Välkommen till Eksjö kommun

Bild:  Collage av examensfilmer.
LYSSNA

Estetiska programmet - Bild och Form

Vi möter den animerade bilden överallt - i TV, film, dataspel, information, journalistik, konst, utbildning, tecknad film med mera.


Grunden är den klassiska animationen, den teknik som Disney och andra filmmakare använt sig av när de skapat sina odödliga mästerverk.

Bästa Animation 2023

Varje år skapar eleverna i årskurs tre varsin animerad kortfilm. Filmerna premiärvisas på biograf Metropol i Eksjö i slutet av maj.

Av dessa filmer röstar våra gästlärare fram "Bästa Animation" och 2023 gick priset till den svarta komedin The Order of the Now. Priset består av en orginalcell ur den första animerade filmen om Pelle Svanslös (1981). Filmen regisserades av animatören Stig Lasseby som var verksam i Eksjö och startade dessutom den första animationsutbildningen i staden.

Bild- och formgivning med fördjupning i animation

Sedan början av 2000-talet har Eksjö gymnasium erbjudit utbildning i animation inom ramen för det Estetiska programmet. Förutom en omfattande utbildning i bild och form lär du dig grunderna i den klassiska animationen. Det vill säga i första hand att med papper, penna och digitala verktyg skapa rörliga bilder. Men även att i 3-dimensionell form arbeta med till exempel ler- och dockanimation.

Allt detta ger dig värdefulla kunskaper för kommande studier och arbete inom animation och/eller speldesign.

Bild- och formgivning med fördjupning Fotografisk bild

Den fotografiska bilden blir allt viktigare i vårt alltmer digitala samhälle. Vi möts av bilder överallt. I reklam, på TV, i tidningar och inte minst på Internet och i sociala medier. Efterfrågan på att kunna kommunicera visuellt blir allt större.

Besök oss!

Du som är intresserad av bild, form och animation kan komma och besöka det Estetiska programmet en eller flera dagar. Du får prova på hur det är att skapa animationer och andra uppgifter som vi arbetar med i de estetiska ämnena.

Fördjupning Animation

Så arbetar vi

Förutom en omfattande grundutbildning i bild och form är detta utbildningen för dig som vill arbeta med rörliga bilder och i synnerhet med den animerade bilden, i både film och spel. På den här utbildningen kommer du att lära dig hantverket att med papper, penna, och digitala verktyg skapa egna rörliga berättelser. Vi har 10 elevplatser per läsår. Det är ett högskoleförberedande program. Det innebär att ungefär hälften av din studietid består av gymnasiegemensamma ämnen.

I karaktärsämnena kommer du att arbeta tillsammans med skolans egna lärare, och möta yrkesverksamma konstnärer, animatörer och filmarbetare som gästlärare. I början av årskurs ett arbetar du med flera kortare styrda övningsuppgifter i de olika kurserna. Efterhand arbetar du i större schemablock och du får ett större eget ansvar för hur du använder din arbetstid. Inspiratörer är viktiga för den skapande människan. Därför kommer du också att få se mycket bilder, film och animation, både från förr och nu.

Fördjupning Fotografisk bild

Den fotografiska bilden blir allt viktigare i vårt alltmer digitala samhälle. Vi möts av bilder överallt. I reklam, på TV, i tidningar och inte minst på Internet och i sociala medier. Efterfrågan på att kunna kommunicera visuellt blir allt större.

Du som är intresserad av foto kan nu söka till det Estetiska programmet med fotoinriktning. Det är en bred utbildning där du får lära dig allt du behöver för att sedan självständigt arbeta med fotografi.

Årskurs 1: Lära känna de olika inriktningarna
Det första året läser du alla bildestetiska ämnen, det vill säga foto, animation och bild och form. Detta för att du ska kunna känna på inriktningarna och sedan välja den som passar dig bäst. Här får du lära dig grunderna i hur digitalkameran fungerar, hur man hanterar inställningar och att fotografera efter olika teman.

Årskurs 2: Äventyrsfotografering och drönarkort
I årskurs två väljer du din inriktning. Du som väljer fotografisk bild får från och med nu helt fördjupa dig i foto. Du får lära dig att fotografera i olika ljusförhållanden, porträtt, studiofotografering och hur man planerar fotosessioner. I utbildningen är vi mycket ute i naturen och går på olika utflykter som ger intressanta fototillfällen. Vi fotograferar även dokumentärt och olika events som exempelvis Eksjö Stadsfest.

