I Eksjö kommun finns det många lekplatser. Det finns även flera parker, grönområden och skogsområden. Träd som står på kommunens mark är kommunens ansvar att sköta och ta ner vid behov. Problemen med invasiva främmande arter ökar, anmäl om du gör en upptäckt.
Lekplatser
I Eksjö kommun finns det många lekplatser. På lekplatserna är det rökförbud
Lekplats i Bruzaholm
Lekplatser i Eksjö tätort
Lekplatser i Hult
Lekplatser i Höreda
Lekplatser i Mariannelund
Lekplatser i Värne
Lekplatser i Hjältevad
Lekplatser i Ingatorp
Lekplatser i Mellby
Har du frågor eller vill göra en felanmälan av en lekplats kontakta Eksjö Energi telefon: 0381-19 20 99 eller fyll i en felanmälan på Eksjö Energis webbplats Länk till annan webbplats.
Parker
I Eksjö kommun finns flera parker och grönområden för vardagsfritid och rekreation.
En beskrivning av parker i Eksjö kommun finns på webbplatsen för platsen Eksjö:
Underhåll, skötsel och felanmälan
Eksjö Energi sköter de flesta park- och grönområden i kommunen, samt renhållning och tömning av hundlatriner. Eksjö Energi ansvarar också för tillsynen av de kommunala lekplatserna. Ommålning, oljning och slipning av träredskap, samt gräsklippning och beskärning av träd och buskar, är en del av underhållsarbetet som görs.
Har du frågor eller vill göra en felanmälan av en lekplats eller parker och natur kontakta Eksjö Energi via telefon: 0381-19 20 99 eller fyll i en felanmälan på Eksjö Energis webbplats Länk till annan webbplats.
Träd på kommunens mark
Träden är en viktig del av Eksjö kommuns offentliga miljö, såväl i stadskärnan som i de stora områdena med bostadsnära skog och naturmark. Träden bär i många fall på historiska, estetiska och kulturella värden. De är en viktig del i stadsbilden och påverkar hur vi upplever staden. I enskilda fall är träd dessutom skyddade av kulturmiljölagen, detaljplaner eller annat skydd.
Anledningar till nedtagning av träd
Eksjö kommun är generellt mycket restriktiv med nedtagning av träd på kommunal mark. Flera alternativ på åtgärder måste ses över innan ett beslut tas om att ta ner ett träd.
Akuta fall innebär:
För att anmäla akuta fall så kontaktar du Eksjö Energi AB via
telefon 0381-19 20 99.
Övriga anledningar
Andra anledningar som inte kan anses vara akuta bedöms från fall till fall. En anmälan lämnas till Eksjö Energi AB för bedömning och beslut om åtgärd.
I vissa fall krävs särskild samordning med Eksjö kommun, samhällsbyggnadssektorn eller länsstyrelsen.
Exempel på åtgärder är:
Exempel på anledningar till trädfällning som inte kommer att tas hänsyn till är:
Ansökan om nedtagning av träd
Du som privatperson kan lämna in en ansökan om nedtagning eller beskärning av träd på kommunal mark. I anmälan ska bland annat placering av trädet samt orsak till önskad fällning anges. Detta görs via e-tjänst i portalen för e-tjänster:
Almsjukan
En mer aggressiv form av almsjukan har kommit till Eksjö kommun
Sjukdomen har funnits i Sverige länge, men i en variant med ett mycket långt sjukdomsförlopp. En mer aggressiv form kom till Sverige på 1950-talet. Den drabbade främst Skåne och Göteborg.
Konsekvensen av almsjukan har nu börjat visa sig även i Eksjö kommun på ett sätt som ger anledning att se över hur vi ska hantera angreppen. Efter torkan sommaren 2018 ser det ut som om våra almar blivit försvagade på ett sätt som öppnat upp för almsjukan att få fäste.
Orsak
Almsjukan är en vissnesjukdom som orsakas av en svamp. Det är framför allt en skalbagge som kallas almsplintborre som sprider svampen. Skalbaggen boar in sig i döda, försvagade och döende almar. Där fastnar svampens sporer i almsplintborrens behåring och följer sedan med till friska almar när den äter blad och skott i friska almars kronor.
Almens kärlsträngar, där vatten- och näringstransport sker, blockeras av svampen och trädet vissnar och dör. När symtom visar sig kan trädet dö mycket snabbt, men det kan även dröja några år.
Symtom
Åtgärd
Hantering
Läs mer om almsjuka på Skogsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.
Har du frågor? Kontakta:
Jordbruksverket, Växtinspektionen
Telefon: 036-15 50 00 (växel)
E-post: jordbruksverket@sjv.se
Webbplats: jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.
Växtinspektionen i Alnarp
Telefon: 040-53 66 30
Kontaktcenter
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
kommun@eksjo.se
Invasiva arter
Invasiva främmande arter är växt- och djurarter som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning orsakar stora problem för inhemska ekosystem, arter, infrastruktur och för människors hälsa. De invasiva främmande arterna medför stora kostnader både för enskilda människor och för samhället. I Sverige och globalt är det en av de största hoten mot biologisk mångfald.
Invasiva arter i Eksjö kommun
Problemen med invasiva främmande arter ökar i takt med att vi blir fler människor på jorden och att vi reser mer. Vi har också en ökad världshandel där vi både medvetet och omedvetet flyttar arter mellan ekosystem.
I Eksjö kommun finns det flera invasiva främmande arter som är upptagna i EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det betyder att man inte får ha dessa arter i sin trädgård eller på sin mark och man får inte heller sprida dem vidare.
EU-listade invasiva arter i Eksjö kommun
Utöver de arter som finns med på EU:s förteckning finns också andra växter som klassas som invasiva främmande arter som ställer till stora bekymmer. Alla dessa bör man bekämpa eftersom de sprider sig snabbt och kan täcka stora ytor.
Övriga främmande invasiva arter med skadlig påverkan i Eksjö kommun
Fastighetsägarens ansvar
Om det växer jätteloka, jättebalsamin eller gul skunkkalla i din trädgård måste du ta bort dem enligt lag. Läs om regler om invasiva arter på naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats..
Vägledning för bekämpning finns på naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats..
Lämna trädgårdsavfallet till en återvinningsstation. Växten ska läggas i dubbla säckar, väl förslutna, i facket för energiåtervinning på återvinningscentralen.
Eksjö kommun har ett markägaransvar för invasiva arter på kommunalt ägd och förvaltad mark. Det innefattar också alla kommunalt skötta naturreservat. Däremot har kommunen inget övergripande ansvar i frågan.
Länsstyrelsen har tillsynsansvaret Länk till annan webbplats..
Naturvårdsverket har det övergripande ansvaret Länk till annan webbplats..
Anmäl din upptäckt
Du kan hjälpa till genom att anmäla arter så att Eksjö kommun och andra markägare kan bekämpa dessa.
Om du upptäcker invasiva arter på kommunal mark är du välkommen att skicka in felanmälan via Eksjö Energis webbplats. Välj kategori ”Parker & natur”:
Om du upptäcker invasiva arter på annan mark kan du rapportera till länsstyrelsen:
Har du frågor om invasiva arter kontakta hållbarhetsstrateg Sara Bergqvist, e-post sara.bergqvist@eksjo.se, telefon 0381-362 08
Kontakt
Kontaktcenter
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
Har du frågor eller vill göra en felanmälan av en lekplats kontakta Eksjö Energi telefon: 0381-19 20 99 eller fyll i en felanmälan på Eksjö Energis webbplats Länk till annan webbplats.