Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Boktips: Tal och de fyra räknesätten

 

Håkan Sollervall

Studentlitteratur AB, Lund, 2007

Skulle vilja tipsa om en mycket bra metodbok i matematik. Den har några år på nacken men är trots det högaktuell, tycker jag. Boken ingick i en matematikdidaktikutbildning som jag läste mot Linnéuniversitetet, 2010. Själv känner jag att jag fick en aha-upplevelse när jag läste boken och jag använder den fortfarande när jag behöver uppdatera mig inom vissa matematikområden. Det är många ”hands-on”-tips vilket jag ofta letar efter.

bild på boken

”Boken riktar sig till dig som är intresserad av att bredda och fördjupa dina kunskaper i matematik. Den är särskilt skriven med tanke på att kunna användas inom svensk lärarutbildning. Genom metodisk variation mellan matematikens olika representationsformer erbjuds du många spännande infallsvinklar och sätt att arbeta med talen och de fyra räknesätten.

Du som vill bli, eller redan är matematiklärare, vet att du behöver förstå hur barn resonerar och tänker för att kunna möta dem i deras lärandeprocesser.”

Boken tydliggör grunderna i matematik och jag tror att alla lärare som undervisar i matematik har nytta av att läsa boken, även om man har undervisat i många år. Särskilt bra är kapitlet om negativa tal. Här synliggörs och förtydligas hur det förhåller sig med addition och subtraktion av negativa och positiva tal. Det är stort fokus på hur genomgående i boken.

Boken tydliggöra också bakgrunden till flera matematikregler.

I slutet av boken finns uppgifter med tillhörande facit.


//Lena Karlsson, förstelärare

 

 

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
   TILLBAKA

  Rubrik på google och vid delning på sociala medier.

  Lägg in en beskrivning på sidan som syns vid delning på sociala medier, på google och i menyer.

  Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567