Som visats på Eksjö museum
2024
Jubileumsutställning
8/3–30/3
Svenska Konstnärsförbundet fyller 50 år och medlemmar ur Smålandsgruppen ställer ut.
Linnea Andersson, Catharina Ateva, Christine Bennedahl, Anne-Marie Björstrand, Annelie Dravnieks, Malin Hjalmarsson, Monika Nord Cangemark, Åke Persson Graae och Katarina Snögren visar måleri. Stefan Bennedahl, Helen Karlsson och Gitte Lind visar skulptur.
Arrangör: Svenska Konstnärsförbundet syd
Hon
19/12 – 9/2 2025
Maria Ängquist Klyvare
I en utställning med installation och skulptur vill Maria Ängquist Klyvare berätta om kvinnors situation i världen. Varför ser det ut som det gör i Kina, Indien och Iran, men också här i Sverige? I den uppmärksammade utställningen China Girl, 2010, strävade hon efter att ge en konstnärlig kommentar till grym statistik och obesvarade frågor. Hur ser det ut i Kina idag, har situationen blivit bättre? Maria spinner vidare på temat om hur flickor och kvinnor får stå tillbaka ända in i vår upplysta samtid.
I utställningen på Eksjö museum ingår ett ljudverk av Fredrik Arsaeus Nauckhoff.
Beyond Growth
16/11 - 1/12
Einar Austli är en ung konstnär bosatt i trakten av Eksjö. Han visar en utställning med modeller och måleri, som berättar om systemkollaps och postapokalyptiska världar.
Titeln, Beyond growth, är hämtat från EU-konferensen 2023 med detta namn. Här lyfte Ursula von der Leyen att det finns en gräns för tillväxt för att jordens resurser ska räcka till alla. Utifrån detta har Einar hämtat inspiration till sina verk, som funderar över människan och det samhällssystem som vi skapat - gynnar det oss? Vad har vi fokus på? Vad är egentligen viktigt?
Vikgubbar
28/9 - 10/11
Vikgubbar är ett ideellt projekt av illustratören och bilderboksskaparen Marcus-Gunnar Pettersson. Resultatet är ett unikt dokument över svensk bildkonst idag, med bilder av 219 svenska tecknare. Bland annat medverkar Joakim Pirinen, Jan Lööf, Eva Lindström, Maria Nilsson Thore, Emma AdBåge, Gunna Grähs, Stina Wirsén, Lasse Åberg, Eva Eriksson och Sven Nordqvist.
Eksjö näringsliv i nytt ljus
Tre tolkningar
14/9–10/11
Tre fotografer, Johan Lindqvist, Koru Media och Åsa Silfver, skildrar arbetet vid små och stora företag i Eksjö kommun. Tanken är att på ett nytt sätt skapa skärningspunkter mellan kultur, företagande och människor.
Projektet genomförs med stöd av Swedbank genom Sparbankstiftelsen Alfa och i samarrangemang med näringslivsbolaget eksjo.nu
I anslutning till utställningen bjuder vi in till en kväll med samtal om hur kultur och näringsliv kan samverka och hur konst och kultur kan fungera som en motor för innovation och förändring. Torsdag 7 november klockan 18.30.
Hudnära
Broderade och tatuerade bilder
18/5–15/9
I utställningen lyfts kopplingar mellan de två hantverken broderi och tatuerande fram.
Maja Stjärna är textilkonstnär med fokus på handbroderi. Kroppen är ett återkommande tema. Blommor och växter förekommer ofta som motiv.
Lotte Thoröd Larsen är tatuerare och illustratör som blandar klassiska tatueringsmotiv med detaljerade teckningar i svartvitt.
Sår, gropar, skisser, träd
Emma Adbåge
4/5–8/9
Emma AdBåge är en av de mest uppmärksammade bilderbokskonstnärerna i den unga generationen av tecknare. Hon arbetar både med egna bilderböcker och illustrationer till andra. 2018 belönades hon med Augustpriset för Gropen, en bok som hon både skrivit och illustrerat. I utställningen visas originalillustrationer och skisser. Här finns plats för lek och egna upptäckter i miljöer som triggar fantasin.
