Välkommen till Eksjö kommun

LYSSNA

Branscher i Eksjö kommun

I Eksjö kommun finns det idag cirka 1 750 företag. En majoritet är små och medelstora företag i en bredd av branscher.

Eksjö är en kommun som präglas av en branschbredd i näringslivet, en levande småföretagaranda och turisminriktning utöver flera offentliga organisationer. Här är träindustrin en betydelsefull identitet för regionen och vård- och omsorgs­branschen är stor och ständigt växande. Det privata näringslivet består av många små och medelstora företag där jord- och skogsbruksföretagen är en majoritet och besöksnäringen är i sitt esse.

Du kan läsa mer om de olika branscherna som finns och verkar inom kommunen under rubrikerna nedan:

Café och restaurang

fyra kanelbullar som någon håller i händerna

Caféer och restauranger lockar till sig både invånare och besökare för dagens alla måltider.

Caféverksamheten i Eksjö kommun blomstrar året runt, med en stark ökning under sommarhalvåret och i juletider. Antal restauranger i Eksjö har ökat och det finns en delikat blandning av mat, dryck och godsaker. Från den traditionella pizzerian till den mer nischade restaurangen för finsmakaren. När sommarkvällsolen tittar fram är café- och restaurangverandorna fulla av besökare och du kan känna en internationell puls i luften.

På landsbygden hittar man en blandning av café- och restaurangverksamheter, gårdsbutiker och lanthandel. Här finns lokala producenter som levererar varor till både invånare och andra företagare. Då närproducerat och lokala varor ligger högt i prioritering hos konsumenterna har Reko-ringen kommit att bli ett uppskattat inslag runtom i kommunen.

Eksjös matgata

Under pandemin valde många företagare att satsa sig genom utmaningarna och något som kom att börja kallas Eksjös matgata formades. Under dessa år kom flera nya restauranger och verksamheter för dryck och mathantverk igång i Gamla stan. Branschen fortsätter att vara attraktiv i Eksjö och restaurang­verksamheterna sprider ut sig med jämna mellanrum från Södra till Norra Storgatan. 

Handelsverksamhet

En kvinna betalar i en klädaffär.

Eksjö kommun har ett brett utbud av handelsverksamheter och butiker. Allt från livsmedel till den stora bygghandeln är spridda från Eksjö stad ända till kommungränsen i öst.

Handel i Eksjö stad

Eksjö upplevs som en mysig handelsstad att gå runt och strosa i. De exklusiva butikerna i Eksjö lockar kunder från grannkommunerna och även längre ifrån.

I stadskärnan hittar du olika småhandelsbutiker som exempelvis erbjuder skor, kläder, smycken och inredning. Det finns även florister och butiker för pysslare och hemmafixare. Du kan hitta diverse olika godsaker som italienska delikatesser, specialdesignade tårtor, lokalt producerad mat och sötsaker från hela Småland. Besökare återkommer för det unika utbudet och framförallt uppmärksammas Eksjös handlare specifikt för det personliga värdskapet.

I stadens utkanter finner man både större bygghandel och sportbutik. Ska du satsa på en ny bil, cykel, moped eller fyrhjuling finns flera företag att välja på, bland annat en av Sveriges största butiker för mopeder och fyrhjulingar. Se vad du kan handla i Eksjö på Eksjö handels webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Handel på landsbygden

På landsbygden hittar du både livsmedelsbutiker, lanthandlare och gårdsbutiker utspridda med jämna mellanrum över kommunen. Där kan du hitta allt från vanliga livsmedelskedjor, till unika små butiker med närproducerade varor och mathantverk.

Bilden visar ett par händer som tillverkar marknadsgodis.

I Mariannelund finner man en butiksbredd från blomsteraffär och inredningsbutiker till den stora bygghandeln. Lokala mathantverk kan du handla på bygdens eget bageri och café. Ett stenkast bort finns det snart hundraåriga karamellkokeriet som gör godis efter egna recept och hantverksmässiga metoder. Där hittar du några av Ernst Kirchsteigers favoritgodissorter som återkommer på julbordet i "Jul med Ernst".

Hustillverkning

Bilden visar resning av en villa med en lyftkran

Småland förknippas ofta med trähus. I Eksjö kommun finns både trähustillverkning och de gamla trähusen i Gamla stan.