I utbildningen ingår förberedelser och test för drönarkort. För att få behörighet som operatör och pilot krävs att man har genomgått en utbildning och klarat testet. Under årskurs två studerar vi tillsammans och flyger drönare med handledare.

Årskurs 3: Bygga en egen portfolio
Vi det här laget har du en god grund för att arbeta självständigt med foto. Du får allt större ansvar för att fotografera på egen hand och du får experimentera och utveckla din egna fotografiska stil. Du bygger nu din portfolio och får även lära dig om marknadsföring, hur man sköter sociala medier och hur man driver företag som fotograf. Som examensarbete får du vara med och anordna en fotoutställning och nu får du även göra drönartestet!

Ansökan

Du ska ansöka i den kommun där du bor och den ska vara inne senast det datum som gäller för att söka ett gymnasieprogram.

Intervjudag och arbetsprov

Under vårterminen kallas alla preliminärt antagna samt reserver, i sällskap med föräldrar/vårdnadshavare, till en obligatorisk introduktionsdag för ett arbetsprov på plats och en intervju kring vad du har för förväntningar på utbildningen och så vill vi lära känna dig lite bättre! Vi informerar också om skolan och visar elevhemmet för de som är intresserade av det.

Elevhem

Vi har ett elevhem kopplat till skolan. För mer information och ansökan läs här: Elevhemmen på Eksjö gymnasium

Galleri

Exempel på klassisk animation med papper och penna, inskannat och digitalt bearbetat till rörliga bilder.

Bild: Monter med lerfigurer.

Lerfigurer tillverkade i Plastilina, Super sculpy, ståltråd, tyg och bomull.

Våra medarbetare

Det är viktigt för oss att ha kontakt med animationsbranschen. Därför har vi regelbundet besök av yrkesverksamma animatörer och filmkonstnärer. Här presenteras några av dem.

Håkan Wennström

Håkan är bildkonstnär som använder sig av animationen som verktyg. Han har arbetat med oss sedan utbildningens start och har specialiserat sig på mer experimentell och "fri" animation. Några exempel:
När vi dör / When we die Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Friluftsliv / Outdoor Life Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träd/Trees Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lasse Persson

Lasse har varit gästlärare hos oss sedan utbildningen startade 2001. Lasse har arbetat professionellt med animation sedan mitten av 1980-talet. Han har arbetat många år tillsammans med Per Åhlin, varit med och gjort Resan till Melonia och på senare år bl a regisserat Spöket Laban. Hans egen debutfilm Honey Bunney hade premiär 1992. http://vimeo.com/swedishecstasyfilm Länk till annan webbplats.

Mattias Gordon

Matthias har arbetat professionellt med animation och illustration sedan mitten av 1980-talet. Redan under gymnasietiden startade han Sveriges första animationstidning, "Storyboard". Mattias Gordon - YouTube Länk till annan webbplats.

Michael Ekblad

Michael har varit gästlärare hos oss sedan utbildningen startade 2001. Michael har arbetat professionellt med animation sedan mitten av 1980-talet, både nationellt och internationellt. För TV har han bl a regiserat Karlsson på taket och Molly Monster. Tillsammans med Christian Ryltenius driver han företaget Sluggerfilm som nu är aktuella med filmen om Bamse:
www.sluggerfilm.com Länk till annan webbplats.

Annika Giannini

Annika arbetar som animatör i långfilmer som "Emil & Ida i Lönneberga", tv-serier om "Lilla och Långa Farbrorn" såväl som i egna projekt. Hon är också verksam som författare och illustratör till barnböcker som "Majsans Mysterier" och "Majsans skattkarta". Annika Giannini (animega.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Rektor
Tomas Erazim
e-post: tomas.erazim@eksjo.se
telefon: 0381-363 36

Sidan senast uppdaterad:

Eksjö gymnasiums Estetistka program - Bild och form

På Eksjö gymnasiums Estetistka program - Bild och form får du arbeta med animerad film, bild och form, digitala verktyg, film- och tv-kunskap och förstås bild och form.

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567