Välkommen till Eksjö kommun

Begreppa
LYSSNA

Begreppa!

Använder ni begreppa? Vet era elever om att de kan använda Begreppa och hur de hittar dit? Ur ett föräldraperspektiv kan jag tänka att det vore guld värt om det fanns länkar till relevanta filmer i alla planeringar på Haldor, dels för att själv friska upp minnet kring det barnen jobbar med och dels för att tillsammans med barnen kunna repetera eller förbereda sig. Här nedan kommer några förslag på hur vi pedagoger kan använda Begreppa.

 • Flippat klassrum
 • Repetition hemma
 • Ett annat sätt att förklara än det som jag som pedagog använder.
 • Tillbakablick, det här gjorde vi inom detta området förra året eller på ett annat stadium.
 • Läxa - alla ska se den här filmen antingen som repetition eller som förberedelse för ett nytt arbetsområde.
 • Introduktion till ett nytt område.

Ni har säkert massa andra bra sätt att använda det på också. Tipsa gärna om dessa!


Det jag tycker är så bra med Begreppa är att det är korta, tydliga, snyggt åskådliggjorda filmer. Filmerna kan ses på olika språk eller textade till olika språk. Det finns ett litet quiz till varje film och de viktiga begreppen är spaltade med möjlighet att välja både begrepp och förklaring på olika språk. Flerspråkiga elever har kanske nytta av att att titta på filmen både på sitt förstaspråk och på svenska. Eleverna kan även ha textat till sitt modersmål, om de läser på det, eller textat till svenska som en förstärkning. Jag gillar också att när elven väl är inne på en film så kan hen se vilka fler filmer på det området som finns till höger om filmspelaren. Det är ju kanon både om man vill fördjupa sig och om man känner sig osäker och vill repetera.


begreppa filmManual till hur man använder begreppa

Begreppa – flerspråkigt stöd i undervisningen - ILT Inläsningstjänst (inlasningstjanst.se) Länk till annan webbplats.

För elever som använder Begreppa

När ni ska se Begreppa-filmer på paddan ska ni använda er av webbläsaren. Ni väljer att logga in med skolfederation. Väljer Eksjö och därefter loggar ni med användarnamn (det första i er mejladress) och era lösenord.

//Emilie, utvecklingslärare


Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
   TILLBAKA

  Begreppa

  Använder ni begreppa? Vet era elever om att de kan använda Begreppa och hur de hittar dit? Ur ett föräldraperspektiv kan jag tänka att det vore guld värt om det fanns länkar relevanta filmer i alla planeringar på Haldor, dels för att själv friska upp minnet kring det barnen jobbar med och dels för att tillsammans med barnen kunna repetera eller förbereda sig. Här nedan kommer några förslag på hur vi pedagoger kan använda Begreppa.