Välkommen till Eksjö kommun
Brandsäkerhet
Det finns mycket du kan göra för att minska risken för bränder. Här kan du bland annat läsa om brandskydd i hemmet, eldning utomhus samt vad som gäller för majbrasor och fyrverkerier.
En brand kan snabbt utvecklas så att den hotar liv och saker som du värdesätter. Det vanligaste är att bostadsbränder startar vid matlagning eller eldning i eldstad. De flesta dödsbränder inträffar under natten och orsakas ofta av sängrökning, ett kvarglömt ljus eller elfel.
Eldning utomhus
Från och med 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser om bioavfall. I begreppet bioavfall ingår förutom livsmedels- eller köksavfall (även kallat matavfall) också trädgårds- eller parkavfall. De nya bestämmelserna är en del av införandet av EU:s avfallsdirektiv, som bland annat innebär att bioavfall i första hand ska materialåtervinnas.
De nya bestämmelserna innebär att trädgårdsavfall ska komposteras på tomten, lämnas till en återvinningscentral, eller samlas in av kommunen. I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.
De nya förutsättningarna gäller inte bara för privatpersoner, utan också trädgårds- eller parkavfall från olika verksamheter och de gäller i hela kommunen. Om det handlar om kommunalt avfall ska avfallet tas omhand av kommunen, i annat fall ansvarar verksamhetsutövaren för att det tas omhand på rätt sätt.
Möjlighet att söka dispens
Det finns möjlighet att söka dispens från förbudet hos myndighetsnämnden i Eksjö kommun. Dispensansökan är en prövning och för den utgår timavgift enligt fastställd taxa. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla de uppgifter om eldningen som krävs för att nämnden ska kunna pröva frågan.
Bestämmelserna om eldning av trädgårdsavfall gäller även eldar vid exempelvis Valborgsfiranden. För eld vid Valborgsfirande krävs att dispens söks innan.
Mer information
För mer information om bestämmelserna, se Naturvårdsverkets webbplats:
Nya bestämmelser förbjuder eldning av trädgårdsavfall på tomten Länk till annan webbplats.
För mer information om hur trädgårdsavfall antingen kan lämnas till kommunens återvinningscentral eller hämtas av kommunen genom abonnemang av kärl särskilt avsett för trädgårdsavfall, se Eksjö Energis webbplats:
Trädgårdsavfall - Eksjö Energi Länk till annan webbplats.
Frågor
För frågor kring hantering av trädgårdsavfall samt frågor om dispens, kontakta miljöenheten via kontaktcenter, telefon 0381-360 00 eller via e-post samhallsbyggnad@eksjo.se
Släng inte trädgårdsavfall i skogen
Tänk också på att det inte är tillåtet att slänga trädgårdsavfallet i skog och mark utanför din fastighet, som exempelvis tillhör kommunen eller annan fastighetsägare.
Majbrasor/eldar vid Valborg
Nya regler kring eldning av trädgårdsavfall gäller även majbrasor/eldar vid Valborgsfiranden
Det finns möjlighet att söka dispens från förbudet hos myndighetsnämnden i Eksjö kommun (läs mer om bestämmelserna om bioavfall ovan). Dispensansökan är en prövning och för den utgår timavgift enligt fastställd taxa. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla de uppgifter om eldningen som krävs för att nämnden ska kunna pröva frågan.
Bestämmelserna om eldning av trädgårdsavfall gäller även eldar vid exempelvis Valborgsfiranden. För eld vid Valborgsfirande krävs att dispens söks innan.
För frågor om dispens, kontakta miljöenheten via kontaktcenter, telefon 0381-360 00 eller via e-post samhallsbyggnad@eksjo.se
Brandrisk
Upplysningar om brandrisk lämnas dagligen av SMHI.
SMHI, brandrisk Länk till annan webbplats.
Upplysning om eldningsförbud och regler för bränning lämnas också av SOS Alarms telefonsvarare, telefon 036-16 85 22.
Ytterligare prognoser om spridnings- och antändningsrisk finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
MSB har en app "Brandrisk ute". I appen får du:
- Koll på brandrisken där du befinner dig.
- Koll på om det råder eldningsförbud.
- Råd om hur du eldar och grillar på ett säkert sätt.
Mer information om appen och hur du laddar ner "Brandrisk ute" Länk till annan webbplats.
Ökad brandrisk vid eldning i eldstad inomhus
Var försiktig när du eldar i kaminer och kakelugnar under vintern. De flesta kaminer är inte dimensionerade för att användas i syfte att värma upp en hel bostad. Om det eldas i för stor omfattning riskerar det att leda till fler bränder. Se över din eldstad, kontrollera att den har genomgått brandskyddskontroll, är sotad, och godkänd för bruk.
Så eldar du rätt
- Elda alltid med torr ved.