Klara, färdiga, gå..!
Eksjö idrottshistoria
16/3 - 21/4
I samarbete med det lokalhistoriska sällskapet Laurentii Gille visas fotografier från Eksjös idrottshistoria. Här får vi bland annat möta pionjärerna som startade EGIK i Vildparken, friidrottarna som tillhörde svenska eliten, volleybolldamerna som spelade i högsta serien och sist men inte minst alla motionsidrottare och idrottsledare som vigt sitt liv åt idrotten. Gillet har nyligen gett ut boken med samma namn, nu kommer utställningen!
SVAJS
24/2 - 14/4
Utställningen SVAJS är ett samarbete mellan konstnärerna Susanna Salifou Nygren och Vanja Gyllensköld. De lärde känna varandra under sin konstnärliga utbildning och har sen dess haft en dialog kring konst och även ställt ut tillsammans. Båda två arbetar med abstrakt måleri som har många beröringspunkter, men uttryckssätten skiljer sig åt.
2023
Work of Art
21/12 - 18/2
Måleri, skulptur, textil, foto, teckning och grafik presenteras i en bred konstutställning där alla får delta, både yrkesverksamma konstnärer och amatörer. Ingen jury har bedömt vad som ska komma med utan det är upp till den som lämnar in att avgöra. 88 konstverk av lika många konstnärer och amatörer visas.
Drawing a breath
7/10 - 26/11
Konstnären Sara Wallgren visar teckningar och ljudverk, där andetaget står i fokus som tematik. Genom att ta ett andetag, fyller vi våra lungor med ett lån av den omgivande luften. Genom röstorganet kan luften pressas och formas till en röst. Centralt i utställningen presenteras en ljudinstallation som skapas tillsammans med kompositör Joe Cave. Verket är baserat på Thomas Tallis “Spem in Alium”, ett verk för 40 röster som komponerades på 1570-talet.
Huvudsaken
30/9 - 12/11
Från Eksjö kommuns konstsamling visas porträtt och andra bilder av människor. Porträttet används oftast för att berätta vem man är eller skulle vilja vara. Det kan också berätta om den tid då de är gjorda. Många av de äldre porträtten är idealiserade för att passa sin tids ideal. Karikatyren med sina överdrivna effekter vill snarare kritisera eller driva med personen eller företeelser i samtiden. I utställningen visas verk av bland andra Karin Broos, Georg Pauli, Albert Engström, Bertil Järnstedt, Sven Ljungberg, Gudrun Key Åberg och Adelaïde Leuhusen.
De fem sinnena
13/5–24/9
Ett omtyckt motiv i konsthistorien är allegoriska skildringar av de fem sinnena. Även inom folkkonsten ser vi dessa motiv. I utställningen visas fem målningar från 1600-talet av den flamländske konstnären Christoffel Jacobsz van der Laemen. Dessutom fem delar av en takmålning från Vaxblekaregården i Gamla stan i Eksjö runt år 1700.
Varje sinne presenteras med kulturhistoriska föremål och prova-på-aktiviteter. En kulturhistorisk utställning som upplevs med alla sinnen.
Se program för utställningen i augusti och september!
Stina Wirséns Brokiga bilder
15/4–3/9
En utställning som tar avstamp i konstnären, illustratören och författaren Stina Wirséns bilderböcker. Möt de brokiga bilderna och utforska berättelserna genom roliga lekmiljöer, skulpturer och abstrakt konst. Utställningen fokuserar på lek och interaktivitet och barns möte med konsten. Valda original från 30 år av bilderboksskapande visas, från Rut & Knut till helt nya bilder.
Mattor, mattor
11/3–30/4
Handvävare i Jönköpings län är en av 15 regioner i landet som ingår i Riksvävarna. De har till uppgift att bevara och utveckla handvävningen. I år äger Riksvävarnas årsmöte rum i Jönköpings län och därför visas en utställning på Eksjö museum med vävda mattor i egen design samt nya mattor med inspiration från gamla.
Traditionen att väva trasmattor har gått i arv från generation till generation sedan 1800-talet och trasmattan är fortfarande en av våra mest omtyckta textilier. Varje matta bär i sina ränder berättelser och minnen. En trasväv var också ett sätt att ta vara på material som inte kunde användas till något annat.
