Eksjö kommuns logotyp

Information, nyheter och nyhetsbrev för företagare

Här finns information och nyheter för dig som företagare om aktuella händelser och om eventuella ändringar i lag och lokala föreskrifter. Du kan också anmäla dig till nyhetsbrevet för att få nyheterna till din mejl.

Nyhetsbrev

Eksjö kommun har tillsammans med Eksjö.nu ett nyhetsbrev för dig som företagare. Där informeras du om aktuella händelser, nyheter, ändringar i lag och lokala föreskrifter, samt annan relevant information för dig som företagare.

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Anar du att ditt nyhetsbrev hamnar i din skräppost eller inte kommer fram, vänligen meddela näringslivsenheten.

Information och nyheter från näringslivsenheten

Aktuellt:

Besöksnäring Eksjö kommun

Några gånger per år skickar Eksjö kommun ut ett nyhetsbrev till näringsidkare inom besöksnäringen med information och inspiration.

Läs tidigare utskick:
Nyhetsbrev, februari 2024 Länk till annan webbplats.

Anmäl dig till nyhetsbrevet för besöksnäringen:

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Har du frågor kring besöksnäringen kontakta:
Näringslivsenheten: naringsliv@eksjo.se
Eksjö Tourist Center: turism@eksjo.se

Vindkraftverk – Nytt nyhetsbrev
Affärsmöjligheter för företag i kommunen

Nyhetsbrev 2 – december 2023
Läs det andra nyhetsbrevet Pdf, 602 kB, öppnas i nytt fönster. med fokus på lokalt näringsliv. För dig som vill prenumerera på nyhetsbreven, anmäl dig via projektets webbplats: www.vattenfall.se/bruzaholm Länk till annan webbplats..

Nyhetsbrev 1 – oktober 2023
Nu är arbetet igång med vindkraftsparken. Läs det första nyhetsbrevet från Vattenfall Pdf, 428 kB, öppnas i nytt fönster..


Vattenfalls styrelse har tagit ett positivt investeringsbeslut för vindkraftsprojekt Bruzaholm under april månad 2023.

En byggnation av 21 vindkraftverk nordväst om Bruzaholm. Detta kommer att generera stora affärsmöjligheter för både små och stora företag i Eksjö kommun.

Lägg in ditt företag i leverantörsdatabasen

Vattenfall bedömer att vindkraftparkens byggande kan engagera cirka 150 företag i ett hundratal olika branscher och de ser gärna att lokala företagare engageras i såväl bygg- som driftsfas. För företagen i Eksjö kommun kan detta erbjuda affärsmöjligheter då det blir stort behov av olika typer av produkter och tjänster för gräv, transport, materiel, kost och logi med mera. De som arbetar kommer även behöva saker att göra på fritiden.

Upphandling av tjänster och produkter för uppemot 200 årsanställningar, görs löpande. Det betyder att du som företagare behöver lägga in dina erbjudanden snarast! Upphandling av tjänster och produkter för uppemot 200 årsanställningar, görs löpande.

Länk till leverantörsdatabas - affärsportal (vindkraftcentrum) Länk till annan webbplats.

Det är viktigt att du fullföljer alla tre steg som beskrivs på hjälpsidan för att bli synlig i detta projekt och att du beskriver dina produkter och tjänster som erbjudanden! Här hittar du guider, FAQ:s och support för Vindkraftcentrums affärsportal. Länk till annan webbplats.

Kommunens näringslivsenhet kan hjälpa dig. Kontakta Sara Ejeby 0381-368 25 eller via mail sara.ejeby@eksjo.se.

alternative power produced by the wind and air

Jobb och framtid — mässan mitt i Småland 2024

När: Torsdagen den 14 mars, klockan 9.00–16.00
Plats: Olsbergs Arena, Eksjö.

Möt dagens och morgondagens jobbsökande och framtida studenter. Här finns plats för intressanta möten och inspirerande föreläsningar. Du kommer möta minst 1 100 gymnasieelever från höglandet.

Jobb & framtid – mässan mitt i Småland, är en gemensam satsning mellan kommuner och näringsliv i Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda. Tillsammans stärker vi höglandets attraktionskraft och bidrar till att klara de rekryterings­behov och utmaningar som finns nu och framåt.

Läs mer om mässan:

Bild på ung kille. Text om Jobb och framtidsmässan 14 mars 2024 på Olsbergs arena, Eksjö.

Syfte och mål
Ett affärsdrivet nätverk för inspiration och kunskap där företagare och ledare får växa i samverkan. Målgruppen är kvinnliga vd och/eller ägare som driver företag med tillväxtfokus. Gemensamt är viljan att utvecklas både som ledare och som företag. Deltagarna gör en nulägesanalys tillsammans med Almi och resultatet ligger till grund för nätverksträffarnas innehåll.

Det lokala nätverket träffas fyra tillfällen per år.
2023: 14/4, 30/5, 19/10 och 8/12
Nätverkets innehåll utgår från deltagarnas behov i form av inspirerande föredrag och utvecklande diskussioner.

Regionala träffar, som drivs av Almi, träffas vid två tillfällen per år.
2023: 24/2 och 27/9.

Ledarskap, att nå ut till kunder, attraktiv arbetsgivare, styrelse- och strategiarbete är exempel på fokusområden. Länk till Almis information. Länk till annan webbplats.

För anmälan och frågor, kontakta:
Sara Ejeby, näringslivsutvecklare: sara.ejeby@eksjo.se 0381-368 25
Marthina Knutsson, affärsutvecklare: marthina.knutsson@eksjo.se 0381-362 71

Vill du veta mer om kommande aktiviteter, se ävennäringslivsenhetens kalendarium

Detta har hänt:

AI för företag

Artificiell Intelligens kan låta både stort och svårt. Men AI är inte bara till för bolag som erbjuder en teknisk produkt eller tjänst. Tekniken bakom kan appliceras inom alla branscher och typer av företag! Till exempel för att förutspå hur vädret påverkar försäljningen av dina säsongsprodukter och att hitta rätt kandidater i rekryteringssammanhang. Eller att analysera hur du spelade din senaste padel-match.

Den 8 november välkomnar Science Park i samarbete med Eksjö kommun dig att delta i en grundläggande AI-utbildning med inspiration och kunskap kring hur AI kan skapa affärsnytta och nya kundvärden för ditt företag eller din organisation. Inga förkunskaper krävs för att delta!

Under en förmiddag går vi igenom grunderna, lyssnar och svarar på dina frågor. Tillsammans bollar vi vad just ditt företag skulle kunna ha för nytta av tekniken – och hur den skulle kunna utveckla er verksamhet.

När: 8 november klockan 09.00–13.00
Var:
Eksjö stadshotell

Sista anmälan 6 november. Glöm inte att avanmäla dig senast 24 timmar innan eventstart om du har anmält dig, men inte längre har möjlighet att delta.

Om du har frågor om eventet, kontakta Simon Sleman på simon.sleman@sciencepark.se.

Detta event riktar sig till etablerade företag i Jönköpings län med upp till 249 anställda inom alla branscher, med en omsättning på upp till 500 000 kronor.

Enkätsvar Svenskt Näringsliv

Pressuttalande maj 2023 Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv, om Eksjö kommuns resultat.

”Efter några år med sjunkande och stillastående betyg från företagen ser vi i år att betygen stiger för flera av delfrågorna, 10 av 15 för att vara exakt. Efter att kommunen under de senaste åren arbetat hårt för att förbättra företagsklimatet i kommunen är det extra kul att se att det nu börjar ge resultat!

Värt att notera är att den enda fråga företagen har gett ett lägre betyg i år jämfört med förra året är frågan om skolans kontakter med näringslivet försämrats (-0,2). En fråga som är mycket viktig för både näringslivet och det offentliga där det är viktigt att våra ungdomar får en större kunskap om de yrken och behov som finns.

Detta resultat gör också att vi kan se att betygen företagen ger Eksjö kommun nu klättar över sverigesnittet i majoriteten av frågorna, man ligger på sverigesnittet i några frågor och under sverigesnittet i endast två av delfrågorna.

