mycket att uppleva och titta på. Det var ett strålande väder! På schemat kvällstid var bland annat ett balettbesök. Ett besök på Spanska ridskolan ingick också.

Spanien 2013

Innan påsk var Humanist-ettorna i Spanien, i den vackra medeltida staden Ávila på en 9 dagar lång språk- och kulturresa. På förmiddagarna gick vi på spanskkurs och på eftermiddagarna gjorde vi organiserade utflykter. Vi tog pulsen på Europas högst belägna huvudstad – Madrid. En eftermiddag vandrade vi i Segovias gamla stadsdel, med pastellfärgade hus runt torget och beundrade den osannolika romerska akvedukten. Vi såg den sagolika Alcázar-borgen, utsikten över Segovia därifrån är magisk. Även Salamanca fick vi se – ett turistmål i centrala Spanien med sin gotiska katedral, romerska bro och historiska stadsdel. Det blev många fler kulturella upplevelser, inte minst på själva språkskolan, där elever från Tyskland och Guadalupe i Karibien var på plats samtidigt som vi för att lära sig spanska.

Hela resan var en fantastisk kulturell upplevelse och vi ser fram emot fler resor till andra kultur- och språkområden med det humanistiska programmet under årskurserna 2 och 3!

Kursplan

Gymnasiegemensamma ämnen (p=poäng)
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p
Historia 1b, 100 p
Historia 2 b - kultur, 100 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1b, 100 p
Naturkunskap 1b, 100 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1b, 100 p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, 100 p
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3, 100 p

Programgemensamma ämnen
Filosofi 1, 50 p
Moderna språk, 200 p
Människans språk, 100 p

Inriktningsgemensamma ämnen
Latin - språk och kultur 1, 100 p
Språkkurser inom inriktningen, 300 p

Programfördjupningskurser
Skolans val:
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, 100 p

Elevens val, 200 poäng:
Engelska 7, 100 p
Psykologi 1, 50 p
Religionskunskap 2, 50 p eller Psykologi 2, 50 p
Kommunikation, 100 p
Matematik 2b, 100 p
Sociologi, 100 p

Individuellt val , 200 p

Gymnasiearbete , 100 p

Kontakt

Tomas Erazim


Rektor

Tomas Erazim
e-post: tomas.erazim@eksjo.se
telefon: 0381-363 36
Studie- och yrkesvägledare

Kajsa Roslund
e-post: kajsa.roslund@eksjo.se
telefon: 0381-363 69
Programansvarig
Christine Perger-Löfgren
e-post: christine.pergerlofgren@eksjo.se
telefon: 0381-361 42Sidan senast uppdaterad:

Humanistiska programmet på Eksjö Gymnasium

På Eksjö Gymnasiums Humanistiska program får du lära dig mer om andra länder och kulturer. Det passar dig som vill arbeta utomlands och vill fördjupa dina kunskaper i språk för studier och arbete i Sverige och utomlands.

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567

Eksjö Gymnasium

Besök:Läroverksgatan 8

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381- 363 30

E-post: eksjo.gyinfo@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag-fredag 08.00-16.30

Besök: