Välkommen till Eksjö kommun

svart tavla
LYSSNA

Begrepsstafett

Lite tävling är ju alltid kul och sätter extra fart på eleverna.

Jag brukar använda mig av ett litet enkelt tävlingsmoment som elevena gillar - nämligen begrepsstaffett.

Jag delar in eleverna i två grupper och placerar dem på led längst ner i klassrummet, sedan delar jag tavlan i två delar med ett streck och lagen utrustas med varsin whiteboardpenna.

Jag bestämmer en tid, ca 4-5 min och så får en elev i taget från vardera lag springa fram och skriva ett relevant begrepp som har med arbetsområdet att göra ex, judendom eller hållbar utveckling. När man är klar så springer man tillbaka och lämnar pennan till näste man. Jag brukar låta den som står bakom viska begrepp till den som när näst i tur om hen ber om det, så att alla kan skriva något.

När tiden är slut räknar vi vilket lag som skrivit flest begrepp på tavlan. Ibland delar jag ut extrapoäng till "särskilt svåra" begrepp. När vi är klara är ju hela tavlan full med begrepp och ibland har vi fortsatt övningen med att exempelvis para ihop dem och förklara på vilket sätt de hör ihop. Man kan ju också välja ut några begrepp som man skriver meningar till eller låta axelkompisar hjälpas åt att förklara alla begrepp.

Kul och enkel övning som ej kräver någon förberedelse. Perfekt att ta till när det är några minuter kvar av lektionen och det inte är lönt att börja med något nytt eller som inledning på en morgonlektion när eleverna är trötta och svåra att kicka igång. Efter en begreppsstaffet har de garanterat piggnat till!

 

Har du någon kul övning som dina elever gillar?

//Marie Titus Utvecklingslärare

 

 

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
     TILLBAKA

    Dagens blogginlägg innehåller ett tips om "begrepsstafett" - en övning som eleverna gillar!