Eksjö kommuns logotyp

Trivsel och trygghet

Trivsel och trygghet är en viktig del i ditt boende.

Trivsel

En trygghet med att bo i flerfamiljshus är att man har människor omkring sig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse.

Du har rätt till lugn och ro

Människor har olika referensramar. En del blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. Somliga är kvällsmänniskor, andra trivs bäst i arla morgonstund. För att ett myller av olika människor ska fungera tillsammans och trivas bra, krävs alltså att man tar hänsyn till varandra - både inom de egna väggarna och i gemensamma utrymmen. Du har rätt till lugn och ro i ditt hem.

Blir du störd, ta i första hand kontakt med din störande granne direkt. Om grannen ändå inte upphör att störa dig, kontakta Eksjöbostäder. Är störningen påtaglig och inträffar en kväll eller helg ska hyresgästen ringa Eksjöbostäders beredskap eller i allvarliga fall till polisen.

Exempel på störningar kan vara:

  • Någon som spelar musik på mycket hög volym
  • En hund som skäller högt och länge
  • Någon duschar eller tappar upp vatten mitt i natten
  • Någon borrar, spikar eller bankar sent på kvällen
  • Någon använder tvättmaskin nattetid

Naturligtvis ska du och din familj kunna röra er normalt i lägenheten utan att vara rädda för att betraktas som störande.

Förvarna gärna grannarna
Förvarna gärna dina grannar om du ska ha fest eller om du till exempel behöver borra för att sätta upp tavlor sent någon kväll. Hörs mycket ljud från din eller grannens lägenhet, kanske ni kan diskutera er fram till lösningar som passa alla.

Dina gäster är ditt ansvar
Du har även ansvaret om dina gäster stör - både i lägenheten, i trapphus eller ute på gården.

Balkong och uteplats - en plats för vila och umgänge

Det är alltid trevligt med en balkong eller uteplats, men tänk på att du måste ta hänsyn till dina grannar även där. Några hållpunkter:

  • Använd inte balkongen för att piska och skaka mattor
  • Använd elgrill om du vill grilla
  • Undvik att röka på balkongen, eftersom många tycker att cigarettrök är obehaglig.
  • Mata inte fåglarna från balkongen, eftersom spilld mat kan locka till sig råttor och möss.

Många balkonger är vackert utsmyckade och fungerar som härliga extrarum på sommaren. Men tänk på att balkonglådor måste sättas upp på insidan av balkongräcket av säkerhetsskäl. Tänk också på att vattna så att det inte hamnar på grannens balkong.

Vill du sätta upp en parabolantenn måste du vända dig till oss som hyresvärd först, för att få tillstånd och instruktioner.

Riktlinje för staket och uteplats

Staket och uteplats

Inom samtliga av Eksjöbostäders fastigheter är det inte tillåtet att sätta upp staket, uteplats och möbler på allmänna ytor, undantaget Kvarnarp (se nedan).

I områden där det inte är tillåtet, men där staket redan finns, får hyresgästen behålla det till hen flyttar ut.

Befintliga staket besiktas av vår personal. Staket som vår personal bedömer är i dåligt skick eller förstör utseendet i området, får hyresgästen möjlighet att renovera upp enligt våra riktlinjer eller ta bort och återställa tomten, eller ta bort det med hjälp av Eksjöbostäder om det är så att man ärvt staketet från tidigare hyresgäst.

Staket i Kvarnarp
I Kvarnarp godkänner Eksjöbostäder staket enligt ritning av typen häststaket med maxhöjden 80 cenitmeter och med neutral grå kulör alternativt samma kulör som huset efter samråd med Eksjöbostäder. För att veta vart staketet ska placeras använd tomtkartan som finns tillsammans med ert hyreskontrakt. Här hittar du en ritning på hur staket ska se ut Pdf, 109 kB..

Hyresgäst som flyttar från Kvarnarp måste skriva en överenskommelse om underhåll med nya hyresgästen om denne tar över staketet. Tas inte ansvaret om underhåll över av kommande hyresgäst måste nuvarande hyresgäst återställa tomten.

I de fall som man bott länge och att man "ärvt" staketet av föregående hyresgäst kan man välja att renovera upp staketet enlit våra riktinjer eller ta bort det med hjälp av Eksjöbostäder. Behåller man det tar man över ansvaret i enlighet med denna riktlinje.

För dig som har uteplats

Om en uteplats tillhör lägenheten ansvarar du som hyresgäst på egen bekostnad själv för skötsel av denna. Uteplatsen ska hållas välvårdad och underhållen, vilket innebär att rensa ogräs, kratta löv och hålla den städad. Uteplatsen får inte användas som förvaringsplats för skräp, gamla möbler, bildäck, trasiga cyklar plastsäckar och liknande. Lämna de saker som du inte behöver till någon av kommunens återvinningscentaler.

