Eksjö kommuns logotyp

Information, nyheter och nyhetsbrev för företagare

Här finns information och nyheter för dig som företagare om aktuella händelser och om eventuella ändringar i lag och lokala föreskrifter. Du kan också anmäla dig till nyhetsbrevet för att få nyheterna till din mejl.

Nyhetsbrev

Eksjö kommun har tillsammans med Eksjö.nu ett nyhetsbrev för dig som företagare. Där informeras du om aktuella händelser, nyheter, ändringar i lag och lokala föreskrifter, samt annan relevant information för dig som företagare.

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Anar du att ditt nyhetsbrev hamnar i din skräppost eller inte kommer fram, vänligen meddela näringslivsenheten.

Information och nyheter från näringslivsenheten

Aktuellt:

AI för företag

Artificiell Intelligens kan låta både stort och svårt. Men AI är inte bara till för bolag som erbjuder en teknisk produkt eller tjänst. Tekniken bakom kan appliceras inom alla branscher och typer av företag! Till exempel för att förutspå hur vädret påverkar försäljningen av dina säsongsprodukter och att hitta rätt kandidater i rekryteringssammanhang. Eller att analysera hur du spelade din senaste padel-match.

Den 8 november välkomnar Science Park i samarbete med Eksjö kommun dig att delta i en grundläggande AI-utbildning med inspiration och kunskap kring hur AI kan skapa affärsnytta och nya kundvärden för ditt företag eller din organisation. Inga förkunskaper krävs för att delta!

Under en förmiddag går vi igenom grunderna, lyssnar och svarar på dina frågor. Tillsammans bollar vi vad just ditt företag skulle kunna ha för nytta av tekniken – och hur den skulle kunna utveckla er verksamhet.

När: 8 november klockan 09.00–13.00
Var:
Eksjö stadshotell

Sista anmälan 6 november. Glöm inte att avanmäla dig senast 24 timmar innan eventstart om du har anmält dig, men inte längre har möjlighet att delta.

Om du har frågor om eventet, kontakta Simon Sleman på simon.sleman@sciencepark.se.

Detta event riktar sig till etablerade företag i Jönköpings län med upp till 249 anställda inom alla branscher, med en omsättning på upp till 500 000 kronor.

Nätverket – Kvinnor Leder

Syfte och mål
Ett affärsdrivet nätverk för inspiration och kunskap där företagare och ledare får växa i samverkan. Målgruppen är kvinnliga vd och/eller ägare som driver företag med tillväxtfokus. Gemensamt är viljan att utvecklas både som ledare och som företag. Deltagarna gör en nulägesanalys tillsammans med Almi och resultatet ligger till grund för nätverksträffarnas innehåll.

Det lokala nätverket träffas fyra tillfällen per år.
2023: 14/4, 30/5, 19/10 och 8/12
Nätverkets innehåll utgår från deltagarnas behov i form av inspirerande föredrag och utvecklande diskussioner.

Regionala träffar, som drivs av Almi, träffas vid två tillfällen per år.
2023: 24/2 och 27/9.

Ledarskap, att nå ut till kunder, attraktiv arbetsgivare, styrelse- och strategiarbete är exempel på fokusområden. Länk till Almis information.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

För anmälan och frågor, kontakta:
Sara Ejeby, näringslivsutvecklare: sara.ejeby@eksjo.se 0381-368 25
Marthina Knutsson, affärsutvecklare: marthina.knutsson@eksjo.se 0381-362 71

Vindkraftverk – Affärsmöjligheter för företag i kommunen

Vattenfalls styrelse har tagit ett positivt investeringsbeslut för vindkraftsprojekt Bruzaholm under april månad 2023.

En byggnation av 21 vindkraftverk nordväst om Bruzaholm. Detta kommer att generera stora affärsmöjligheter för både små och stora företag i Eksjö kommun.

Lägg in ditt företag i leverantörsdatabasen

Vattenfall bedömer att vindkraftparkens byggande kan engagera cirka 150 företag i ett hundratal olika branscher och de ser gärna att lokala företagare engageras i såväl bygg- som driftsfas. För företagen i Eksjö kommun kan detta erbjuda affärsmöjligheter då det blir stort behov av olika typer av produkter och tjänster för gräv, transport, materiel, kost och logi med mera. De som arbetar kommer även behöva saker att göra på fritiden.

Upphandling av tjänster och produkter för uppemot 200 årsanställningar, görs löpande. Det betyder att du som företagare behöver lägga in dina erbjudanden snarast! Upphandling av tjänster och produkter för uppemot 200 årsanställningar, görs löpande.

Länk till leverantörsdatabas - affärsportal (vindkraftcentrum) Länk till annan webbplats.

