Eksjö kommuns logotyp

Fasta utställningar

De tre fasta utställningarna på Eksjö museum berättar om Albert Engström, Eksjö stadshistoria och Smålands militära historia.

I appen Telling Eksjö finns audioguide till utställningarna.

Välkommen att kontakta oss om du vill boka en visning i någon av utställningarna.

Albert Engström

Självporträtt Albert Engström

Eksjö museum kom till genom en stor donation från Albert Engström-samlaren Carl David Carlsson på 1960-talet. Samlingen har byggts på under årens lopp och en stor del av hans bilder visas i en basutställning.

Albert Engström var en samhällsengagerad konstnär och författare i sekelskiftets Sverige. Mest känd är han som satir- och karikatyrtecknare.

I utställningen får vi följa med Albert på en resa i en tid av stora samhällsförändringar. Hans bilder skildrar brännande ämnen - om förhållandet mellan överheten och vanligt folk, om synen på alkohol, kvinnor och ras.
Vi får också stifta bekantskap med vagabonden och levnadskonstnären Kolingen. Här finns även möjlighet att lyssna till Alberts berättelser och historier och att se på film.

Albert Engström (1869-1940) växte upp vid stationen i Hult, en mil öster om Eksjö. De spännande omgivningarna med bland annat Skurugata och Hässlåsa damm kom att prägla honom och hans produktion. Albert var mycket mångsidig som konstnär och behärskade ett flertal tekniker. Förutom teckning även grafik och akvarell. Mest känd blev han för sina gubbar i skämttidningen Strix.

Albert bosatte sig med sin familj i Stockholm och i Grisslehamn. Han var en av Sveriges mest tongivande kulturpersonligheter vid sekelskiftet 1900. I umgängeskretsen fanns bland annat August Strindberg, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Hasse Z och Carl Larsson. Han undervisade i teckning och grafik vid Konsthögskolan. År 1922 blev han invald i Svenska Akademien.

Eksjö genom seklerna

Stadshistorisk utställning på Eksjö museum.

Här presenteras händelser och människor som format stadens liv och själ under 600 år. Upplev en marknad på Stora Torget och möt borgmästare Munthe som fått en visa uppkallad efter sig. De yngre besökarna kan följa Huskatten som berättar om sina äventyr genom historien på flera platser i utställningen.


 

 

Smålands militärhistoriska museum

Mönstring. Scen ur den militärhistoriska utställningen på Eksjö museum.

Den militärhistoriska utställningen är en av Eksjö museums tre basutställningar. Utställningen har tillkommit genom ett samarbete mellan Eksjö museum och Eksjö garnison med bidrag från EU Mål 2.

Småland har genom tiderna varit hårt utsatt av krigshandlingar. Som gränslandskap med mycket stor självständighet har Småland också varit svårt att kuva och infoga i övriga riket. Inre strider och konflikter har blivit följden.

I utställningen får vi uppleva Smålands militära historia från det medeltida borgförsvaret till våra dagars militäranläggningar. Dackefejden, Kalmarkriget, Trettioåriga kriget och Stora nordiska kriget är exempel på konflikter som skildras ur olika synvinklar. Filmen om Jon Stålhammar och Sofia Drake vid gården Salshult berättar om livet i krigets närhet.

Det svenska indelningsverket infördes vid 1600-talets slut och varade ända fram till den allmänna värnplikten i början av 1900-talet. Indelningsverkets soldattorp, boställen och mötesplatser har satt stor prägel på den svenska historien, inte minst i Småland.

Beredskapsåren gestaltas med en hemmiljö. Här sätts fokus på hur hemmafronten påverkades av kriget utanför.

I utställningens avslutande delar presenteras minröjare och ingenjörtrupper verksamma vid Eksjö garnison idag.

Föreningen Smålands husarers utställning ingår som en egen del i det militärhistoriska museet.

Kontakt

Eksjö musem

Besök:

Österlånggatan 31

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-361 60

E-post:

museum@eksjo.se

Fax: