Eksjö kommuns logotyp

För dig som vill bygga på landsbygden

Ska du bygga ett nytt hus eller redan har ett befintligt hus kan vi erbjuda råd, tips och idéer för hur ditt hus och tomt kan bli ett tilltalande komplement till landsbygden.

På landet kan det finnas känsliga områden som är mer eller mindre lämpliga för nya byggnader. Hänsyn behöver bland annat tas till kulturvärden, fornlämningar, strandskydd, biotopskydd och riksintressen.

Byggnadernas utformning och placering är också avgörande för intrycket både i miljön och för de som ska bo där. Det är viktigt att byggnaden placeras på en lämplig plats, men också att utformningen anpassas till omgivningen och skapar ett bra helhetsintryck.

Råd och inspiration

Vid om- och tillbyggnader till ditt befintliga hus kan ändringar och tillägg ge ytterligare karaktär, men även påverka byggnadens arkitektur negativt. I inspirationsmaterialet "Att bygga på landet" får du tips om hur du kan anpassa dina om- och tillbyggnader till ditt befintliga hus.

”Att bygga på landet” är framtaget till dig som redan bor eller vill bygga nytt på landsbygden. Broschyren är framtagen av Byggsamverkan Jönköpings län som är ett samarbete mellan länets byggavdelningar. Målet är att samverka för gemensamma arbetssätt, tankar och underlag för att underlätta för byggherrar och andra intressenter. Läs broschyren och inspireras:

Att Bygga på landet – råd och inspiration till dig som ska bygga Pdf, 14 MB.

Bygga nytt

Ska du bygga nytt, bygga om eller bygga till? Läs mer på sidan vad ska du bygga?

Är du företagare eller en förening och ska bygga nytt eller bygga till? Läs mer på sidan för företag och föreningar

Tänk på att vissa åtgärder kan vara bygglovsbefriade på landsbygden om du bor utanför sammanhållen bebyggelse och inte omfattas av detaljplan. Läs mer om vad som gäller utanför sammanhållen bebyggelse längre ner på sidan.

Vad gäller för dig som bor inom "sammanhållen bebyggelse"

Utanför område med detaljplan är vissa åtgärder undantagna från lov- och anmälningsplikt. Undantagen gäller dock inte inom "sammanhållen bebyggelse" där bygglov eller anmälan behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen. Tänk på att bygglovsbefriade åtgärder kan kräva tillstånd eller anmälan.

Vad är sammanhållen bebyggelse?

Det finns en definition på "sammanhållen bebyggelse" i plan- och bygglagen, PBL. "Sammanhållen bebyggelse" är bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark.

Höglandskommunerna har år 2013 i samarbete med Länsstyrelsen i Jönköpings län utarbetat riktlinjer för hur begreppet ska tolkas. Riktlinjerna innebär att en grupp av 10–20 hus, och där tomterna gränsar till varandra eller bara skiljs åt av en väg, gata eller parkmark ska ses som sammanhållen bebyggelse. Även områden med tre hus på två tomter kan utgöra sammanhållen bebyggelse om de ligger inom en miljö som är av riksintresse för kulturmiljövården. Sammanhållen bebyggelse kan även vara områden med särskilt stort bebyggelsetryck.

Områden i Eksjö kommun med sammanhållen bebyggelse

För att underlätta handläggning av ärenden på landsbygden har Eksjö kommun tagit fram en översiktskarta över områden med "sammanhållen bebyggelse". Översiktskartan är inte juridiskt bindande, utan bör ses som ett hjälpmedel vid hantering av bygglov. En tolkning måste göras i varje enskilt fall.

I översiktskartan (se länk nedan) har de generella områden som ska tolkas som sammanhållen bebyggelse angivits med grön markering.