I och runt Eksjö kommun återfinner man flera av branschens ledande trähustillverkare. Många kopplar ihop Eksjö kommun med husleverantörerna Hjältevadshus och Eksjöhus. Båda företagen har gedigen erfarenhet i husbranschen och har skapat kvalitetshus till svenska och utländska hushåll i över 70 år. Eksjöhus prisas ofta i både kvalitetssammanhang och har vunnit Årets småhus flera tillfällen, senast 2020. Företaget är även en av de ledande hustillverkarna i Sverige. Hjältevadshus har uppmärksammats återkommande i branschen och i kvalitetssammanhang som nollfelsaktör. Det vill säga att det inte finns något att anmärka på vid slutbesiktning. Det blev de också prisade för under 2022.

I kommunen hittar du även lokalt fokuserade, likväl globalt ledande, företag som bidrar med material för husbyggnationer. I kommunen finns flera sågverk som levererar virke och träskydd, entreprenadföretag, fönsterfabrik och ledande tillverkare av ytbehandlingar. Det finns också mindre aktörer i branschen som har betydande roller i tillverkningen. Här finns exempelvis lokalt producerade takstolar och finsnickeritjänster.

Från skog till inflyttningsfärdigt hus är det många människor som hinner vara involverade. Husbyggnadsbranschen är därför, tillsammans med alla sina underleverantörer, viktiga arbetsgivare för kommunen och bidrar till många arbetstillfällen för invånare och inpendlare.

Hälsa, skönhet och välmående

Allt fler hälsoföretag och skönhetsverksamheter har funnit sin plats både i Eksjös stadskärna och ute på landsbygden.

Branschen skönhet och hälsa är något som ökat ordentligt under pandemiåren och är populära hos invånarna. Branschen har många olika inriktningar, bland annat frisörer, massörer, varierande former av kroppsvård och diverse olika skönhetssalonger. Många har sina återkommande kunder och en del har almanackan full för ett par månader framåt. Under 2023 blev Elias Habibson från Oak Lake Barbershop i Eksjö nationell vinnare av titeln Årets barberare 2023.

Inriktningen hälsa och fritid är en bransch som också fått extra fokus de senaste åren. I kommunen finns många gym och sport- och fritidsanläggningar att välja på, både centralt men även på landsbygden. I kommunen finns både längdskidspår och slalombacke, båda med konstsnö, och en avancerad moutainbikebana.

Jord- och skogsbruk

Kvinna håller i en höna

Jönköpings län förknippas med kreativa och utvecklande gröna näringar där regionens företagande, livsmedelsproduktion och livsmedelsförädling hamnar i centrum och lockar intresse för såväl företagare, invånare och besökare.

I Eksjö kommun finns många företag inom de gröna näringarna och området har stora möjligheter och förutsättningar med produktion och kompetens kring företagande på landsbygden. Småland är en plats för verksamheter som lever på skogsbruket och är därför en viktig bransch inom näringslivet och som arbetsgivare. Det finns möjligheter och förutsättningar till nya tjänster och produkter.

Den närproducerade maten är prioriterad hos både företagare och invånare och de senaste åren har utvecklingen av småskaliga producenter tagit fart.  I kommunen finns duktiga, kreativa företagare som ägnar tiden åt att se till så att våra matbord fylls med god och bra mat. Mat som också ska ”kännas bra i magen”. Miljö- och hållbarhetsfrågorna har succesivt fått en mer framträdande roll i debatten och skapar nya trender och vanor, samt visar en synlig medvetenhet i efterfrågan på lokalt producerade livsmedel.

Tillverkningsindustri

I Eksjö kommun är tillverkningsindustrin en stabil bransch som fortsätter utvecklas med pågående trender inom hållbarhet och modern teknik.

Med fokus på trender, modern teknik och hållbarhetsaspekter så fortsätter tillverkningsindustrin att växa i kommunen. Många av de större företagen är från början familjeföretag som fortsatt växa under många tiotals år där en del börjar närma sig 100-års jubileum. Det startas även idag nya tillverknings­företag som fortsätter att utveckla utbudet i Eksjö kommun och regionen. Allt oftare ser blivande entreprenörer ett lokalt behov och startar nya verksamheter för att täcka just det behovet för både privata och företagskunder.

Tillverkningsindustrin bidrar till många arbetstillfällen för både invånare och inpendlare. Flera av industrierna räknas som Eksjö kommuns främsta arbetsgivare, varav nio av de femton största privata arbetsgivare är just tillverkningsindustrier. Branschen är bred och det tillverkas exempelvis gjutgods, maskindelar och diverse träproduktioner. En del är fokuserade på kunder i regionen, medan andra är globalt ledande inom sin produktkategori.