Tänk på att skräp och löv kan dra till sig skadedjur. En välskött uteplats ser dessutom väldigt trevlig ut både för dig och dina grannar.

Hyresgäst som önskar någon form av plantering framför sin uteplats eller balkong behöver ha ett godkännande från Eksjöbostäder. Vi kommer godkänna typer av planteringsurnor som är möjliga att flytta på ett enkelt sätt utan maskinell hjälp.

Om inget annat hjälper vid störning

Är störningen kraftig och inträffar efter kontorstid så kan du ringa Eksjöbostäders beredskap 0381-363 90. Tala om namn, adress och telefonnummer samt vad som händer och vem som stör dig. En hyresgäst som orsakar en störning kommer att debiteras för utryckningen. Vid upprepade tillfällen riskerar även hyresgästen sitt hyreskontrakt.

Trygghet

Ett hem där du känner dig trygg och säker

En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta.

Det är en rättighet att kunna känna sig trygg och säker i både bostad och bostadsområde. Men ansvaret för säkerheten är delat. Eksjöbostäder ska se till att exempelvis lås och lampor fungerar utomhus. Du som hyresgäst måste följa de regler som gäller för säkerheten och i övrigt vara allmänt aktsam om bostaden.

Brandsäkerhet

Brandvarnare räddar liv

En brandvarnare är en billig livförsäkring för dig och din familj. Det finns alltid en brandvarnare i hallen som tillhör Eksjöbostäder. Skaffa gärna fler brandvarnare själv och sätt i lägenhetens andra rum. Dessa kan du ta med dig när du flyttar.

Så här sköter du brandvarnaren:

  • Prova den regelbundet.
  • Rengör den regelbundet med en lätt fuktad trasa eller genom att dammsuga den.
  • Byt batteri så snart det behövs.

Tips för att förhindra brand

  • Kontrollera din brandvarnare regelbundet!
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade.
  • När du steker eller friterar bör du alltid ha ett lock tillhands för att kunna kväva eventuell brand.
  • Kontrollera elutrustningen i din bostad. Byt ut klämda eller skadade sladdar, kontakter med glapp och blinkande lysrör.
  • Förvara tändstickor och tändare utom räckhåll för barn.
  • Kör aldrig tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin när du inte är hemma eller när du går och lägger dig.
  • Rengör regelbundet filtret till köksfläkten så att det är fritt från fett.
  • Förvara inte brännbara saker på balkong eller uteplats.
  • Håll rent i trapphuset och i källaren. Det är inte tillåtet att förvara cyklar, barnvagnar, möbler,returpapper, blockerande gods eller annat brännbart i trapphusen.

Om det börjar brinna

  • Rädda! Först och främst ska du rädda dig och andra som är i livsfara.
  • Varna! Varna andra i närheten så att de också kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma! Ring 112. Ge information om vad som hänt, varifrån du ringer och vem du är.
  • Släck! Om det går utan risk.

  • Stäng dörren till det utrymme där det brinner.
  • Använd inte hissen när det brinner. Om trapphuset fylls med röken ska du stanna i lägenheten och invänta räddningstjänsten.
  • Om rummet fylls med rök — kryp under röken.

Elsäkerhet

Anlita alltid en behörig elektriket vid elinstallationer. Försäkringsbolaget betalar inte ut ersättning om det börjar brinna på grund av en felaktig elinstallation utförd av en person som inte är behörig elektriker.

En del får du göra själv, men det förutsätter att du har nödvändiga kunskaper. Det gäller bland annat följande:

  • Byta glödlampor
  • Byta stickproppar och säkringar
  • Ansluta och byta ut ljusamaturer i torra utrymmen

Elutrustning som används utomhus måste vara godkänd för utomhusbruk. Eventuell infravärme måste vara fast installerad med strömbrytare.

Omsorgsportalen

Trygghetssäkra ditt boende

Som hyresgäst hos oss på Eksjöbostäder kan du få ett tryggare boende. Genom Omsorgsportalen kan vi erbjuda dig ett tryggare boende för livets alla skeden.

Priser och villkor finns på Omsorgsportalens webbplats.

Har du frågor eller hjälp att beställa?
Kontakta Omsorgsportalen i Eksjö, på telefon 0708-37 55 28

I filmen kan du få mer information.

Kontakt

Eksjöbostäder AB

Besök:

Österlånggatan 16, Eksjö (bokade besök)

Post:

Eksjöbostäder AB, 575 80 Eksjö

Telefon:

Telefontid:

Måndag-fredag klockan 9.00-12.00
Måndag och onsdag klockan 13.00-15.00
Torsdag klockan 15.00-17.00