- Elda med rätt lufttillförsel. När elden tänds behövs rikligt med luft och då kan du ha luckan lite öppen. När elden tagit sig, stäng luckan men se till så att lufttillförseln fortfarande är god. När elden har kommit igång kan du sänka lufttillförseln lite, men pyrelda inte.
- Det är inte tillåtet att elda med hushållsavfall, mjölkkartonger, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande.
- Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i rökkanalen. Den kan då bli överhettad.
- Elda max tre kilo ved per timme, annars riskerar du överhettning, och låt kaminen svalna lika länge som du eldat i den.
- Förvara askan i ett icke brännbart kärl med tättslutande lock. Glöden kan finnas kvar i två dygn. Askan kan sedan spridas i trädgården eller slängas som restavfall i försluten påse.
- Eldar du mer än en kubikmeter (cirka 500 kilo) per år ska den sotas 1 gång per år. Eldar du mindre än en kubikmeter per år ska den sotas vart tredje år. Behöver du ändra sotningsintervall så kontakta Sotning & Ventilation i Eksjö AB Länk till annan webbplats. på telefon 010-410 25 60.
Att elda medför också hälsorisker läs mer om hur du eldar med hänsyn till andra.
Brandskydd i hemmet
En brand kan snabbt utvecklas så att den hotar liv och saker som du värdesätter. Det vanligaste är att bostadsbränder startar vid matlagning eller eldning i eldstad. De flesta dödsbränder inträffar under natten och orsakas ofta av sängrökning, kvarglömt ljus eller elfel.
Om en brand skulle bryta ut är en brandvarnare en bra hjälp. Den upptäcker röken tidigt och varnar dig så du kan släcka branden eller ta dig ut. Det är bra om du även har en pulversläckare och en brandfilt hemma.
På Din säkerhet kan du få många tips, råd och kunskap om hur du kan skydda dig mot brand.
Skydda dig mot brand, Din säkerhets webbplats Länk till annan webbplats.
Brandfarliga vätskor i hemmet
Brandfarliga vätskor förekommer i många sammanhang i vårt dagliga liv – som bränslen, lösningsmedel eller som rengöringsmedel. För det mesta klarar vi av att använda dem utan att olyckshändelser sker. För dig som vill lära dig mer om brandfarliga vätskor och hur du kan använda och förvara dem på ett säkert sätt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tagit fram en broschyr.
Brandfarliga vätskor i hem- och fritidsmiljö. Länk till annan webbplats.
Brandskyddskontroll och sotning
Den största anledningen till att sota och rengöra eldstaden är att förhindra brand. Vid rengöring tas brandfarlig beläggning bort för att minska risken för soteld. Det är kommunen som ansvarar för rengöring- och brandskyddskontroll.
Läs mer om Brandskyddskontroll och sotning
Grillning i Gamla stan i Eksjö avråds
Räddningstjänsten avråder från att använda kolgrill i Gamla stan, Eksjö. Vill du ändå grilla använd gasolgrill eller elgrill i stället.
Fyrverkerier
Både tama och vilda djur skräms av fyrverkerier. Förutom att fyrverkeripjäser skräpar ner kan de dessutom innehålla tungmetaller som bly, kvicksilver och kadmium som sprids rakt ut i mark och vatten.
Vill du ändå fira nyår med fyrverkeri är det viktigt att tänka på att skjuta upp fyrverkerier i områden med lite djurliv och fråga efter miljömärkta fyrverkerier hos handlarna. Eller besök ett offentligt fyrverkeri. För att köpa, inneha och använda fyrverkerier ska du ha fyllt 18 år.
Förbud mot fyrverkeri i centrala Eksjö – området utökat
Enligt de allmänna lokala ordningsföreskrifterna är det helt förbjudet med fyrverkerier (pyrotekniska varor) i centrala Eksjö. Området gällde tidigare endast Gamla stan, men efter ett beslut i kommunstyrelsen den 11 oktober 2022 har området utökats. Förbudet för pyrotekniska varor i Eksjö stad gäller för området från Sankt Lars kyrkogård i norr till stationsområdet i söder samt av Västerlånggatan i väster till Regementsgatan i öster.
Tillstånd
Enligt ordningslagen krävs i övrigt ofta tillstånd från polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor. Om en stor mängd fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten kan tillstånd krävas, läs mer på Polismyndighetens webbplats.
Raketer med styrpinne
- Det behövs tillstånd från kommunen för användning av explosiv vara.
- Genomgången B- eller C-utbildning hos en av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, godkänd utbildningssamordnare.
Kontakt
Räddningstjänsten
Besök:
Västerlånggatan 21
Post:
575 32 Eksjö
Telefon:
0381-368 81
E-post:
raddningstjansten@eksjo.se
Fax:
0381-132 95
Sidan senast uppdaterad:
Brandsäkerhet
Det finns mycket man kan göra för att minska risken för bränder. Här kan du bland annat läsa om brandskydd i hemmet, eldning utomhus samt vad som gäller för majbrasor och fyrverkerier.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.