Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Skadedjur

Hyresgästen ska begränsa risken för skadedjur. Skadedjur trivs inte i rena och torra utrymmen. Därför är städning A och O, även i vinklar och vrår.

Om du får skadedjur i lägenheten måste du kontakta Felanmälan så fort som möjligt så att spridningen kan stoppas. Eksjöbostäder har avtal med ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning. Vid sanering och efterbehandling är det viktigt att du som hyresgäst hjälper till och följer de instruktioner du får så att skadedjuren inte kommer tillbaka.

Vägglöss

Vägglöss är aktiva på natten och lever av att suga blod från oss människor. De är fem till åtta millimeter, rödbruna och liknar små platta skalbaggar.
Svart spilling, blodfläckar på lakanet och utslag på kroppen efter insektsbett kan vara tecken på att du fått vägglöss. Känner du dig osäker kan du pröva att fästa dubbelhäftande tejp runt om sängbotten. Om du har vägglöss kommer de att fastna i tejpen inom de närmsta dagarna.

Var extra uppmärksam om du tar hem begagnade möbler som soffor och sängar, dessa kan sprida vägglöss.

För att bli av med vägglöss krävs sanering. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med lössen.

Kackelackor

Kackelckor kan både äta av dina livsmedel, smutsa ner dem och avge en otäck lukt. De angriper också textiler, papper och läder. Kackelackan kan sprida smitta och ses som en sanitär olägenhet. Kackelackan blir 12-16 millimeter lång. Den trivs bäst vid ugnar, värmerör, kylskåpsmotorer och andra ställen där det är 25-33 grader. Den är mycket ljusskygg och gömmer sig i mörka och trånga sprickor. Tips för att slippa kackelackor:

  • Städa och håll rent hemma, då tar du bort födan för kackelackorna.
  • Förvara livsmedel i täta lådor eller plastpåsar.
  • Töm soppåsen ofta så att inte lukten av mat drar till sig insekter.
  • Undvik att låta husdjurens mat stå framme för länge.
  • Se upp för fuktskadade områden, där trivs kackelackorna.

Misstänker du att du har kackelackor kan du dra ut spisen. Finns det kackelackor i lägenheten gömmer de sig nästan alltid där.

Större skadedjur

Tänk på att inte mata fåglar från balkongen eller på uteplatsen, eftersom spilld mat kan locka till sig råttor och möss.

Kontakt

Eksjöbostäder AB

Besök:

Österlånggatan 16, Eksjö (bokade besök)

Post:

Eksjöbostäder AB, 575 80 Eksjö

Telefon:

Telefontid:

Måndag-fredag, klockan 9.00-12.00
Måndagar och onsdagar, klockan 13.00-15.00
Torsdagar, klockan 15.00-17.00

Sidan senast uppdaterad:

Eksjöbostäders information om skadedjur

Eksjöbostäders information om skadedjur

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567