Ansökan till gymnasiet öppnar i januari 2025.
Ansökningsprocessen i korthet
Du söker till gymnasiet i början på vårterminen och det preliminära antagningsbeskedet kommer i april. Det preliminära antagningsbeskedet är baserat på de betyg du fick vid jul.
Du får en chans att göra ett omval direkt efter det preliminära antagningsbeskedet och efter att dina slutbetyg i juni har registrerats görs den slutgiltiga antagningen och ditt slutgiltiga antagningsbesked ser du i samband med detta.
Ansökningsprocessen, steg-för-steg
Inloggning till Dexter och ansökan
Ansökningperioden till gymnasiet öppnar i januari 2025 och det är också då webbsidan för ansökan öppnar.
Om du bor i Eksjö kommun eller i någon av höglandskommunerna (Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Ydre, Tranås) ansöker till Eksjö gymnasium, Nifsarpsskolan och Anpassade gymnasieskolan digitalt via Dexter.
Inloggningsuppgifterna får du från din studie- och yrkesvägledare i början på januari. Din studie- och yrkesvägledare kan också att hjälpa dig att hitta rätt på ansökningssidan så kontakta denna på din skola om du behöver vägledning.
Du ansöker du till det gymnasieprogram du vill läsa allra mest i första hand. I andra- och tredje hand väljer du det du önskar läsa efter ditt första handsval. Du kan lägga till fler program/val om du vill men det är viktigt att komma ihåg att när du kommer in på ett program tas alla lägre val bort. Exempelvis om du kommer in på det du valt i andrahand så plockas dina val som du gjort i tredje och fjärdehand bort.
Ansökningsperioden stänger 7 februari och då måste du ha gjort dina val!
Preliminärt antagningsbesked
Den preliminära antagningen baseras på det betyg du får vid jul 2024 och när den syns i Dexter ger det dig en indikation på om du har kommit in på det val du helst vill ha.
Visar beskedet att du inte in på det program du valde i första hand får du en ny chans under justeringsperioden som öppnar i samband med det preliminära beskedet i april.
Justeringsperiod
Från och med april är det möjligt att göra ett justeringsval. Det betyder att du kan ändra i dina val, exempelvis kan du lägga ditt tredje handsval som ett första handsval om du har ändrat att du helst av allt vill gå det programmet eller så kan du lägga till flera val i din ansökan. Du har fram till maj på dig att göra dina ändringar.
Slutligt antagningsbesked
Efter skolavslutningen i juni och vi har fått in slutbetygen från alla i årskurs 9 som sökt till oss kan vi göra en slutantagning. Det sker i slutet av juni och innebär att det besked som visas på Dexter är det besked som du ska ta ställning till.
Nu måste du som sökande aktivt logga in på ditt Dexter-konto och svara på ditt antagningsbesked. Du svarar på beskedet senast i slutet på juli endast digitalt, du behöver inte skriva ut något och skicka in.
Om du söker till gymnasieskolor i flera olika kommuner kommer du troligen få antagningsbesked från samtliga. Därför är det viktigt att du svarar på Dexter, tackar ja eller nej till platsen samt om du vill stå kvar på eventuell reservplats.
Sökande från en annan kommun
Söker du till ett gymnasium i Eksjö kommun från en kommun utanför höglandskommunerna (Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Ydre, Tranås) ansöker du via blankett från din studie- och yrkesvägledare.
Du får ditt antagningsbesked via post och du måste skicka in ditt svarsbesked via post till, Antagningskansliet i Eksjö, 575 80 Eksjö.
Observera att det är din hemkommuns tidplan för antagningen som gäller.
Särskilda skäl och Fri kvot
Har du särskilda skäl i din gymnasieansökan kan få företräde till en utbildningsplats genom att det görs en individuell bedömning. Det gäller om du av medicinska eller sociala omständigheter haft svårt att studera eller om du har utländska betyg som inte är jämförbara med betyg från svensk grundskola.
Gör en anmälan om särskilda skäl för prövning i fri kvot och lämna in den tillsammans med din ansökan. Du måste vara behörig till programmet du sökt.
Prata med din studie- och yrkesvägledare för mer information.