Att förbättra företagsklimatet är en långsiktig process och jag hoppas arbetet med dessa frågor kommer att fortsätta och att vi också kommer fortsätta att få se effekterna av detta arbete, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv.”

Industrinatten — goes daytime

I ett led för att stärka kompetensförsörjningen inom industrin genomförs Industrinatten på många håll i Sverige. 2023 är andra året Eksjö kommun genomför arrangemanget. Läs mer om Industrinatten Länk till annan webbplats..

Alla elever i årskurs 8 får ett inspirerande föredrag om den föreläsande personens väg inom industrin. Därefter besöker de gruppvis ett industriföretag i kommunen. Deltagande företag för studiebesök 2023 är Bruzaholms bruk, Eksjöhus, Härenviks, Ingarps trävaror, Leiab, Olsbergs Hydraulics, Smålandsstålgjuteri, Wallnäs Timber och Veldi. Arbetet med kompetensförsörjningen börjar tidigare än du tror.

Är ditt företag intresserad att delta med ditt industriföretag nästa år? Kontakta:
Sara Ejeby, näringslivsutvecklare: sara.ejeby@eksjo.se 0381-368 25

UF-mässan 2023 – vinst i Årets tjänst TW Media UF

Den 2 mars 2023 anordnades den årliga UF-mässan på Elmia i Jönköping. Från Eksjö deltog 26 elever från Eksjö Gymnasium som ställde ut på mässan.

Eksjökillen Titus Westmark vann i kategorin Årets Tjänst med sitt företag TW Media UF. Vinsten är att representera Jönköpings län i kategorin Årets tjänst på Ung företagsamhet-SM i Stockholm i maj. TW Media UF erbjuder video/media produktion åt företag och privatpersoner. Titus har tänkt att han vill fortsätta att jobba med film på något sätt efter gymnasiet. Han går andra året på Eksjö gymnasium och i sommar är han redan anlitad till flera bokade bröllop.

Titus kommenterar: Det kändes riktigt kul. Det var inspirerande och motiverande.

Motivering: "Företaget som vinner Årets Tjänst visar med känsla för hantverket, hög kvalitet och ett genomtänkt koncept att företaget står redo för en större marknad efter UF, där tjänsten ligger rätt i tiden. Stort grattis till TW Media UF."

Övriga nomineringar från Eksjö gymnasium

Inom kategorin Årets Socialt Hållbara UF-företag nominerades Everglow UF som säljer kassar med reflextryck och bidrar till säkerhet i trafiken.

Inom kategorin Bästa Säljare nominerades Billy Gustafsson från Spotless UF som säljer produkter som vårdar och gör så vi behåller våra kläder och skor längre

Topp 6 i Bästa UF

NoWaste UF, med sin bok Försvinn Svinn!, blev topp 6 i Bästa UF som är en enorm prestation där man både skriver en rapport samt genomför presentationer för jury.

Det lärare Pernilla Andersson tar med sig från mässan är alla ungdomars engagemang och driv, före och under mässan.

– Det är fantastiskt kul att nöta golvet på mässan och se alla kreativa ungdomarna (hela 270 företag fanns på mässan) – men som UF-lärare är jag så himla stolt över våra ungdomar och det sättet som de representerar vår skola, kommenterar Pernilla Andersson.

Näringslivschef Camilla Egerlid deltog under UF-mässan. Hon poängterar att det finns många kreativa ungdomar som valt att prova att driva företag på Eksjö gymnasium och att det är här de börjar sin entreprenörsbana!

Under året är det sammanlagt 32 elever som driver UF-företag i Ekonomiprogrammet åk 3 eller inom individuella valet, som man kan välja oavsett vilket program man läser. Därutöver är det i år även 40 elever från Ekonomiprogrammet åk 2 och individuella programmet som driver UF-företag som ett mindre projekt inom programmen.

Läs mer om Ung Företagsamhet Länk till annan webbplats. (UF).

Kontakt

Näringslivsenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00