Välkommen till Eksjö kommun

Bok
LYSSNA

Lästips: Förhållningssätt i skolan

Jag kom över en intressant Niclas Fohlin: Specialpedagogik (vilarare.se) Länk till annan webbplats. med specialläraren Niclas Fohlin som skriver om sin oro över att skolan blir alltmer auktoritär och strafforienterad, och hur det påverkar elevernas lärande och välmående.

Han menar att goda relationer är nyckeln till en framgångsrik skola. Fohlin kritiserar bland annat No Excuses-modellen Länk till annan webbplats. där han anser att den ignorerar elevernas behov och rättigheter, och kräver att skollagen förändras för att kunna införa modellen i Sverige. Han varnar för att elever som inte passar in i modellen blir de första offren i en skolmiljö där lydnad och straff blir normen.

Fohlin förespråkar en balans mellan krav och självständighet, där han argumenterar för att skolan måste undvika de farliga genvägar som de auktoritära metoderna lockar med, och i stället sträva efter en inkluderande, demokratisk och meningsfull skolgång för alla elever.

 

/Jesper Stejdahl förstelärare Ingatorpsskolan


Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
     TILLBAKA

    Jesper Stejdahl kom över en intressant krönika Länk till annan webbplats. med specialläraren Niclas Fohlin som skriver om sin oro över att skolan blir alltmer auktoritär och strafforienterad, och hur det påverkar elevernas lärande och välmående.