Förena dina studier med ditt intresse
Du kan förena en seriös elitidrottssatsning, idrott-, dans- eller musikintresse med din gymnasieutbildning.
På idrotts-, musik- och dansprofilen får du chansen att utöva ditt intresse tillsammans med dina studier. Du har tillgång till ändamålsenliga anläggningar och högt kvalificerade tränare samtidigt som du kan fortsätta dina gymnasiestudier.
Observera att det är bara till Eksjö gymnasium som profilvalen är möjliga, det går ej att söka det till Nifsarpsskolan.
RIG (Riksidrottsgymnasium) är riksrekryterande vilket innebär att du som söker blir mottagen i första hand och har rätt att ansöka om inackorderingstillägg för boendet. Detta söker du om i din hemkommun.
NIU (Nationell idrottsutbildning) är också riksrekryterande men här krävs det ett samverkansavtal mellan hemkommunen och skolkommunen. När ett sådant avtal är upprättat blir mottagen i första hand och har rätt att söka inackorderingstillägg för ditt boende.
Som sökande till RIG eller NIU behöver du göra två ansökningar. Du måste vara behörig och ansöka till ett gymnasieprogram genom ditt antagningskansli och bli antagen i konkurrensen baserad på dina grundskolebetyg. Du måste också göra en ansökan till idrotten genom ditt specialidrottsförbund som i sin tur avgör om du blir antagen till en RIG- eller en NIU-plats. Du får därför två antagningsbesked, det ena gäller programmet och det andra gäller idrotten. Antagningsprocessen för RIG och NIU ligger på hösten och besked går ut om antagning innan antagningsprocessen för gymnasievalen har öppnat.Ansökan och antagning – Orienteringsgymnasiet, RIG eller NIU
Om du vill söka LIU gör du det via en e-tjänst på Eksjö kommuns hemsida. Du måste däremot vara ansluten till en förening eller klubb för den idrott som du söker din LIU-plats till. En LIU-plats beviljas inte inackorderingstillägg.Ansökan LIU – Lokal idrottsprofil Länk till annan webbplats.
Vill du utöva ditt intresse för musik eller dans skickar du in din ansökan via en e-tjänst på Eksjö kommuns hemsida, länk nedan.Ansökan musikprofil Länk till annan webbplats.
Månader att ha koll på!
Ansökningskoder gymnasieprogram
Nationella program
BA - Bygg- och anläggningsprogrammet, husbyggnad I måleri
EK - Ekonomiprogrammet, ekonomi I juridik
ESBIL - Estetiska programmet, bild och formgivning
ESMUS - Estetiska programmet, musik
HU - Humanistiska programmet, språk
NA - Naturvetenskapsprogrammet, natur I natur och samhälle
SA - Samhällsvetenskapsprogrammet, beteende I samhälle
TE - Teknikprogrammet, design och produkutveckling
VO - Vård- och omsorgsprogrammet
Introduktionsprogram
IMA - Individuellt alternativ
IMS - Språkintroduktion
IMVEK - Programinriktat val mot Ekonomiprogrammet
IMVES - Programinriktat val mot Estetiska programmet
IMVHU - Programinriktat val mot Humanistiska programmet
IMVSA - Programinriktat val mot Samhällsvetenskapsprogrammet
IMVTE - Programinriktat val mot Teknikprogrammet
IMVVO - Programinriktat val mot Vård- och omsorgsprogrammet
IMYVO - Yrkesintroduktion mot Vård- och omsorgsprogrammet
Anpassad gymnasieskola
HS - Programmet för handel och service
FG - Programmet för fordonsvård och godshantering
HR - Programmet för hotell, restaurang och bageri
IAIND - Individuellt program
Nifsarpsskolan
BAANL - Bygg och anläggningsprogrammet, anläggningsfordon
FT - Fordon- och transport, personbil, karosseri, lackering
FTTRA - Fordon- och transport, transport yrkesförare
NBSKG - Naturbruksprogrammet, skog
Kontakt
Antagningskansliet
Besök:
Läroverksgatan 8, Eksjö
Post:
Eksjö gymnasium, 575 31 Eksjö
Telefon:
0381 - 363 35
E-post: