Välkommen till Eksjö kommun

Förändringsarbete
LYSSNA

Utvecklingsarbete

Dagens blogginlägg tar avstamp i två bilder. Ta dig tid att titta och fundera: Vem är du? Varför? Hur kan du förändra mitt "mindset" när det gäller utvecklingsarbete?

Att lära nytt och att inte kunna allt direkt är ibland en jobbig känsla. Vi mår ju så mycket bättre när vi rör oss i kända marker. Så fort vi ska släppa sargen och ge oss ut på okänd mark så blir det ett visst motstånd för de flesta av oss.

Ta en titt till på bilden ovan...vem är du när det gäller att utveckla din undervisning? Vad behöver du för att hinna och för att orka ta dig an ditt utvecklingsarbete?

Tiden brukar utgöra det största hindret...hur kan vi skapa tid? Ett annat hinder kanske kan vara var man befinner sig i livet - småbarnsåren lämnar kanske mindre utrymme medan andra tillfällen i livet gör att det finns mer tid och energi. Finns det stöttande kollegor eller står du ensam och slåss mot väderkvarnar? Var hittar du inspiration/kunskap: i litteratur, forskningsrapporter, facebookgrupper,drivande kollegor, kurser - kan vi tipsa varandra mer om den inspriation vi tar till oss?


Lärande grop

Utvecklingsarbete behöver kanske inte alltid vara så stort. Det är okej att ta små steg, pröva något nytt, att våga pröva igen. Att pröva i klasser/grupper där man känner sig tygg, där man vet att undervisningen fungerar och det man gör/testar tas emot på ett positivt sätt kan vara en bra utgångspunkt.

Även våra elever står ju på ett sätt inför samma utmaningar som läraren gör. De ska hela tiden utvecklas och lära nytt. Jag tänker att vi lärare behöver prata om det här med våra elever. Vi behöver hjälpa dem att förstå att trots att det finns ett motstånd, så behöver vi fortsätta försöka och inte ge upp eller tjura ihop när det bär emot. Vi behöver också prata om att vi alla känner motstånd någon gång och att det faktiskt är det som är lärande! Kanske kan "en lärande grop" vara en bra bild att resonera utifrån tillsammans i klassen?

Hur ser dina utmaningar inför kommande termin ut? Kanske behöver utvecklingsarbete inte alltid innebära att man tar sig an nya saker...det kanske kan handla om att plocka fram saker som man gjort tidigare eller förfina det man redan gör.

Var du än befinner du dig i ditt utvecklingsarbete så lycka till! Ta ett litet steg i taget och var nöjd med det du åstadkommer!

//Marie Titus utvecklingslärare

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
     TILLBAKA

    Dagens blogginlägg tar avstamp i två bilder. Ta dig tid att titta och fundera: Vem/var är du? Varför? Hur kan jag förändra mitt "mindset"?