Eksjö kommuns logotyp

Barnvänligt

Eksjö museum är också barnens museum. Besök oss med dina barn, barnbarn eller lånebarn!

Vi vill att det ska vara roligt att lära sig mer om historia, konst och kulturarv. På Eksjö museum finns utrymme för barn och ungdomar att vara nyfikna, upptäcka, uppleva och utvecklas.

Alla barn och unga till och med 18 år har fritt inträde till Eksjö museum.

Museet på egen hand

På museets olika våningsplan finns det mycket som barn kan utforska och samlas kring. De tre fasta utställningarna på Eksjö museum berättar om Albert Engström, Eksjö stads historia och Smålands militära historia. Här finns spännande, och ibland lite skrämmande, miljöer som sätter igång fantasin.

I två av de fasta utställningarna finns särskilda barnspår:

Mini-Alberts hörna

Här kan du klä ut dig till olika personer som konstnären Albert Engström använt i sina berättelser. Försök sedan att hitta personen på någon av tavlorna i utställningen. Här kan du även slå dig ner och måla en egen karikatyr.

Huskattens historiska äventyr

Följ med Eksjö museums huskatt genom den stadshistoriska utställningen. Hur var det att vara skeppskatt på 1700-talet? Eller att som fin stadskatt uppleva att elektriciteten kom till stan? Och vad var det för oväsen som gjorde att katten på gästgiveriet inte kunde sova?

I den stadshistoriska utställningen finns också möjlighet att klä ut sig och leka marknad bland marknadsstånden i torgmiljön.

Utöver de fasta utställningarna finns två hallar för tillfälliga utställningar. Eksjö museum har som mål att varje år visa en tillfällig utställning som riktar sig speciellt till barn och unga. Se aktuellt utställningsprogram .

Lovverksamhet och visningar

Skapande verkstäder

Skapande verkstäder har vi under skollov och i samband med vissa tillfälliga utställningar. Lovverksamheten leds av en museipedagog och riktar sig oftast till både barn och vuxna. Håll utkik i museets kalendarium för att se vad som är på gång!

Visningar

Eksjö museum har guidade visningar som vänder sig särskilt till barn och familj. De ges med jämna mellanrum och läggs ut i vårt kalendarium. Visningarna kan handla om någon av våra fasta eller tillfälliga utställningar, en stadsvandring eller en visning av Aschanska gården. Se under Det händer vad som är på gång!

Är ni ett större sällskap går det också bra att boka en egen visning. Uppgifter om priser och om hur du bokar finns under rubriken Boka visning. Var noga med att ange att det ska vara en familjeinriktad visning.

Museigården

Gården framför entrén till Eksjö museum är under sommartid en oas för besökare. Här finns möjlighet för barn att springa fritt, att prova på att gå på styltor eller att hoppa hopprep och långrep som museet lånar ut.

I örtagården finns alla möjligheter att gå på en spännande upptäcktsfärd. Här finns rabatter för fjärilar, för bin och för andra pollinerande insekter. Alla växter har namnskyltar.

Museigården är också en bra plats för en picknick. Antingen i gröngräset eller vid någon av trädgårdsmöblerna.

Kontakt

Eksjö museum

Besök:

Österlånggatan 31

Post:

Eksjö museum, 575 80 Eksjö

Telefon: