Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Hantera flera språk samtidigt på föräldramötet

Denna artikel är skriven av en ”gästbloggare” som arbetar centralt på Barn- och utbildningskontoret med digitaliseringsfrågor.

Tänk dig att du ska ha ett föräldramöte, där flera olika nationaliteter med varierande kunskaper i svenska deltar. Självklart vill du att alla ska förstå vad du säger. Omöjligt!!! – eller…?

 

skolsituation


Nej, numera är det faktiskt inte omöjligt. Det är dessutom något som ni redan har och kan använda, utan att det kostar något.

Funktionen som ni ska använda heter ”Presentera live” och finns i Powerpoints onlineversion. (För visst använder du nästan alltid en powerpoint att prata till på dina föräldramöten? 😉)

När ni använder denna funktion så kommer du i bildspelet först få upp en QR-kod på projektorn. Du ber alla deltagare scanna den QR-koden med sin mobiltelefon. Deltagarna får då möjlighet att följa din powerpoint på sin mobiltelefon, samtidigt som de får allt som du säger på svenska – direktöversatt till egna språket i realtid på sin mobiltelefon.

Så … hur gör du detta då?

1.      Öppna webbläsaren på din dator, och logga in på office.com Länk till annan webbplats. (Du loggar in med den e-postadress du har på skolan, och tillhörande lösenord).

2.      Tryck här på PowerPoint och skapa din presentation (eller öppna den du gjort tidigare).

3.      När du är klar trycker du på ”Bildspel” följt av pilen bredvid ”Presentera live v”, och slutligen ”Vem som helst”.

4.      Nu kan du starta presentationen härifrån genom att trycka på ”Presentera live”.

5.      Nu kommer startskärmen upp, med en QR-kod som är redo att scanna:

 

skärmdump


6.      När alla som vill har scannat QR-koden och anslutit trycker du på ”Visa bilder”.

7.      Nu är allt igång och du kan börja ditt föräldramöte, samtidigt som deltagarna kan läsa på sitt valda språk vad du säger på svenska!

Självklart finns det ett antal andra inställningar och funktioner som du också kan använda, men ovanstående är grunden och räcker långt… Men är du nyfiken och vill veta mer så klicka dig vidare till Microsofts supportsida om denna funktion: Presentera live: Engagera åhörarna med livepresentationer - Microsoft Support Länk till annan webbplats.

Förmodligen kan du hitta fler användningsområden, kanske i undervisningen? Bara fantasin sätter gränser!

 

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
   TILLBAKA

  Hantera flera språk samtidigt på föräldramötet

  Denna artikel är skriven av en ”gästbloggare” som arbetar centralt på Barn- och utbildningskontoret med digitaliseringsfrågor.