Samarrangemang med Handvävare i Jönköpings län.
Kinesiska skogsmeditationer
14 januari–19 mars
Liu Lifen flyttade till Mariannelund 2020. Hon kommer från Kunming i sydvästra Kina och är utbildad vid Yunnan Art Institute. Där studerade hon bland annat traditionella kinesiska måleritekniker. Liu Lifens målningar har en yttre lätthet i de tunna, tunna penseldragen med transparenta fält och ett inre djup med känslostämningar som förmedlar det svåra och såriga men också en nyfikenhet och längtan.
Välkommen att prova på Qi-gong och Yin-yoga i konsthallen i samband med utställningen.
2022
MIMICRY II
14 december–12 februari 2023
Magali Cunico arbetar med måleri och installation. Utställningen bygger på teman om människan och naturen, det kontrollerbara och det oförutsägbara. Konstnären undersöker och problematiserar kulturella föreställningar och vetenskapliga sanningar om det vi kallar natur. hennes konstnärliga process blir en metod att försöka förstå hur vi förhåller oss till naturen, bortom befintliga system och fysiska lager.
Den fria tiden
15 oktober - 27 november
Den första semesterlagen kom 1938 och gav alla rätt till två veckors betald semester. Hur har vi använt den fria tiden? Vilka drömmar och förhoppningar har funnits?
I utställningen visas fotografier och föremål från museets samlingar som visar hur vi valt att spendera vår lediga tid. Från nöjesliv till vandringar och cykelturer, från 1800-tal till 1900-tal. Eksjöbor bidrar med egna semesterminnen, från 1940-tal till 1970-tal.
Eksjö museum bjuder också in till lunchvisningar av utställningen onsdagar klockan 12, den 26 oktober och 2 november samt 16 och 23 november.
Ett kammarspel med jaktscener
8 oktober - 20 november
Anette Abrahamsson undersöker historiska målningar med djur som jagar eller blir jagade. En genre som domineras av manliga konstnärer. Några av målningarna vilar i en lugn atmosfär men flertalet visar på en dramatik - som i ett kammarspel med två iakttagna tjuvskyttar och scener med djurmotiv i ett snötäckt landskap. Utställningen Ett kammarspel med jaktscener appropieras till Bruno Liljefors (1860-1939) och den franske konstnären Gustave Courbet (1819-1877).
Dödsboet
14 maj - 25 september
Konsten att sopa igen spåren
Utifrån Eksjö museums samlingar visar konstnärsbröderna Sebastian och Christoph Mügge en installation som gestaltar en samling föremål från en svunnen tid, tillhörande personer från Eksjö som sedan länge glömts bort. Tillsammans bildar de en helhet med många lager av detaljer. Spår som har suddats ut från stadens kollektiva minne och varit inlåsta under en lång tid vävs nu ihop på ett helt nytt sätt, och det är upp till betraktaren att fylla dem med berättelser.
Bamse och andra vänner ur
seriernas värld
23 april - 18 september
Originalillustrationer från seriealbum och tecknade filmer. I samarbete med en samlare visas ett brett material med bilder från svenska och amerikanska serieskapare. Här finns lekmiljöer för barn med Farmors kök, Vargens lya och Skalmans uppfinnarbord. En utställning för hela familjen.
Random Compass
19 mars - 1 maj
Olle Schmidt
En slumpmässig snurr på kompassen blir en startmotor för målningarnas tillkomst. En möjlig nyckel som granskas och sorteras. Referenser och fragment flödar genom konsthistoriska och samtida bildmaterial. Här finns en förkärlek för udda existenser och miljöer som har visst släktskap med Albert Engströms bildvärld.
Olle Schmidt är bosatt i Ödeshög. Han målar i en berättande tradition. Historier och skrönor hämtar impulser från samtiden och dåtiden. Hans bilder kan verka enkla och okonstlade, men har ofta en mörk underton som får dem att krackelera.
