Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Estetiska programmet - bild och form

Programmet ger dig möjligheten att utforska den visuella världen, oavsett om du drömmer om att bli fotograf, grafisk formgivare eller animatör. Ta chansen att utveckla ditt kreativa uttryck och låt bilderna tala för sig själva!

I vårt digitala samhälle har den fotografiska bilden blivit en kraftfull kommunikationsform. Vi möts av bilder överallt – i reklam, på TV, i tidningar och på internet. Efterfrågan på visuell kommunikation växer ständigt, och om du är intresserad av foto och bildskapande har du nu möjlighet att söka till det Estetiska programmet med fördjupning inom foto eller animation.

Sedan början av 2000-talet har Eksjö gymnasium erbjudit utbildning i animation inom ramen för det Estetiska programmet. Hos oss fär du en omfattande grundutbildning i bild och form ger dig de nödvändiga verktygen för att förstå och skapa visuella uttryck. Du kommer att utforska olika tekniker, material och stilar, och lära dig hur du kommunicerar med hjälp av bilder.

Fördjupningen Fotografi fokuserar på fotografi som konstform. Du kommer att lära dig allt från kamerateknik och komposition till bildbehandling och ljussättning. Genom praktiska övningar och projekt får du möjlighet att utveckla din egen fotografiska stil.

Förutom stillbilder kommer du även att arbeta med rörliga bilder. Detta inkluderar animerad film och spelgrafik. Du får lära dig hantverket bakom att skapa rörliga berättelser med hjälp av papper, penna och digitala verktyg.

Efter avslutad utbildning kommer du att vara väl förberedd för att självständigt arbeta med fotografi och visuell kommunikation. Du kan välja att fortsätta din utbildning på högskolenivå eller direkt gå ut i arbetslivet.

Animation

Så arbetar vi

Förutom en omfattande grundutbildning i bild och form är detta utbildningen för dig som vill arbeta med rörliga bilder och i synnerhet med den animerade bilden, i både film och spel. På den här utbildningen kommer du att lära dig hantverket att med papper, penna, och digitala verktyg skapa egna rörliga berättelser. Vi har 10 elevplatser per läsår. Det är ett högskoleförberedande program. Det innebär att ungefär hälften av din studietid består av gymnasiegemensamma ämnen.

I karaktärsämnena kommer du att arbeta tillsammans med skolans egna lärare, och möta yrkesverksamma konstnärer, animatörer och filmarbetare som gästlärare. I början av årskurs ett arbetar du med flera kortare styrda övningsuppgifter i de olika kurserna. Efterhand arbetar du i större schemablock och du får ett större eget ansvar för hur du använder din arbetstid. Inspiratörer är viktiga för den skapande människan. Därför kommer du också att få se mycket bilder, film och animation, både från förr och nu.

Fotografisk bild

Den fotografiska bilden blir allt viktigare i vårt alltmer digitala samhälle. Vi möts av bilder överallt. I reklam, på TV, i tidningar och inte minst på Internet och i sociala medier. Efterfrågan på att kunna kommunicera visuellt blir allt större.

Du som är intresserad av foto kan nu söka till det Estetiska programmet med fotoinriktning. Det är en bred utbildning där du får lära dig allt du behöver för att sedan självständigt arbeta med fotografi.

Årskurs 1: Lära känna de olika inriktningarna

Det första året läser du alla bildestetiska ämnen, det vill säga foto, animation och bild och form. Detta för att du ska kunna känna på inriktningarna och sedan välja den som passar dig bäst. Här får du lära dig grunderna i hur digitalkameran fungerar, hur man hanterar inställningar och att fotografera efter olika teman.

Årskurs 2: Äventyrsfotografering och drönarkort

I årskurs två väljer du din inriktning. Du som väljer fotografisk bild får från och med nu helt fördjupa dig i foto. Du får lära dig att fotografera i olika ljusförhållanden, porträtt, studiofotografering och hur man planerar fotosessioner. I utbildningen är vi mycket ute i naturen och går på olika utflykter som ger intressanta fototillfällen. Vi fotograferar även dokumentärt och olika events som exempelvis Eksjö Stadsfest.

I utbildningen ingår förberedelser och test för drönarkort. För att få behörighet som operatör och pilot krävs att man har genomgått en utbildning och klarat testet. Under årskurs två studerar vi tillsammans och flyger drönare med handledare.

Årskurs 3: Bygga en egen portfolio

Vi det här laget har du en god grund för att arbeta självständigt med foto. Du får allt större ansvar för att fotografera på egen hand och du får experimentera och utveckla din egna fotografiska stil. Du bygger nu din portfolio och får även lära dig om marknadsföring, hur man sköter sociala medier och hur man driver företag som fotograf. Som examensarbete får du vara med och anordna en fotoutställning och nu får du även göra drönartestet!

Arbetsprov

Intervjudag och arbetsprov

Under vårterminen kallas alla preliminärt antagna samt reserver, i sällskap med föräldrar/vårdnadshavare, till en obligatorisk introduktionsdag för ett arbetsprov på plats och en intervju kring vad du har för förväntningar på utbildningen och så vill vi lära känna dig lite bättre!

Vi informerar också om skolan och visar elevhemmet för de som är intresserade av det.

Galleri

Bild: Monter med lerfigurer.

På Estetiska programmet - bild och form arbetar vi med måleri, lerfigurer, offentlig konst, digitalt skapande och mycket annat!

Exempel på animationer skapade av elever på Estetprogrammet med fördjupning animation.

Våra medarbetare

Det är viktigt för oss att ha kontakt med animationsbranschen. Därför har vi regelbundet besök av yrkesverksamma animatörer och filmkonstnärer. Här presenteras några av dem.

Lasse Persson

Lasse har varit gästlärare hos oss sedan utbildningen startade 2001. Lasse har arbetat professionellt med animation sedan mitten av 1980-talet. Han har arbetat många år tillsammans med Per Åhlin, varit med och gjort Resan till Melonia och på senare år bl a regisserat Spöket Laban. Hans egen debutfilm Honey Bunney hade premiär 1992. http://vimeo.com/swedishecstasyfilm Länk till annan webbplats.

Mattias Gordon

Matthias har arbetat professionellt med animation och illustration sedan mitten av 1980-talet. Redan under gymnasietiden startade han Sveriges första animationstidning, "Storyboard". Mattias Gordon - YouTube Länk till annan webbplats.

Annika Giannini

Annika arbetar som animatör i långfilmer som "Emil & Ida i Lönneberga", tv-serier om "Lilla och Långa Farbrorn" såväl som i egna projekt. Hon är också verksam som författare och illustratör till barnböcker som "Majsans Mysterier" och "Majsans skattkarta". Annika Giannini (animega.se) Länk till annan webbplats.

Mushus i gamla stan.

Mushus i Eksjö

Eksjö Stadsutveckling ville öka engagemanget i stadsmiljön och gav i uppdrag till Estetiska programmet - bild att skapa “mushus” i Eksjös gamla stad. De små husen står uppställda hela sommaren.

Elever från ES21 och ES22 genomförde projektet under våren inom ämnet Form, i samarbete med en snickare som byggde de yttre ramarna. Det är fantastiskt att se hur samarbete mellan skolor och yrkesverksamma kan bidra till att försköna och engagera i stadsmiljön!

Bästa Animation 2024

Varje år skapar eleverna i årskurs tre varsin animerad kortfilm. Filmerna premiärvisas på biograf Metropol i Eksjö i slutet av maj.

Av dessa filmer röstar våra gästlärare fram "Bästa Animation" och 2024 gick priset till filmen "Lax". Priset består av en orginalcell ur den första animerade filmen om Pelle Svanslös (1981). Filmen regisserades av animatören Stig Lasseby som var verksam i Eksjö och startade dessutom den första animationsutbildningen i staden.

Kontakt

Rektor
Tomas Erazim
e-post: tomas.erazim@eksjo.se
telefon: 0381-363 36

Sidan senast uppdaterad:

Eksjö gymnasiums Estetistka program - Bild och form

På Eksjö gymnasiums Estetistka program - Bild och form får du arbeta med animerad film, bild och form, digitala verktyg, film- och tv-kunskap och förstås bild och form.

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567