Eksjö kommuns logotyp

Information om skyddsrum

Just nu får vi frågor om skyddsrum. Här finner du information och länkar som kan vara bra att veta om skyddsrum.

Frågan om skyddsrum har uppmärksammats mycket de senate veckorna. Det här kan vara bra att veta:

  1. Det finns skyddsrum i många av Eksjöbostäders fastigheter. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns en interaktiv karta där du själv kan leta upp närmaste skyddsrum. MSB:s skyddsrumskarta Länk till annan webbplats..
  2. Vid krig blir man uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om ett skyddsrum ligger i Eksjöbostäders hus, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen så att inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.
  3. Många skyddsrum i Sverige används som förråd när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När beslutet är fattat har vi (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen för sitt ändamål.
  4. I ett ordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter - däremot finns det inte till exempel mat eller filtar. På MSB:s webbplats finns en lista på saker som kan vara bra att ta med till skyddsrummet för att öka bekvämligheten. Länk till annan webbplats.


Nyheten publicerad: 8 mars 2022

Kontakt

Eksjöbostäder AB

Besök:

Österlånggatan 16, Eksjö (bokade besök)

Post:

Eksjöbostäder AB, 575 80 Eksjö

Telefon:

Telefontid:

Måndag-fredag, klockan 9.00-12.00
Måndag och onsdag, klockan 13.00-15.00
Torsdag, klockan 15.00-17.00