Farbröder
5 februari – 20 mars
Teresa Glad är animatör, illustratör och författare, verksam i Eksjö. Hon har intervjuat farbröder om deras liv och vad som har format dem. Genom text och bild förmedlas ömsinta berättelser om liv och död, uppväxt, rädsla, kärlek och en mansroll som ibland är lite för trång. Boken Farbröder har release samtidigt som utställningen öppnar.
Flores flagrante
15 december - 20 februari
Passionerade blommor.
Gunilla Wänns målningar är ofta i stort format och i serier. Ett grandiost överdåd av blommor i lager på lager. Knoppande blommor, utslagna i full prakt, vissnande blommor. Historiska blommor från botaniska planschverk och blommor som tecken på sorg och medkänsla. I utställningen visas måleri, textil och collage.
2021
ROT
13 februari–4 april
Peder Nabo
I utställningen ROT möter vi fotografier i stort format som avbildar världen underifrån – visar det som långsamt rör sig en bit ner under allt växande och bildar underjordiska ornament.
INSTÄLLD då Eksjö museum var stängt för fysiska besök.
Luftteckningar
6 mars–18 april
Ulrika Berges verk tar plats i rummet utan att tränga sig på. Åskådaren bjuds in i den spännande, men samtidigt lugnande oas som växtformerna bildar. Ett välkommet intrång i människovärlden.
INSTÄLLD då Eksjö museum var stängt för fysiska besök.
Slöjdrutan
9 juni–30 juni
100 tomma rutor delades under våren 2020 ut till slöjdare med koppling till Jönköpings län. Nu har alla rutor fyllts med slöjd och krokats samman till en utställning. En mångfaldig och rik bild över slöjd från vårt län visas upp. Utställningen vandrar runt och visas nu i Torkladan på Museigården i Eksjö.
Arrangör: Jönköpings läns hemslöjdsförbund.
Opus Orno
28 april–19 september
Anna Berglund visar konstverk i glas och papper.
Att fånga det till synes enkla för att beskriva det sköna. Sammanhanget mellan delar i en helhet, deras ordning och förhållande till varandra utan formella krav på realism.
Anna Berglund har framför allt ägnat sig åt offentlig utsmyckning och flertalet av dessa verk är utförda i glas. Glaset är blåst av glasmästare Micke Johansson i Örsjö utanför Nybro.
Madonnor och vanligt folk
8 maj–26 september
Träskulptur från medeltid till nutid. Madonnan från Edshults gamla kyrka lånas in från Historiska museet, tillsammans med ytterligare en madonnafigur från Västra Eds kyrka. I utställningen möter de samtida sakral skulptur av Åsa Holmlund. Dessutom folklig skulptur i form av Helge Ruglands porträttlika avbildningar av allmogen i Småland.
Kurbitsskogen - en oduglig skog
2 oktober–21 november
Åke Bergqvist bor granne med en tallmosse som på en karta från 1725 klassades som oduglig. Den praktiska nyttan ställs på sin spets men konstnären tog mossen till sitt hjärta och den blev en ingång till ett nytt sätt att upptäcka oss själva och vår omgivning. Ett betraktande som söker sig fram i obanad terräng. Ett samtal utan tydlig början eller slut. I utställningen visas måleri, video och skulptur.
Fröknarnas tid
16 oktober–28 november
I utställningen får vi stifta bekantskap med kvinnor som levt och verkat i Eksjö från 1860-tal till tidigt 1900-tal. Några har ägnat sig åt de nya yrken som uppstod vid denna tid och som många kvinnor utövat, som fotografen Maria Tesch och sjukgymnasten Hedda Aschan. Andra har varit aktiva inom föreningslivet; fruntimmersföreningen och hembygdsrörelsen. Hilda Löfgren kämpade för kvinnans politiska rösträtt. Gemensamt för dem är att de alla varit ogifta. Genom kläder och andra ägodelar får vi följa ett urval kvinnoöden i en tid av stora omvälvningar.
I anslutning till utställningen arrangeras en serie program . Visningar på onsdagar klockan 18, föreläsning med Sophia Rasmussen och ett program musik och lyrik från Smålands Musik & Teater.
2020
Kontakt
Eksjö museum
Besök:
Österlånggatan 31
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-361 60
E-post:
museum@eksjo.se