Om du råkar ut för en skada som du anser att Eksjö kommun ansvarar för kan du göra en skadeanmälan. Anmälan görs om du har anspråk på ekonomisk ersättning från kommunen med anledning av inträffad skada. Ett exempel är ersättning för självriskkostnad. Ett skriftligt krav ska skickas till kommunen.
Kommunen har inom ramen för sin verksamhet och i sin roll som arbetsgivare ett skadeståndsrättsligt ansvar för inträffade skador. Det kan till exempel handla om skador på grund av bristande snöröjning, översvämningar till följd av stopp i ledningsnätet eller nyckelförlust/stölder inom vård och omsorg.
Du som har lidit en skada och har en egen försäkring till skydd för skadan (hem-, motorfordons- eller olycksfallsförsäkring till exempel) bör använda denna i första hand. Det är mer förmånligt att använda din egen försäkring vid skada. Du som är skadelidande har inte samma stränga bevisbörda till det egna försäkringsbolaget. Därmed är det större chans till ersättning både snabbare och smidigare än vid direktkrav mot kommunen. Eventuella krav på självriskkostnader eller annat kan därefter framställas gentemot kommunen om så önskas.
Hur du gör en skadeanmälan mot kommunen
Du som råkat ut för en skada är skyldig att visa att du först och främst har lidit en skada samt att styrka denna genom verifikationer (till exempel kvitton, fakturor, offerter, bilder eller liknande underlag). Du är dessutom i de flesta fall skyldig att visa att kommunen har orsakat skadan genom fel eller försummelse.
Om du har anspråk på ekonomisk ersättning från Eksjö kommun, till exempel självriskkostnad, bör ett skriftligt krav skickas till kommunen. Tänk på att ersättningskravet redan från början normalt bör innehålla minst följande information och underlag:
Ersättningsanpråket mot kommunen skickas till:
Eksjö kommun
Räddningstjänsten
Västerlånggatan 21
575 32 Eksjö
För att utreda kommunens eventuella ansvar gör kommunen en oberoende skadeståndsrättslig prövning i varje enskilt fall. Kommunen kommer därefter att återkomma med ett beslut i ärendet. Vi ber dig att ha överseende med att en sådan prövning kan ta lite tid. För att påskynda hanteringen av ärendet ber vi dig att se över så att ersättningskravet innehåller de uppgifter som anges ovan.
Kontakt
Räddningstjänsten
Besök:
Västerlånggatan 21
Post:
Eksjö kommun, 575 32 Eksjö
Telefon:
0381-368 81
E-post:
raddningstjansten@eksjo.se
Fax:
0381-132 95
Sidan senast uppdaterad:
Skadeanmälan, Eksjö kommun
Om du råkar ut för en skada som du anser att Eksjö kommun ansvarar för kan du göra en skadeanmälan. Anmälan görs om du har anspråk på ekonomisk ersättning från kommunen med anledning av inträffad skada.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381-360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Samma tider som ovan.
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00. Helgdagar är det stängt.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.