Idrottsprofil

Vill du både plugga och idrotta? Välj då vårt Idrottsgymnasium!

Du kan gå på vårat Idrottsgymnasium oavsett vilken idrott du håller på med.

På Eksjö Gymnasium har vi Riksidrottsgymnasium (RIG) inom orientering. Det är då en tydlig koppling till elitkarriär. Till RIG Orientering söker du under hösten, senast den 15 oktober.

Läs mer om Orienteringsgymansiet på sin egna sida.

Lokal Idrottsutbildning (LIU)


Orientering och handboll har vi i nuläget som lokala idrottsutbildningar (LIU). De har egna träningar med tränare för deras idrott. De läser teorin tillsammans. Om det finns flera elever som har samma idrott och vi har en tränare, kan vi starta upp flera träningar inom andra idrotter.
Det går att ha vilken idrott som helst när du läser LIU, är det få elever i en grupp så samtränar de med varandra i en blandgrupp.

Nyhet hösten 2021!
Från och med hösten 2021 kommer vi att erbjuda LIU även inom ishockey, innebandy och fotboll! Tränare är följande:
Ishockey: Kjell Allstrin
Innebandy: Stefan Nilsson
Fotboll: Mattias Kinberg


När det gäller LIU söker du senast 8 februari via ansökningsblanketten längre ned på denna sida.

Vi arbetar för att ge dig de bästa förutsättningarna för att du ska lyckas – både i skolan och inom din idrott.

Du kan gå på idrottsprofilen oavsett vilket program du studerar på, bortsett från Bygg- och anläggningsprogrammet. Där kan du enbart ha idrottsprofilen under årskurs 1.

Kurser

Vill du gå den lokala idrottsprofilen kommer du att läsa kurserna:

  • Idrott och hälsa 1 - specialisering, 100 poäng
  • Idrott och hälsa 2 - specialisering, 100 poäng

Dessa läses som ditt individuella val fördelat på två år. Detta innebär att du kommer att få möjlighet att ägna dig åt din idrott cirka två timmar av schemalagd tid under två årskurser. I denna tid ingår även teoriundervisning. Förutom den schemalagda tiden krävs det att du deltar i din förenings träningsverksamhet vid minst två tillfällen per vecka.

För att studera på LIU krävs det att du är med i någon idrottsklubb utanför skolan.

Orienteringsgymnasiet - RIG

Orienteringsgymnasiet i Eksjö är ett av landets tre riksidrottsgymnasier för orientering.

Till ett riksidrottsgymnasium kan man söka från hela landet, det är riksrekryterande. Orienteringsgymnasiet är till för de ungdomar som vill satsa på en elitkarriär inom sin idrott. Här kan de förena träning och tävling med studier i gymnasieskolan.

Orienteringsgymnasiet vid Eksjö Gymnasium är inte en egen skola. Eleverna läser i olika klasser vid Eksjö Gymnasium beroende på vilket program de valt och har sedan orienteringsundervisningen och träningen gemensamt. Träning och teoristudier inryms i ämnet Idrottsspecialisering, som eleverna vid Orienteringsgymnasiet "läser" och får betyg i. Skolan lägger scheman som ger utrymme för orienteringselevernas träning och totalt utnyttjas cirka fem veckotimmar för träning på dagtid.

Elevhem

Eksjö Gymnasiums elevhem ligger 50 meter från skolan. Elevhemmet är känt för sin goda omvårdnad. Det finns plats för 31 stycken boende i enkelrum. På elevhemmet finns tvätt och torkmöjligheter. Personal finns på elevhemmet samtliga nätter söndag-torsdag. Det finns möjlighet att bo kvar även på helgerna.

Mat

Skollunch serveras på skolan utan kostnad om inte din hemkommun tar betalt för skollunch. Frukost och kvällsfika serveras på elevhemmet och middagen äts på skolan, detta ingår i hyran.

Träningsmöjligheter

Terrängen på Småländska höglandet erbjuder variation och möjligheter till mycket utvecklande teknikträning. Inom en radie av 4 mil kan man hitta de flesta terrängtyper. Många kartor i skala 1:10000 och 1:15000 finns och nya kartor produceras ständigt i de närliggande kommunerna. Träningen i Eksjö baseras på variation och helhet för att ge en positiv utvecklingsmöjlighet för varje enskild elev. Elljusspår, idrottshall, ishall, simhall, gym och god terräng inpå skolans knutar ger rika möjligheter till variationsrik teknik-, konditions- och smidighetsträning. Varje läsår planeras ett 4-5 dagars vinterläger, ett 4-7 dagars teknikläger och ett fredag-söndags teknikläger.

Orienteringsgymnasiet passar dig som...

  • vill kombinera studier och orientering
  • vill ha ett helhetstänk kring träning, tränare, mat, boende, skola och kommun
  • vill satsa på en elitkarriär
  • vill umgås med likasinnade

Ansökan

Ansökan ska vara inne senast 15 oktober. Ansökningsblankett till orienteringsgymnasiet finns tillgänglig från och med den 15 september på Svenska Orienteringsförbundets (SOFT) hemsida, www.orientering.se.

Blir du antagen söker du sedan till ett program på Eksjö Gymnasium via din hemkommun.

Kontakt

Gymnasiechef
Tomas Eliasson
e-post: tomas.eliasson@eksjo.se
telefon: 0381-423 87

Studie- och yrkesvägledare
Kajsa Roslund
e-post: kajsa.roslund@eksjo.se
telefon: 0381-363 69

Ansvarig tränare
Sven-Gunnar Bergander
e-post: svengunnar.bergander@eksjo.se
telefon: 070 - 286 23 76

Kontakt

Bild: porträtt saknas.


Gymnasiechef
Tomas Eliasson
e-post: tomas.eliasson@eksjo.se
telefon: 0381- 423 87

Antagningskansliet

telefon: 0381-363 35

Studie- och yrkesvägledare

Kajsa Roslund
e-post: kajsa.roslund@eksjo.se
telefon: 0381-363 69Sidan senast uppdaterad:

programmet Eksjö Gymnasium

På Eksjö Gymnasiums program

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567

Eksjö Gymnasium

Besök:Läroverksgatan 8

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381- 363 30

E-post: eksjo.gyinfo@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag-fredag 08.00-16.30

Besök: