Välkommen till Eksjö kommun
Kulturmiljö
En stor del av Eksjö kommuns identitet finns knuten i kulturhistoriska byggnader och miljöer. I vår kommun finns 16 riksintressen för kulturmiljövården och 65 byggnadsminnen, varav 58 inom Eksjö centrum. Detta innebär att nästan hälften av länets alla byggnadsminnen finns i Eksjö kommun; ett stort kulturarv att vara stolt över och värna om!
Kulturmiljön berikar samhället och är viktigt för kommunens attraktionskraft. Den är livskvalité för våra invånare och en viktig gren för näringslivet som gynnas genom turismen. Därför ska dessa miljöer och byggnader inte ses som ett hinder, utan som en värdefull tillgång som bör tillvaratas, användas och utvecklas varsamt för att passa moderna krav och livsstil.
Väl bevarade kulturmiljöer gör även vår historia läsbar. När vi går omkring i staden kan vi se och läsa historien i de byggnader som kantar gatorna. När vi river och gör ändringar i den byggda miljön utan att ta hänsyn till dess värden tar vi bort en bit av invånarnas historia.
Karta över byggnadsminnen, riksintreseområde och fornminnesområden i Eksjö stad Pdf, 2 MB..
Byggnadsminnen
Byggnader, miljöer och anläggningar kan skyddas som byggnadsminne genom kulturmiljölagen. Länsstyrelsen har tillsynsansvar över byggnadsminnena och prövar frågor om tillstånd till åtgärder. Om du äger ett byggnadsminne har du möjlighet att söka bidrag för de antikvariska överkostnader som kan uppstå, till exempel vid restaurering av fönster, tak eller panelen på fasaden.
Vill du veta mer eller har frågor om byggnadsminnen?
Kontakta Länsstyrelsen i Jönköping län:
Handlingsprogram byggnadsminnen
Eksjö kommun har även tagit fram ett kulturhistoriskt handlingsprogram för alla byggnadsminnen i Eksjö. Se programmet under rubriken "Riksintressen för kulturmiljövården" nedan.
Fornlämningar
Fornlämningar skyddas enligt kulturmiljölagen 2 kapitlet. Att din fastighet ligger inom, eller i närheten av fornlämning medför att markarbeten, till exempel schaktning inte får utföras utan tillstånd av Länsstyrelsen. Innan arbetena genomförs kan det även krävas arkeologiska undersökningar.
Vill du veta mer eller har frågor om fornlämningar?
Kontakta Länsstyrelsen i Jönköpings län:
Riksintressen för kulturmiljövården
Riksintressen för kulturmiljövården ska enligt miljöbalken 3 kapitlet 6 § skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada deras värden. I vår kommun finns 16 områden som är av riksintresse. I Eksjö stad omfattar riksintresse (som heter F57) hela centrum, men sträcker sig även ut en bra bit utanför dess gränser.
Inom områden av riksintresse för kulturmiljövård gäller inte undantagskravet för åtgärder som i övriga fall kan vara bygglovsbefriade, exempelvis fönsterbyte, uppsättning av solceller och skyltar som är mindre än 1 kvadratmeter.
Riksantikvarieämbetets har gjort en sammanställning av riksintressen för kulturmiljövården i bland annat Eksjö kommun, se pdf-filen Riksintressen för kulturmiljövården - Jönköpings län Länk till annan webbplats.
Kulturhistoriskt handlingsprogram för Eksjö stad
Eftersom en större del av Eksjö stad är av riksintresse för kulturmiljövården har kommunen tagit fram ett kulturhistoriskt handlingsprogram. Programmet är ett värdefullt stöd i samband med ny planläggning och vid bygglovshantering samt att fastighetsägare får information om vad som är kulturhistoriskt skyddsvärt.
En större del av Eksjö stad är av riksintresse för kulturmiljövården. Delar av norra stadsdelen ingår dessutom i ett kulturhistoriskt synnerligen märkligt bebyggelseområde som 1993 förklarades som byggnadsminne.
Handlingsprogrammet är antaget av kommunfullmäktige 2010 och består av fyra delar.
Sammanfattning
Del 1 innehåller övergripande kulturhistoriska värden, stadens tillkomst och utveckling, lagar och förordningar samt ett avsnitt om varför vi bevarar.
Byggnadsminnen inom utredningsområdet:
Övrig bebyggelse mellan tullarna, Västerlånggatan och Österlånggatan:
Övrig bebyggelse utanför stadskärnan men inom riksintresseområdet:
Övriga kulturhistoriskt intressanta byggnader och miljöer
Utöver de byggnader och miljöer som är byggnadsminne, ligger inom ett riksintresse eller skyddas genom bestämmelser i detaljplanen, finns i vår kommun flera objekt som är kulturhistoriskt värdefulla. Dessa objekt omfattas av plan- och bygglagen som säger att ändringar av en byggnad ska utföras varsamt så att hänsyn tas till byggnadens kulturhistoriska och tekniska värden.
Byggnader och områden som är särskilt värdefulla från en kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får enligt plan- och bygglagen 8 kapitel 13 § inte förvanskas. Plan- och bygglagens varsamhetskrav och förvanskningsförbud gäller även modernare hus och bebyggelseområden.
För att få bättre kännedom över dessa byggnader och miljöer har Eksjö kommun inventerat och pekat ut de som har ett värde ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Syftet med detta kulturmiljöunderlag är dels att vara ett stöd för kommunens handläggare vid bygglovshantering och i planärenden, dels att ge dig som fastighetsägare vägledning inför åtgärder på ditt hus.
Kulturminnesvårdsprogram
Kultuminnesvårdsprogrammet antogs av kommunfullmäktige 1986 och utgör än idag ett bra kunskapsunderlag i Eksjö kommun. Programmet bidrar till ökad medvetenhet om de kulturhistoriska intressen som finns i vår kommun och hur vi kan bevara dessa genom vård och underhåll av kulturhistoriska byggnader och landskap.
Byggnadsinventering i Eksjö stad
I Eksjö stad finns många kulturhistoriskt intressanta byggnader som inte är byggnadsminnen eller ingår i riksintresseområde för kultumiljövården. För att få mer kunskap om denna bebyggelse har vi inventerat de byggnader som inte varit utpekade sedan tidigare. Syftet med detta kunskapsunderlag är dels att vara ett stöd för kommunens handläggning, men också för att ge fastighetsägare vägledning inför att de ska göra åtgärder på sitt hus. Underlaget finns bara internt hos kommunen i nuläget.
Byggnader som har särskilt kulturhistoriska värden får enligt plan- och bygglagen 8 kap 13 § inte förvanskas. Alla åtgärder, även de som inte behöver bygglov, ska utföras på ett sätt så att det kulturhistoriska värdet inte minskar. Ta gärna kontakt med kommunen för att ta reda på vad som gäller för just ert hus innan ni gör ändringar på huset. Exempel på ändringar kan vara byte av fönster- eller takmaterial, installation av solpaneler och ommålning till ny kulör eller byte av fasadmaterial.
Du är välkommen att kontakta samhällsbyggnadssektorn för vägledning och rådgivning vid åtgärder på ert hus.
Byggnadsinventering i fem orter i Eksjö kommun
Jönköpings läns museum har gjort en kulturmiljö- och byggnadsinventering samt karaktärisering av orterna Hult, Bruzaholm, Hjältevad, Ingatorp och Mariannelund 2023.
Kontakt
Plan- och byggenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Sidan senast uppdaterad:
Kulturmiljö i Eksjö kommun
En stor del av Eksjö kommuns identitet finns knuten i kulturhistoriska byggnader och miljöer. I vår kommun finns 16 riksintressen för kulturmiljövården och 65 byggnadsminnen, varav 58 inom Eksjö centrum. Detta innebär att nästan hälften av länets alla byggnadsminnen finns i Eksjö kommun; ett stort kulturarv att vara stolt över och värna om!
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.