Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Husdjur

Husdjur - en familjemedlem som kräver särskilt ansvar. Du får gärna ha husdjur i din lägenhet, men du har alltid ansvar för att djuren inte är till obehag för dina grannar.

Vi ber dig att inte rasta dina husdjur inom fastighetsområdet. Därför ber vi dig om följande:

  • Släpp inte ut djur utan tillsyn.
  • Se till att hundar och katter inte förorenar på området, speciellt inte i närheten av barnens lekplatser.
  • Var varsam med pälsdjur, eftersom många är allergiker. Detta gäller bland annat i tvättstugan, där katt- och hundhår kan samlas i torktumlarfilter.

Nedan följer några regler för dig och ditt husdjur. Om du tar hänsyn till dem, så ökar trivseln för alla boende i området, både djurägare och andra.

Om ett husdjur ställer till bekymmer för dig
Blir du besvärad av ett husdjur bör du i första hand kontakta djurägaren direkt. I andra hand vända dig till Eksjöbostäder.

Hunden - människans bästa vän

Även om du vet att just din hund är den snällaste av dem alla, så är många människor rädda för hundar. Håll därför alltid din hund kopplad. Plocka alltid upp efter din hund när den rastas. Torka gärna av din hunds tassar och päls innan du tar in den i trapphuset när det regnar ut och din hund är smutsig.

Tänk på att din hund kan skälla när du inte är hemma. Kolla gärna med din grannar.

Katten är ditt ansvar

Du har alltid ansvar för din katt och vad den gör — oavsett om den är inne- eller utekatt. En innekatt är lättare att ha uppsikt över och därmed lättare att ta ansvar för. Tänk på att en utekatt kan ställa till bekymmer för andra boende genom att den förorenar i sandlådan, revirmarkerar på bilar och byggnader eller repar lacken på bilar.

Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden lägger sig som en propp i rören och täpper till avloppet. Släng istället sanden i hushållsoporna och se till att de är ordentligt förslutna.

Om du väljer att sätta upp ett kattnät på din balkong, ska det vara transparent. Det är inte tillåtet att installera kattlucka.

Märk din katt med halsband eller öronmärkning. Då vet alla att det är en tamkatt som sköts och matas. Utan märkning riskerar du att katten tas för vildkatt och blir infångad.

Ormar, spindlar och andra mer ovanliga husdjur

Väljer du ett mer ovanligt husdjur bör du kolla med Eksjö kommuns miljöenhet om det finns särskilda regler som du måste följa.

Många är rädda för ormar, spindlar och andra mer ovanliga husdjur. Av hänsyn till dem bör du hålla djuren inomhus samt sätta skyddsnät vid brunnar och ventiler, så att dina grannar kan känna sig trygga.

Kontakt

Eksjöbostäder AB

Besök:

Österlånggatan 16, Eksjö (bokade besök)

Post:

Eksjöbostäder AB, 575 80 Eksjö

Telefon:

Telefontid:

Måndag-fredag klockan 9.00-12.00
Måndag och onsdag klockan 13.00-15.00
Torsdag klockan 15.00-17.00

Sidan senast uppdaterad:

Eksjöbostäders information om husdjur

Regler för dig som har husdjur

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567