Utöver dessa finns områdena 3, 16, 26, 27, 28, 32, 33 och 34 angivna med röd markering. Detta är områden som ligger inom riksintressen för kulturmiljövården enligt miljöbalken 3 kapitlet 6 §. Att ett område är av riksintresse betyder att miljön är värd att skydda ur ett nationellt perspektiv. Det är en signal om att här finns så höga värden att kulturmiljön har företräde då motstående intressen finns. Det krävs därför alltid bygglov för åtgärder inom dessa områden, och handläggningen av intresset att bygga vägs gentemot riksintressets värde och karaktär.

Översiktskarta sammanhållen bebyggelse Pdf, 6 MB.

Utanför sammanhållen bebyggelse

För en- och tvåbostadshus utanför ett område med detaljplan och sammanhållen bebyggelse krävs inte bygglov för att göra mindre åtgärder under vissa förutsättningar.

En liten tillbyggnad får göras utan bygglov om:

  • åtgärden inte vidtas närmare fastighetsgränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs inte tillåter en närmare placering
  • tillbyggnaden understiger 50 % av befintlig byggnadsarea och är max 50 kvadratmeter. Sker tillbyggnad i flera plan gäller max 50 kvadratmeter bruttoarea som bygglovsbefriad tillbyggnad
  • åtgärden ska vara lik befintlig byggnad
  • åtgärden får inte överstiga bostadshusets tacknockshöjd.

En liten komplementbyggnad får göras utan bygglov om:

  • åtgärden inte vidtas närmare fastighetsgränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs inte tillåter en närmare placering
  • komplementbyggnaden inte dominerar över huvudbyggnaden i area och volym
  • åtgärden uppförs inom hemfridszonen (cirka 30 meter från bostadshus).

Med komplementbyggnad menas exempelvis garage, carport, förråd, gäststuga, vedbod, växthus, bastu eller båthus. Komplementbyggnaden ska alltid vara ett komplement till bostadshuset. Annan användning så som kiosk, bilverkstad eller annan verksamhet i en komplementbyggnad är inte tillåtet utan bygglov. En komplementbyggnad kan användas som gäststuga men den får inte användas som en självständig bostad varken som fritidshus eller permanentbostad. Gäststugor får exempelvis ha både kök och badrum utan att de blir en permanentbostad.

Murar och plank får upprättas utan bygglov om:

  • åtgärden inte vidtas närmare fastighetsgränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs inte tillåter en närmare placering
  • åtgärden uppförs inom hemfridszonen (cirka 30 meter från bostadshus).

Anmälan och tillstånd kan behövas utanför sammanhållen bebyggelse

Även om inte åtgärderna är bygglovspliktiga kan det krävas en anmälan eller tillstånd för åtgärden. Åtgärder som kräver anmälan är:

  • väsentlig ändring av bärande konstruktion eller betydande förändring av planlösning
  • rivning av en byggnad eller en del av en byggnad
  • installation eller väsentlig ändring av hiss, eldstad, rökkanal eller anordning för ventilation i byggnader
  • installation eller väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller inom en tomt
  • ändring som väsentligt påverkar brandskyddet i en byggnad
  • underhåll av byggnadsverk med särskilt bevarandevärde som omfattas av skyddsbestämmelser som beslutats med stöd av detaljplan eller områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen eller motsvarande äldre föreskrifter
  • inredning av ytterligare en bostad i ett enbostadshus.

Det kan krävas tillstånd enligt Miljöbalken om ändringen påverkar det enskilda avloppet eller om en värmepump ska installeras. Läs mer om vatten och avlopp

Det kan också krävas en strandskyddsdispens för åtgärden.

Placeras åtgärden nära statlig väg ska den enskilde se till att tillstånd finns för det. Normalt gäller 30 meters byggnadsfritt avstånd till statlig väg och 12 meters byggnadsfritt avstånd till kommunal väg. Det är viktigt att tänka på att fri sikt vid utfarter efterlevs.

Kontakt

Byggenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, byggenheten, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

samhallsbyggnad@eksjo.se

Byggenhetens besöks- och telefontider:
måndag, onsdag, torsdag och fredag klockan 8.30–12.00
Ring 0381-360 00