Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Talböcker och taltidningar

På biblioteket finns det talböcker på DAISY-skivor som är en internationell standard för digitala talböcker. De är gjorda så att man lätt kan hitta i boken och hela innehållet får plats på en eller två skivor.

DAISY-talböcker är speciellt framtagna för personer som av olika anledningar har svårt att läsa vanliga böcker. För att läsa DAISY-talböcker på skiva måste man ha en särskild DAISY-spelare. Vill du prova talböcker så finns det DAISY-spelare att låna kostnadsfritt från biblioteket under en viss tid. DAISY-spelare går även att få från syncentralen i Jönköping med remiss från läkare eller optiker. Det går även att läsa talböcker i en dator med ett speciellt läsprogram eller i en cd-spelare som kan läsa mp3.

Läsprogram för att läsa DAISY-skivor i din dator kan laddas ner från MTM's katalog Legimus Länk till annan webbplats. (Myndigheten för tillgängliga medier - tidigare Tal och punktskriftsbiblioteket).

Talböcker kostar ingenting att låna och de kan skickas portofritt hem till dig. Om vi inte har den talbok du söker här på biblioteket så försöker vi skaffa den så fort vi kan.

Taltidningar kan du prenumerera på genom att kontakta tidningsutgivaren. Du kan läsa den i Legimus app eller i en särskild DAISY-spelare för talböcker. För att skaffa en DAISY-spelare för talböcker kontaktar du Myndigheten för tillgängliga medier Länk till annan webbplats..

Talboken kommer är en tjänst där biblioteket kan lägga in talböcker direkt i din DAISY-spelare över nätet. Du kan ringa till biblioteket och fråga efter några böcker så lägger vi till dem i din spelare. Tjänsten är endast tillgänglig för dig som prenumererar på en taltidning.

Egen nedladdning av talböcker

Legimus

På MTM´s katalog Legimus Länk till annan webbplats. går det att själv ladda ner talböcker för att lyssna på i din dator, telefon eller bränna till cd-romskiva. För att kunna göra det så måste du bli en registrerad användare på Legimus, att registrera sig på Legimus går endast att göra via biblioteket. Är du intresserad av egen nedladdning så kontakta oss så bokar vi in en tid för registrering. Vid registreringen skriver man på ett avtal för att kunna använda Legimus och vi visar hur det går till att ladda ner och läsa talböcker. För att kunna använda Legimus måste du ha en läsnedsättning av något slag, vi kräver dock inga formella intyg eller liknande vid registreringen.

Appen Legimus

Om du har en i-phone/i-pad eller androidtelefon/surfplatta så finns det en app för att läsa talböcker. Mer information om hur du laddar ner och använder appen finns att läsa på Legimus Länk till annan webbplats..

Legimus

Talböcker med kommunal information

Eksjö kommun har tagit fram en CD i DAISY-format, med information om just Eksjö kommun. Denna innehåller bland annat information om: Eksjö kommuns organisation, öppettider, hemtjänst, hemsändning, färdtjänst, boende, sjuk- och tandvård, sorteringsguide samt allmänna lokala ordningsföreskrifter.

CD-skivan kan hämtas på biblioteken i Eksjö och Mariannelund samt på kommunens kontaktcenter.

 

Kontakt

Eksjö stadsbibliotek

Besök:

Kaserngatan 20 B, Eksjö

Post:

Eksjö stadsbibliotek, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-361 00

E-post:

stadsbiblioteket@eksjo.se

Sidan senast uppdaterad:

Talböcker och taltidningar

På biblioteket finns det talböcker på DAISY-skivor som är en internationell standard för digitala talböcker. De är gjorda så att man lätt kan hitta i boken och hela innehållet får plats på en eller två skivor.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.