Programmet är för dig som vill arbeta inom sjukvården som undersköterska exempelvis på en vårdcentral eller på ett sjukhus. Vård- och omsorgsprogrammet förbereder för fortsatta studier till sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut eller andra yrken inom vårdområdet.
Du lär dig om hur vi männsikor fungerar och vilka behov vi kan ha av omvårdnad och omsorg. Du får en helhetssyn på människan, vilka känslor och behov vi har och varför vi är olika. Du läser psykologi och psykiatri som ger dig grundläggande kunskaper om våra känslor och upplevelser och vad de kan betyda för vår hälsa.
Programmet är stimulerande och krävande. Du bör ha god fysik då arbetsuppgifterna innehåller tunga lyft och ombekväma arbetsställningar. Eksem, överkänslighet mot vatten och metaller kan upplevas som ett problem.
Inga inriktningar
Programmet har inga inriktningar och inom de programgemensamma ämnen läser du bland annat följande ämnen.
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning
Här får du lära dig om olika variationer av funktionsnedsättningar och hur det påverkar människors liv, utveckling och deltagande i samhället.
Hälso- och sjukvård
Du lär dig mer om kroppens upppbyggnad och om olika sjukdomar, vad som orsakar dem, symtom och diagnoser. Det ingår att kunna göra medicinska undersökningar och behandlingar samt att ge vård och omsorg och kunskap om läkemedel. Du får insikt om hur människor kan reagera i kris eller under stor smärta och du får en förståelse i hur man prioriterar vilket patient som behöver stöd först.
Psykiatri
Här får du kunskap om psykiska sjukdomar och funtionsnedsättningar samt hur du möter dessa människor på ett respektfullt och empatiskt sätt. Undervisningen ska göra dig medveten om fördomar som finns om psykiska sjukdomar och du får tillfälle att diskutera psykisk hälsa och vad som bidrar till att psykisk ohälsa uppstår och varför den ökar i samhället.
Vård och omsorg om äldre
Du läser gerontolig och reistrik — vård av äldre. Det handlar om att förstå vad som händer i vår kropp och våra tankar när vi åldras. Du får lära dig om sjukdomar som hör till åldrandet bland annat olika demenssjukdomar. Du lär dig också om hur miljön och relationer till närstående och vårdare påverkas av en äldre människa hälsa.
APL (Arbetsplatsförlagt lärande)
Denna del i utbildningen förbereder dig praktiskt inför din nya yrkesroll. Du gör din APL på en eller flera arbetsplatser under minst 15 veckor av utbildningen.
Vård- och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege är ingen skola utan ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare som arbetar för att öka intresset för utbildningar och yrken inom vård och omsorg. Eleverna får en modern och attraktiv utbildning och den kompetens de behöver för att få jobb. Redan anställda får utveckling i sitt arbete. Certifieringen till VO-College är en kvalitetsstämpel.
I Vård- och omsorgscollege Höglandet ingår alla fem kommunerna med samtliga gymnasieskolor och vuxenutbildningar, Region Jönköpings län, privata vårdgivare och fackförbund.
– Vi vill ge Höglandet goda utbildningsmöjligheter med högsta relevans för jobb inom vård- och omsorg. VO-College Höglandet ska arbeta för kvalitet och samarbete med gemensamma resurser på den goda grund som redan finns. Vi vill rekrytera fler, både män och kvinnor, till utbildningar och jobb utifrån de stora behov som finns. Tillsammans blir vi bättre och mer effektiva, arbetsplatserna blir attraktiva med tydligt fokus på hållbart arbetsliv med möjlighet till specialisering.
Kontakt
Rektor
Tomas Erazim
e-post: tomas.erazim@eksjo.se
telefon: 0381 - 363 36