Välkommen till Eksjö kommun

Underverkligheten
LYSSNA

Underverkligheten av Rasmus Åkerblom

Har du någon gång tyckt att naturvetenskapliga fenomen är svåra att förklara? Om nej så kan du sluta läsa här.

Men om du tillhör samma grupp som mig dvs vi-som-får-ett-extra-grått-hårstrå-när-vi-ska-förklara-svarta-hål-i-rymden så ska du läsa klart detta lilla boktips.

Rasmus förklarar i sin bok, Underverkligheten, på ett fantastiskt begripligt, intresseväckande och brilliant sätt mängder av naturvetenskapliga klurigheter. Dessutom mängder med pedagogiska och roliga illustrationer.

Författaren uppmanar till högläsning och det är jag benägen att hålla med om. Jag har läst den som ljudbok på mina promenader med nyinskaffad vovve och kommit på mig flera gånger att nästan skrika ”Eureka” då uppläsaren i några få meningar exempelvis förklarat för mig vad varför man helst inte ska trilla ner i de nyss nämnda svarta hålen.

I boken möter läsaren många nya begrepp som Åkerblom hittat på med framgång när han illustrerar fenomen. Kanske blir du nu nyfiken på vad atomprickar, tvål-ålar och fiskenät har att göra med just naturvetenskap.

Nedan följer ett litet utdrag ur boken där författaren närmar sig förklaringen av gravitation. Tänk att du, eller för den delen ljudbokens uppläsare, läser detta med en lugn och behaglig stämma för din klass när det är dags för NO.

”Nu behöver ni ett mycket stort fiskenät. Och eftersom det här är ett tankeexperiment så har ni ett sådant. Världens största fiskenät. Och ni hjälps åt med att dra i kanterna och bre ut nätet så att det ligger slätt och fint under hela vårt solsystem. Sedan låter ni planeterna, och solen själv, sänka sig ner och lägga sig i nätet. Planeterna och solen gör gropar där de hamnar. Ju tyngre himlakropparna är, desto mer trycker de ner sin del av nätet. Solen i mitten gör den största gropen, planeterna mindre. Du kan se det framför dig, eller hur? Bra, för om du tittar lite extra på jorden, där den ligger, blågrön och fin, lite lagom nedsjunken i nätet, så ser du det – jorden i sin jordgrop”

Om du klurar på att göra något annorlunda i din NO-undervisning eller skulle vilja försöka motivera dina elever ännu mer så kan jag garantera att den här boken kommer ge dig, och kanske klassen, en rejäl skjuts.

Underverkligheten – under den vanliga verkligheten finns svaren. Mycket nöje!

//Tomas Eliasson Gymnasiechef, Eksjö Gymnasium

 

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
   TILLBAKA

  Har du någon gång tyckt att naturvetenskapliga fenomen är svåra att förklara? Om nej så kan du sluta läsa här.

  Men om du tillhör samma grupp som mig dvs vi-som-får-ett-extra-grått-hårstrå-när-vi-ska-förklara-svarta-hål-i-rymden så ska du läsa klart detta lilla boktips.