Det är viktigt att du fullföljer alla tre steg som beskrivs på hjälpsidan för att bli synlig i detta projekt och att du beskriver dina produkter och tjänster som erbjudanden! Här hittar du guider, FAQ:s och support för Vindkraftcentrums affärsportal. Länk till annan webbplats.

Kommunens näringslivsenhet kan hjälpa dig. Kontakta Sara Ejeby 0381-368 25 eller via mail sara.ejeby@eksjo.se.

alternative power produced by the wind and air

Vill du veta mer om kommande aktiviteter, se ävennäringslivsenhetens kalendarium

Detta har hänt:

Enkätsvar Svenskt Näringsliv

Pressuttalande maj 2023 Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv, om Eksjö kommuns resultat.

”Efter några år med sjunkande och stillastående betyg från företagen ser vi i år att betygen stiger för flera av delfrågorna, 10 av 15 för att vara exakt. Efter att kommunen under de senaste åren arbetat hårt för att förbättra företagsklimatet i kommunen är det extra kul att se att det nu börjar ge resultat!

Värt att notera är att den enda fråga företagen har gett ett lägre betyg i år jämfört med förra året är frågan om skolans kontakter med näringslivet försämrats (-0,2). En fråga som är mycket viktig för både näringslivet och det offentliga där det är viktigt att våra ungdomar får en större kunskap om de yrken och behov som finns.

Detta resultat gör också att vi kan se att betygen företagen ger Eksjö kommun nu klättar över sverigesnittet i majoriteten av frågorna, man ligger på sverigesnittet i några frågor och under sverigesnittet i endast två av delfrågorna.

Att förbättra företagsklimatet är en långsiktig process och jag hoppas arbetet med dessa frågor kommer att fortsätta och att vi också kommer fortsätta att få se effekterna av detta arbete, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv.”

Industrinatten — goes daytime

I ett led för att stärka kompetensförsörjningen inom industrin genomförs Industrinatten på många håll i Sverige. 2023 är andra året Eksjö kommun genomför arrangemanget. Läs mer om Industrinatten Länk till annan webbplats..

Alla elever i årskurs 8 får ett inspirerande föredrag om den föreläsande personens väg inom industrin. Därefter besöker de gruppvis ett industriföretag i kommunen. Deltagande företag för studiebesök 2023 är Bruzaholms bruk, Eksjöhus, Härenviks, Ingarps trävaror, Leiab, Olsbergs Hydraulics, Smålandsstålgjuteri, Wallnäs Timber och Veldi. Arbetet med kompetensförsörjningen börjar tidigare än du tror.

Är ditt företag intresserad att delta med ditt industriföretag nästa år? Kontakta:
Sara Ejeby, näringslivsutvecklare: sara.ejeby@eksjo.se 0381-368 25

UF-mässan 2023 – vinst i Årets tjänst TW Media UF

Den 2 mars anordnades den årliga UF-mässan på Elmia i Jönköping. Från Eksjö deltog 26 elever från Eksjö Gymnasium som ställde ut på mässan.

Eksjökillen Titus Westmark vann i kategorin Årets Tjänst med sitt företag TW Media UF. Vinsten är att representera Jönköpings län i kategorin Årets tjänst på Ung företagsamhet-SM i Stockholm i maj. TW Media UF erbjuder video/media produktion åt företag och privatpersoner. Titus har tänkt att han vill fortsätta att jobba med film på något sätt efter gymnasiet. Han går andra året på Eksjö gymnasium och i sommar är han redan anlitad till flera bokade bröllop. Läs mer och se exempel på filmer på företagets webbplats. Länk till annan webbplats.

Titus kommenterar: Det kändes riktigt kul. Det var inspirerande och motiverande.

Motivering: "Företaget som vinner Årets Tjänst visar med känsla för hantverket, hög kvalitet och ett genomtänkt koncept att företaget står redo för en större marknad efter UF, där tjänsten ligger rätt i tiden. Stort grattis till TW Media UF."

Titus Westmark vinnare av pris 2023

Övriga nomineringar från Eksjö gymnasium

Inom kategorin Årets Socialt Hållbara UF-företag nominerades Everglow UF som säljer kassar med reflextryck och bidrar till säkerhet i trafiken.

Inom kategorin Bästa Säljare nominerades Billy Gustafsson från Spotless UF som säljer produkter som vårdar och gör så vi behåller våra kläder och skor längre

Topp 6 i Bästa UF

NoWaste UF, med sin bok Försvinn Svinn!, blev topp 6 i Bästa UF som är en enorm prestation där man både skriver en rapport samt genomför presentationer för jury.

Elever i företag genom ung företagsamhet

Bild på alla elever som driver UF-företag på Eksjö gymnasium läsåret 2022-2023.

Det lärare Pernilla Andersson tar med sig från mässan är alla ungdomars engagemang och driv, före och under mässan.