Turism och besöksnäring

Bild på Gamla stan i Eksjö och ridande husarer Rättigheter köpta 170401-200331.

Kulturhistoriska miljöer, en unik trästad, småländska urskogar, oförglömliga utsikter och glittrande vatten. Ett levande kultur- och evenemangsliv. Det upplever besökaren i Eksjö!

Besöksnäringen är en stark bransch i Eksjö kommun och som blomstrar speciellt mycket under sommarhalvåret och vid juletid. Det finns flera anledningar att åka till Eksjö kommun som besökare, då det stora utbudet av aktiviteter är brett och passar flera målgrupper; kulturälskaren, tävlings­människan, sporttoken, musikfantasten, detaljshopparen och historiemästaren. Och framförallt Astrid Lindgren-fansen!

Den unika trästaden – Eksjö är en av Europas bäst bevarade trästäder. Känslan av svunna tider lever än och lockar hit såväl svenska som utländska turister. Trivsamt strosar besökarna runt i den flera hundra år gamla staden och besöker muséet, de lokala butikerna och matställena. Sommaren är en stark säsong för näringslivet i stan! Under sommarens lördagar kommer dessutom Eksjös militärhistoria ut på gatorna i en vaktparad med musikkår och ridande husarer. En syn och upplevelse som besökarna inte glömmer!

Astrid Lindgrens barndomsmiljöer – På landsbygden finner man det Småland där Astrid Lindgrens sagor formats och miljöer där filmerna spelades in. Detta tar kreativitet in i turismbranschen där entreprenörer skapar koncept som tar besökarna genom Astrid Lindgrens barnfilmsmiljöer i samarbete med andra lokala företag. I Mariannelund finner man bland annat Filmbyn Småland som från början var ett landsbygdsprojekt som ledde till ett barnfilmsmuseum.

Kultur, evenemang och sport – Eksjö kommun, föreningsliv och företagare skapar exklusiva evenemang i kontraster till kommunens gamla historia. Evenemangen lockar besökare från både grannkommunerna, men också från resten av Sverige. På sommaren arrangeras en mängd olika kulturevenemang i staden, där den mest kända är Eksjö stadsfest. För tävlingsmänniskan anordnas olika lopp, bland annat Eksjö stadslopp, Ränneslättsloppet och Swimrun. Under dessa tillfällen fylls staden och boenden av besökare och företag inom besöksnäringen har full agenda.

Naturmiljöer – I Eksjö kommun finns många fina badsjöar och vid några av dessa ligger campingar placerade. Skurugata är en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga natur­fenomen. Utsiktspunkten Skuruhatt är en av Smålands högsta punkter med sina 337 meter över havet. Skrôle Hie är ett naturreservat där bäcken forsar fram mellan branta bergväggar och stora stenblock. Miljön närmast bäcken har hög luftfuktighet och många arter som lever här är beroende av den fuktiga miljön för sin överlevnad.

Vill du veta mer om besöksnäringen i Eksjö kommun kan du besöka visiteksjo.se  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vård och omsorg

A detail of an elderly man outdoors with a walking stick

Vård och omsorg är en ständigt växande bransch med flera olika inriktningar för verksamheterna.

I en undersökning av Företagarna redovisar resultatet att vård och omsorgs-branschen är större i Eksjö än i jämförelse med genomsnittet i Sverige. De olika yrkena är många och branschen är ständigt växande med många olika inriktningar, exempelvis HVB, LSS, äldreomsorg, hemtjänst, fysioterapi vårdcentral, tandvård och regionsjukhus.

Arbetstillfällen finns både hos de offentliga arbetsgivarna och i det privata näringslivet, vilket bidrar till att många pendlar till Eksjö för arbete. Bland annat finns Höglandssjukhuset, ett av de tre regionsjukhusen i Jönköpings län, dit många pendlar för arbete. Även kommunen är en stor offentlig arbetsgivare inom vård och omsorg. I det privata näringslivet är de största arbetsgivarna Attendo, Nytida Eken care och Atollen omsorg.

Detta gäller för din bransch
För att starta, etablera eller förändra din verksamhet kan det behövas tillstånd, registrering eller någon annan form av anmälan till kommunen och andra myndigheter. Se vad som gäller för just din bransch.

Kontakt

Näringslivsenheten

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

Sidan senast uppdaterad:

Branscher kommun

I Eksjö kommun finns det idag cirka 1 750 företag. En majoritet är små och medelstora företag i en bredd av branscher.

En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.

Till toppen

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Samma tider som ovan.

Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.