– Det är fantastiskt kul att nöta golvet på mässan och se alla kreativa ungdomarna (hela 270 företag fanns på mässan) – men som UF-lärare är jag så himla stolt över våra ungdomar och det sättet som de representerar vår skola, kommenterar Pernilla Andersson.

Näringslivschef Camilla Egerlid deltog under UF-mässan. Hon poängterar att det finns många kreativa ungdomar som valt att prova att driva företag på Eksjö gymnasium och att det är här de börjar sin entreprenörsbana!

Under året är det sammanlagt 32 elever som driver UF-företag i Ekonomiprogrammet åk 3 eller inom individuella valet, som man kan välja oavsett vilket program man läser. Därutöver är det i år även 40 elever från Ekonomiprogrammet åk 2 och individuella programmet som driver UF-företag som ett mindre projekt inom programmen.

Läs mer om Ung Företagsamhet Länk till annan webbplats. (UF).

Jobb och framtid — mässan mitt i Småland 2023

Möt dagens och morgondagens jobbsökande och framtida studenter. Här finns plats för intressanta möten och inspirerande föreläsningar.

Mässan är en gemensam satsning mellan kommuner och näringsliv i Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda. Tillsammans stärker vi höglandets attraktionskraft och bidrar till att klara de rekryteringsbehov och utmaningar som finns nu och framåt.

Hållbarhetskonferens, 28 november 2022

Näringslivsenheten bjöd in till CSR Smålands konferens med temat cirkularitet. Föreläsningarna genomfördes digitalt från Elmia. Omkring 15 deltog i Eksjös hubb, med representanter från några av kommunens största bolag såväl som några mindre företag. Kommunens hållbarhetsstrateg, Sara Bergqvist, deltog och ledde deltagarna i Eksjö i efterföljande samtal och diskussioner.

Information från Cityindex, 9 november 2022

Eksjö stadskärna återhämtar sig efter pandemin

Näringslivsenheten bjöd på frukost på Stadshotellet den 9 november där ett är stort antal fastighetsägare såväl som handlare deltog när Cityindex presente­rades. Politiker och kommunala tjänstemän var också representerade.

Under 2021 ökade Eksjös stadskärna sin totala omsättning med 4 procent. Bäst gick det för Eksjös kommersiella service 22,6 procent. Det visar årets rapport Cityindex, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Kommersiell service består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, skönhetssalonger, gym, skräddare.

Nästan samtliga branscher i Eksjö stadskärna återhämtade sig efter pandemiåret 2021 och ökade sin omsättning, förutom kläd- och skohandel som backar. Eksjös hotell och restaurangnäring ökade sin totala omsättning med 11,9 procent. Både kommersiell service och hotell och restaurang ökar mycket mer än snittet i småstäder och visar att Eksjö har rätt mix för att vara attraktiv.

– Det är spännande att se är att Eksjös omsättningsutvecklingar visar att vi kommer tillbaka till stadskärnan efter pandemiåren och att stadskärnan och att Eksjö har ett utbud som lockar besökare både turister och kommuninvånare. Den totala handelsbalansen i Eksjö kommun har ju under många år legat stabilt över tid, det bekräftar ju bilden av rätt utbud för Eksjö, säger Elin Rickardsson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna.

Lärdomar från Cityindex som jämför 107 stadskärnor ser att det unika och identitetsskapande kommer ta en allt större plats. Därför blir kunskap om stadens besökare, invånare och arbetande alltmer relevant. Vad vi vill, värdesätter och konsumerar kommer att ange riktningen för framtidens stadskärnor. Städer är i ständig förändring, det är en förutsättning för dess överlevnad. Men idag sker förändringarna allt fortare och förmågan till omställning, flexibilitet, lyhördhet och innovation blir avgörande. Cityindex visar hur viktig branschbredden är för en orts utveckling i stadskärnan.

Information från energifrukosten, 4 november 2022

Näringslivsenheten bjöd på energifrukost den 4 november där vi tillsammans med Region Energikontor Norra Småland och Eksjö Energi fick en tydlig bild av det rådande läget vad gäller elkostnader, tillsammans med konkreta förslag på hur du som mindre företag kan minska dem.

Det var mycket intressanta föredrag som efteråt landade i dialoger med närvarande företag och deras representanter. Ett förslag som vi i Näringslivsenheten tar med oss är att man gärna ser en grupp av företag i blandade branscher som kan mötas löpande i dessa frågor.

Ingela Gustavsson från Energikontoret Norra Småland menar att dessa frågor är de mest viktiga för den enskilde näringsidkaren just nu. ”Vi är mycket ute på plats hos företagen och ger råd om hur de kan minska sin energiförbrukning. Ibland är det enkla saker som går att förändra och ibland inte. Men det finns alltid något man kan göra”.

Bildspel Energikontoret Norra Småland  Pdf, 1 MB.
Bildspel Eksjö energi Pdf, 1 MB.

Kontakt

Näringslivsenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00